Moksleiviai nori užsidirbti, bet ar yra darbo?

avietesLina POŠKEVIČIŪTĖ

Prieš mėnesį pasibaigus mokslo metams ne kiekvienas išskubėjo ilsėtis prie jūros, ne kiekvienas laiką leidžia gatvėje ar ištisas dienas sėdi prie kompiuterio. Mūsų vaikai vasaros metu dirba ir nori užsidirbti.

Nuotr. Liepalotų kaimo ūkininkas Tomas Skaisgirys sako: šiuo metu avietes mieliau skina merginos, vaikinai renkasi kitus darbus.

Ką gali pasiūlyti darbo birža?

Aldona Stasiulienė, Marijampolės teritorinės darbo biržos Šakių skyriaus vedėja, sako, kad šiuo metu darbo biržos duomenų registre yra 12 moksleivių, pageidaujančių įsidarbinti vasaros atostogų metu. Pasak vedėjos, dar gegužės mėnesį, siekiant išsiaiškinti moksleivių įdarbinimo galimybes, buvo atlikta darbdavių, kurie pageidautų vasaros metu įdarbinti moksleivius, apklausa. Rezultatai nedžiugino – atsiliepė tik vienas ūkininkas.

A. Stasiulienė mano, jog gamybos sektoriuje dirbantys verslininkai ypač nenoriai įdarbina 14–16 metų jaunuolius dėl darbų saugos reikalavimų bei teisinių niuansų, todėl jie renkasi pilnamečius asmenis. Vedėja teigė, kad moksleiviai dažniausiai tiesiogiai kreipiasi į ūkininkus, kitas įstaigas arba dirba tėvų darbovietėse.

Populiariausias darbas pas ūkininkus

Kadangi gyvename žemdirbių krašte, natūralu, kad moksleiviai per vasarą pluša pas ūkininkus.

Pas Lukšių seniūnijoje Liepalotų kaime ūkininkaujantį Tomą Skaisgirį jau trečią sezoną įdarbinti vaikai skina uogas, o kitą savaitę prasidės agurkų derliaus nuėmimas. Šiuo metu čia dirba 20 vaikų nuo 16 metų.

„Džiaugiuosi, kad dar yra tokių darbščių, motyvuotų vaikų, kurie žino, ko nori gyvenime. Atvažiuoja dirbti iš miesto – Kauno, Šakių, bet daugiausiai pas mane dirba moksleiviai iš aplinkinių kaimų bei Liepalotų. Aišku, vieniems dirbti sekasi sparčiau, kitiems lėčiau, mergaitės uogų skynimo darbus atlieka kruopščiau. Bet tie jaunuoliai, kurie dirba ne pirmus metus, jau išmano darbo specifiką ir jų darbas kokybiškesnis. Aš neįsivaizduoja, kaip be moksleivių pavyktų apsidirbti“, – kalbėjo T. Skaisgirys.

Paklausus moksleivių, kur vasarą dirbsi, dauguma atsako – pas Laukaitį. Kriūkų seniūnijos Jokūbonių kaime įsikūręs Antano Laukaičio ūkis kasmet įdarbina apie 30 įvairaus amžiaus moksleivių. Ūkio vadovas sakė, kad jeigu prieš 15 metų pas jį vasaros metu dirbdavo vietiniai vaikai, tai palaipsniui vienas per kitą susižinodami dabar jaunuoliai dirba iš Šakių, Lukšių, Kriūkų bei Lekėčių. Juos į darbą vežioja ūkio autobusas.

„Turiu daug darbo su jaunimu patirties, todėl matau, kurie gerai dirba, tiems ir atlygis atitinkamas, o jeigu stovi parimę ant kauptuko – tai pasiūlau ateiti kitais metais. Stengiamės nekonfliktuoti, darbus paskirstom pagal galimybes – jaunesni sezono pradžioje ravėjo, vyresni dabar nuima burokėlių derlių“, – pasakojo A. Laukaitis. Jis pripažino, kad įdarbindamas moksleivius jis prisiima didžiulę atsakomybę už juos, todėl užėjus karščiams darbus organizuoja nuo šeštos valandos ryto, liepia užsidėti kepures, atveža vandens atsigerti. Pasiteiravus apie jaunimo įdarbinimo perspektyvą, ūkininkas A. Laukaitis sakė: kol vykdys daržininkystės veiklą, tol jam darbo rankų reikės.

Motyvacija dirbti

Kalbinti dirbantys moksleiviai teigė, kad jie nori tiesiog užsidirbti pinigų, kuriuos išleis savo poreikiams. Penkiolikmetis Armandas iš Liepalotų jau dirbo pas ūkininką, dabar eis kasti pas kaimyną griovio, nes, pasak vaikino, ten greičiau ir daugiau moka. Jis pripažino, kad paties uždirbtus pinigus išleisti sunkiau. Deimantė iš Gerdžiūnų pas Laukaitį dirba jau trejus metus, ūkininko laukuose dirbti jai patinka, čia gera kompanija. Kavinėje „Kiba“ dirbanti septyniolikmetė Rugilė iš Lekėčių sako, kad darbo daug, bet baigia apsiprasti, darbo aplinka gera, kolektyvas draugiškas. Lekėčių krašto jaunimas užsidirba per vasaros atostogas skindami miške mėlynes.

Šiandien vis dar sklando gandai, kad darbdaviai moksleivius išnaudoja, nemoka atlyginimų, todėl vaikai tiesiog bijo dirbti. Tai koks tas atlygis? Dauguma ūkininkų dirbantiems moka už atliktą darbų kiekį, A. Laukaitis moka valandinį atlygį – 1,50 euro. Darbdaviai mano, kad daliai šiandieninio jaunimo trūksta atsakomybės: net nepraneša, kad neateis į darbą, tuomet jiems tenka ieškoti papildomai žmonių ir perskirstyti darbus. Kalbintas jaunimas labai nenori dirbti viešųjų darbų, bet nori turėti savo pinigų, kad nereikėtų nuolat prašyti iš tėvų.

Kur ieškoti darbo?

Rajono moksleivių tarybos pirmininkė Gabija Barauskaitė sakė, kad padirbėti vasarą nori daug moksleivių, bet jiems trūksta informacijos apie įsidarbinimo galimybes.

„Moksleiviams tiesiog nėra tinkamų darbų. Mano pažįstami daugiausiai dirba pas ūkininkus. Keletas pabandė įsidarbinti šalies kurortuose, bet grįžo nusivylę, nes ten pragyvenimas kainuoja daugiau nei uždirbama. Manau, tokio „žalio“ iki 18 metų jaunimėlio verslininkams nereikia“, – kalbėjo mergina. Ji pati šią vasarą išbandys auklės darbą.

Darbo biržos vedėja A. Stasiulienė priminė, kad nuo 2011 m. Lietuvos darbo biržos interneto svetainėje, jų stenduose Šakių skyriuje skelbiamos laisvos darbo vietos moksleiviams bei studentams.

Vasara įpusėjo, moksleiviai dar turi laiko įsidarbinti, reikia tik noro ir efektyviau ieškoti darbo –pavyzdžiui, naudotis socialiniais tinklais ir ten dėti informaciją apie darbų paiešką.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.