Žemės ūkio specialistai tikrins kiaulių augintojų ūkius

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba imasi naujų apsisaugojimo priemonių nuo vis dar grėsmę keliančio afrikinio kiaulių maro. Seniūnijų žemės ūkio specialistai įpareigoti tikrinti kiaulių augintojų ūkius. Nuo šiol jie tai darys vilkėdami specialiais rūbais.

Šakių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas-valstybinis veterinarijos inspektorius Alfonsas Kasiliauskas informavo, jog pernai rajone buvo registruota 1200 kiaulių bandų, pagal kiaulių bandų skaičių Šakių rajonas šalyje patenka tarp pirmaujančių.
 
Viena iš kovos prieš afrikinį kiaulių marą prevencijos priemonių – tikrinti kiaulių ūkius. Tokiu būdu gyventojai gauna daugiau informacijos apie kiaulių maro grėsmę.

Šakių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba gavo specialią aprangą – apsiaustą, kepurę ir antbačius. Jais jau aprūpinti seniūnijų žemės ūkio specialistai. Pastarieji ir pradės lankyti gyventojus, laikančius kiaules. Specialistai, apsilankę ūkyje, turės apžiūrėti, ar kiaulių laikymo vieta aptverta tvora, ar prie įėjimo į tvartą yra dezo priemonės, ar įrengtos spintelės laikyti darbo drabužiams, batams ir kt.

Radę pažeidimų kiaulių ūkyje, žemės ūkio specialistai apie tai informuos Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą. Tuomet biosaugos reikalavimų neatitinkančiame ūkyje jau lankysis Tarnybos specialistai. Susitikę su kiaulių laikytoju, numatys terminą, per kurį pažeidimai turės būti ištaisyti.

A. Kasiliauskas informavo, kad per pastaruosius mėnesius Lietuvoje afrikinio kiaulių maro židinių tarp naminių kiaulių neužregistruota. Šios ligos paplitimo zona neprasiplėtė. Kol kas Lietuvai negresia ir paukščių gripas.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.