Tikrintose rajono įmonėse – pažeidimai

metrologijaLina POŠKEVIČIŪTĖ

Lietuvos metrologijos inspekcijos (LMI) Marijampolės apskrities skyriaus viršininkė Ramunė Vyšniauskienė ir vyr. valstybinis inspektorius Irmantas Vasiliauskas supažindino savivaldybės vadovybę ir kitus atsakingus specialistus su šalto vandens tiekėjų atsiskaitymo su buitiniais vartotojais naudojamų skaitiklių metrologine būkle. Taip pat pateikė informaciją apie atliktus buitinių dujų balionų kiekio patikrinimus rajone. Rezultatai nedžiugina.

Nuotr. Lietuvos metrologijos inspekcijos Marijampolės apskrities skyriaus viršininkė Ramunė Vyšniauskienė teiravosi Ūkio skyriaus vedėjo Kęstučio Kuncaičio (antras iš kairės), ar tinkama tvarka išduodamos licencijos dujų fasuotojams.

Pirkėjai apgaudinėjami

Gegužės mėnesį LMI Marijampolės apskrities skyrius patikrino aštuonias įmones, prekiaujančias dujų balionais, iš jų keturias Šakių rajone. Visose tikrintose įmonėse buvo nustatyti pažeidimai. Iš viso buvo patikrintas 41 balionas, iš jų 18 neatitiko reikalavimų. Vidutinis neigiamas dujų masės nuokrypis 21 kg balione siekė 1160 g (leistinas nuokrypis – 200 g).

LMI Marijampolės apskrities skyriaus viršininkė R. Vyšniauskienė informavo, kad nustatytas didžiausias neigiamas nuokrypis buvo apie 4 kg.

Pasak jos, dujų fasuotojas, parduodantis pripildytus dujų balionus vartotojui, privalo juos parduoti su etikete, kurioje turi būti nurodyta produkto pavadinimas, pildžiusios įmonės pavadinimas, kodas, baliono pildymo data, baliono masė, dujų masė ir kita. Baliono viršuje yra metalinis baliono pasas, kuriame nurodytas tuščio baliono svoris. Susirinkusieji klausė, kas už tai yra atsakingas. Pasak R. Vyšniauskienės, už šios informacijos pateikimą turi būti atsakingas fasuotojas.

Ar etiketės yra ant įvairiose rajono vietose parduodamų balionų – nežinojo nei rajono Ūkio skyrius, išduodantis licencijas fasuotojams, nei kiti susitikimo dalyviai. Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis patikino, kad išduodami licencijas jie surenka visus reikiamus dokumentus iš įmonės, prekiaujančios šia produkcija. Pasak vedėjo, jie tikrai neįpareigoti važiuoti ir tikrinti, kiek tas balionas sveria.

„Tikrinant buvo nustatyta, jog pristatančios į rajoną dujų balionus UAB „Jozita“ (Raseiniai) ir UAB „Dujalva“ (Tauragė) dujų pildavo mažiau negu nurodydavo etiketėse“, – įvardijo R. Vyšniauskienė.

Lietuvoje baudos už tokį sukčiavimą yra mažos, todėl įmonių, prekiaujančių dujų balionais, tai nė kiek nesudrausmina (nusižengus pirmą kartą – bauda 43 eurai).

Specialistė informavo, kad svarstyklės reikalingos tik tose vietose, kur prekiaujama dideliais kiekiais (daugiau nei 500 kg) dujų. Jei pirkėjas reikalauja, pardavėjas turi pasverti dujų balioną. Susirinkę diskutavo, ar kaimo parduotuvės pardavėja pakels tą balioną ir pasvers jį? Liko ir daugiau neatsakytų klausimų.

R. Vyšniauskienė kvietė gyventojus nesitaikstyti su nesąžiningais dujų tiekėjais ir inspekciją informuoti apie bet kokius pažeidimus.

Nors metrologijos inspekcijos specialistai tikina, jog tiekėjų vartotojams gabenami dujų balionai turi būti švarūs, gražūs ir neaprūdiję, realybėje jie toli gražu nėra tokie. Metrologai pripažino, kad kol kas nepavyksta sukontroliuoti pardavėjus, dujas pristatančius į namus.

Tiksinčios bombos

Dažno kaimo ar miestelio gyventojų virtuvėje prie viryklės stovintys balionai vadinami tiksinčiomis bombomis. Laikai, kai dujų įmonės specialistas kas kartą, kai pakeisdavo balioną, patikrindavo visų sistemos dalių susidėvėjimą, – praeityje. Pats gyventojas yra atsakingas už tai, ar teisingai balioną prijungė prie viryklės. Jis pats įvertina, ar balionas nepraleidžia dujų. Kraupiausia tai, kad uždegtu degtuku tikrinama, ar iš jo nenuteka dujos.

Kas prisiima atsakomybę nutekėjus dujoms ar įvykus nelaimei? Įtaręs, kad nuteka dujos, gyventojas turi išsikviesti tos firmos, iš kurios pirko ar keitė balioną, specialistą. Ant baliono turi būti užklijuotas lipdukas su nurodytais įmonės telefonais. Deja, to vežėjai nepraktikuoja.

Šakių rajone nusipirkti suskystintų dujų balioną, o išnaudotą pakeisti kitu galima maždaug dvidešimtyje prekybos vietų.

Skaitiklių patikra

LMI Marijampolės apskrities skyriaus viršininkė R. Vyšniauskienė pateikė išsamią informaciją, kokia yra UAB „Šakių vandenys“ atsiskaitymams su vartotojais naudojamų šalto vandens skaitiklių metrologinė būklė. Kovo 31 d. duomenimis, rajone daugiabučiuose namuose liko nepatikrinti 9,6 proc. (413), o individualiuose namuose – 16,19 proc. (1167 ) šalto vandens apskaitos skaitiklių.

„Tuo rodikliu esate antri Marijampolės apskrityje ir tai yra gana didelis procentas. Kaip planuojate nepatikrintų skaitiklių skaičių sumažinti?“ – teiravosi R. Vyšniauskienė.

UAB „Šakių vandenys“ direktorius Kęstutis Vilkauskas  aiškino, kad problema kyla dėl to, jog bendrovės darbuotojams ne visada pavyksta patekti į butus, nes šeimininkai arba išvis juose negyvena, arba laikinai išvykę į užsienį, arba sąmoningai neįsileidžia. K. Vilkauskas patikino, kad šiuo metu sudarytos dvi komandos ir aktyviai vykdoma šalto vandens skaitiklių patikra.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.