Ginčydamiesi tarybos nariai pritarė trasų išpirkimui iš bendrovės

vilkauskas tarybojeLina POŠKEVIČIŪTĖ

UAB „Šakių vandenys“ vadovas Kęstutis Vilkauskas kreipėsi į rajono savivaldybę, kad suteiktų garantiją imant banko paskolą išsipirkti vandens tiekimo trasas iš Griškabūdžio žemės ūkio bendrovės (ŽŪB). Pastaroji beveik metus leido naudotis įrenginiais nemokamai. Nors klausimų ir diskusijų dėl ypač dėl didelės trasų kainos (už 9930,58 m – 197 500 eurų) netrūko, visgi pritarta garantijos suteikimui ir trasų išpirkimui.

Nuotr. Nors UAB „Šakių vandenys“ vadovas Kęstutis Vilkauskas į daugelį tarybos narių užduotų klausimų ir neturėjo atsakymo, bet sakė, kad derybos su griškabūdiečiais dėl trasų kainos tikrai vyko.

Vandentiekis – centralizuotas

Europos Sąjunga pareikalavo, kad vandentiekio ir nuotekų sistema kaime turi būti pertvarkyta.

2015 m. įsigaliojus naujos redakcijos geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įstatymo reikalavimams, kaimo vandentvarkos objektus perims UAB „Šakių vandenys“ – vienintelė rajone bendrovė, turinti licenziją teikti šias paslaugas.

Taip atsitiko ir su griškabūdiečiais. Iki šiol jiems vandenį tiekė Griškabūdžio ŽŪB, bet nuo šių metų sausio 1 d. ji licencijos šiai veiklai neturi. O UAB „Šakių vandenys“ neturi pinigų išsipirkti įrenginių iš minėtos bendrovės.

Ar neperkame katės maiše?

Tarybos posėdžio metu klausimas, ar suteikti „Šakių vandenims“ kreditą, tarybos nariams kėlė daug abejonių. Tarybos narė Irena Haase klausė, ar prieš perkant įrenginius skaičiuota, ar pirkinys bendrovei bus ekonomiškai naudingas ar nuostolingas, kokia apskritai trasų būklė.

Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė informavo, kad dar praeitais metais Kęstučio Jasinsko turto vertinimo individuali įmonė nustatė jų atkuriamąją (rinkos) vertę – 197 tūkst. 500 eurų. Bendrovės „Šakių vandenys“ vadovas patikino, kad bendra beveik 10 kilometrų ilgio trasų būklė įvertinta patenkinamai, nors, pasak paties vadovo, trasų nusidėvėjimas didelis. Meras Juozas Bertašius priminė, kad savivaldybė turi patirties. Pasak jo, yra išpirkę jau septynis tokius objektus po 50 tūkstančių litų ir kol kas tvarkosi sėkmingai. Bet tarybos nariai priminė šio sandorio kainą – beveik 200 tūkst. eurų.

Tiesa, po tarybos posėdžio, kuriame buvo priimtas teigiamas sprendimas dėl paskolos garanto suteikimo, birželio 23 d. Mindaugas Tarnauskas merui pateikė siūlymą, kad būtų sudaryta derybinė grupė ir bandoma su ŽŪB nuderėti kainą. Vadovauti grupei M. Tarnauskas siūlo opozicinės frakcijos atstovus, nes jis įsitikinęs, kad šaukštai dar ne po pietų ir derėtis dėl kainos tiesiog būtina.

Griškabūdžio žemės ūkio bendrovės vadovas Petras Puskunigis dėl trasų būklės taip pat turi savo nuomonę. Pasak jo, jis 20 m. vadovauja bendrovei ir jie tiekė žmonėms vandenį, trasos buvo prižiūrimos ir nėra jos pasenusios ar surūdijusios.

Nieko nemokėjo

E. Grigaitienė papriekaištavo vandenų vadovui K. Vilkauskui, kad jie beveik metus naudojosi Griškabūdžio ŽŪB priklausančiais vandentiekio tinklais nieko nemokėdami. Šios bendrovės vadovas P. Puskunigis šio sandėrio sako per prievartą nesiūląs, o viską daro pagal įstatymus. Jis dar prieš aštuonerius metus norėjo išspręsti miestelio vandentvarkos klausimus, kreipėsi į merą, savivaldybę.

„Tada siūlėm už vieną litą perimti visą vandens tiekimą, už tai paprašėm rajono savivaldybės surasti lėšų išasfaltuoti vieną 300 m kelio atkarpą, kuria naudojasi griškabūdiečiai ir viso rajono žmonės, būtume už tai tinklus atidavę“, – sako P. Puskunigis.

Į tarybos nario Valdo Stankūno klausimą, ar su bendrove nepavyko nusiderėti kainos, K. Vilkauskas tikino, kad derybos tikrai vyko, tik gal, pasak jo, pritrūko argumentų arba prasti derybininkai buvę. Į klausimą, kiek reikėtų papildomai investuoti į šias trasas ir ar iš viso yra padaryta kokia analizė, kiek šis įrenginys jiems kainuos ateityje, K. Vilkauskas posėdžio metu neatsakė. Jis žadėjo visą informaciją pateikti artimiausiu metu. Tarybos narius informavo, kad turto vertintojų išvadas bendrovės darbuotojai patikrino, o investavę jie jau yra įrengdami apskaitos prietaisus.

Alternatyva – naujos trasos

Tarybos narė Raminta Bastytė teiravosi, ar ne geriau būtų tiesti naujus tinklus nei taisyti senas trasas? Pasak K. Vilkausko, naujos trasos vieno metro kaina rinkoje yra apie 120 eurų. Tad galima numatyti, kiek pinigų reikėtų 10 km nutiesti.

Bendrovės „Šakių vandenys“ vadovas kalbėjo, jog numatyti trasų gedimą labai sudėtinga, jam pritarė ir rajonas meras, sakydamas, kad jei būtų kitas variantas, jie tų trasų, kurios nutiestos prieš 35 m., tikrai nepirktų.

Ar nebus našta savivaldybei?

Tarybos narė Eglė Dragūnaitytė priminė, kad UAB „Šakių vandenys“ nuolat lydi finansiniai skandalai.

„Ar ta mūsų suteikta finansinė garantija neguls ant rajonų gyventojų pečių, taip pat ir savivaldybės?“ – klausė tarybos narė.

K. Vilkaukas patikino, kad iki birželio mėnesio įmonė baigė išsimokėti paskutinę paskolą, todėl jie gali pretenduoti į kitą. Pasak jo, paskola būtų imama dešimčiai metų. Apie tai, ar neturės įtakos paskola tarifams, vadovas nelinkęs kalbėti, nes šiuo metu dėl jų kalbamasi su Valstybine kainų ir energetikos kontrolės komisija, tikslesnė informacija bus žinoma tik rugpjūčio mėnesį.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.