Mugės šurmuly – nuo sodinukų iki naudingų patarimų

muge pavasarioLina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusį šeštadienį Šakiuose tradicinė mugė „Žemei bundant“ šurmuliavo Nepriklausomybės ir Bažnyčios gatvėse. Mugėje buvo galima įsigyti vaismedžių, dekoratyvinių augalų, gėlių sodinukų, sodo ir daržo įrankių bei technikos, mėsos, konditerijos gaminių, amatininkų dirbinių ir čia pat iš prekybininkų gauti naudingų patarimų.

Nuotr. Šiemet pavasaris vėluoja, bet norinčių įsigyti gėlių sodinukų netrūko.

Bene daugiausiai prekeivių siūlė papildyti savo sodą naujais vaismedžiais. Kriūkietis Tadas, įkūręs „Tado ūkį“ sako, kad labiausiai perka kriaušių sodinukus, kurių kaina aštuoni eurai, o už graikišką riešutą prašo 15 eurų. Kauniečių medelyno „Žemaūgiai sodai“ pardavėjai siūlė įsigyti ankstyviausią uogą – valgomąjį sausmedį, juodosios avietės krūmų bei dar vieną naujovę – už keturis eurus buvo galima įsigyti serbento ir agrasto hibridų. Iš Kauno rajono Babtų „Buskų medelyno“ atvykusi  prekeivė siūlė įsigyti švedišką slyvų veislę  „Jubileum“. Lietuviškų slyvų veislių ji nerekomendavo, pasak jos, mūsų slyvas labai mėgsta kirminai. Namuose užaugintus vaiskrūmius siūlė prekeivis Antanas iš Kėdainių. Jis tikino, kad jo užauginti kriaušių, vyšnių, aviečių krūmai ekologiški, nelepūs, siūlė įsigyti geltonųjų aviečių krūmą vos už du eurus.  

Kai kurie gėlių augintojai skundėsi, kad prekyba vyksta vangiai, nes dar ne sezonas. Perkamiausios buvo našlaitės. Šakietė Albina už vos prasiskleidusių našlaičių krūmą prašė 50 centų, šakietis Antanas siūlė įvairiaspalvių, jau žydinčių našlaičių po 60 centų. Jis buvo nusiteikęs optimistiškai – gėles jam išperka iš namų.

Dekoratyviniais augalais prekiavusi šakietė Kristina patikino, kad rododendras – tikra sodo puošmena, ji dar siūlė įsigyti magnoliją – vieną puošniausių, anksti pražystančių augalų.

Prekeivė iš Zapyškio už tujų krūmą prašė penkis, už kadagio krūmą – šešis eurus. Ji patikino, kad kadagius verta pirkti, nes jie nereikalauja daug priežiūros.

Mugėje buvo galima nusipirkti duonos ir konditerijos gaminių, meduolių, grybukų, čia pat paragauti keptų vaflių. Iš Alytaus atvykusi Rimutė, jau 25-erius metus kepanti šimtalapius pyragus, sakė, kad Šakiuose lankosi pirmą kartą.

Radviliškietė Rita siūlė sūrių su kmynais, paprika, kanapėm, česnakais, baziliku po tris eurus (jei du perki, tai už penkis eurus).

Žuvies pirkti siūlė prekeiviai iš Rusnės, Ventės rago. Rūkytos skumbrės kilogramo kaina – šeši eurai, ešerys – aštuoni. Prekeiviai viliojo pirkėjus šūkiu: „Kai skanumėlis visada, tai ašakėlės – ne bėda.“

Pirkėjus viliojo prekystaliai, nukrauti vaisiais, šviežiomis daržovėmis: ridikėliais, salotomis, svogūnų laiškais.

Alaus paragauti kvietė aludariai iš Pakruojo, Pasvalio. O štai sultimis atsigaivinti siūlė mūsų rajono verslininkai: „Vakarų ūkis“ iš Gelgaudiškio ir šakiečių spaudykla „Sulčiukas“.

Norintiems pasirūpinti savo oda, prekeiviai siūlė įsigyti kvepiančių muilų, priemonių iš stručio taukų.

Netrūko tekstilės gaminių, veltos vilnos dirbinių. Šakiečiai mielai pirko medžio drožėjo Algirdo iš Šiaulių išdrožtus prietaisus sūriui spausti, kurie kainavo 15 eurų.

Į mugę prekeiviai atvyko ne tik iš tolimiausių Lietuvos kampelių. Natūralius dažus kepiniams siūlė prekeivė iš Ukrainos, muzikantas Rodžeris iš Bolivijos (Pietų Amerika) grojo skudučiais ir siūlė įsigyti kompaktinių plokštelių. Neliko nepastebėta pagyvenusi jurbarkietė, siūliusi du Čihuahua veislės šunyčius po 130 eurų.

Nors prekeiviai tikino, jog  kainos kito nežymiai, pirkėjai stebėjosi, kad jos išaugusios.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.