Javapjūtė prasidėjo – jau baigiami kulti žieminiai rapsai

Nors 72 proc. rapsų iššalo, ūkininkai skuba nuimti likusį derlių.

Informacija apie viename ar kitame rajono kampelyje prasidedantį derliaus nuėmimą – labai skirtinga. Nors darbams įsibėgėti trukdo dažni lietūs, tačiau dar liepos 17 d. Griškabūdžio žemės ūkio bendrovė pirmieji nukūlė 27 ha pasėtų žieminių rapsų.

„Orų čia nėra ko kaltinti, mes pradėjome rapsus pjauti kaip ir pernai, o po Šv. Onos atlaidų kulsim jau žieminius miežius. Derlius prastesnis, nes užpuolę vabalai išgraužė augalo ankštaras, nepadėjo jokios priemonės“, – skundėsi bendrovės agronomas Viktoras Šnipas. Griškabūdiečiai prikūlė tik apie 2,5 t/ha.
 
Degutinėje ūkininkaujanti Valė Markauskienė nepeikia šių metų rapso derliaus. Ji džiaugiasi, kad iš sėtų 116 ha neiššalo nė vienas plotelis. Kai kuriuose plotuose prikūlė apie 3,8 t/ha.

„Vidutinis derlius bus mažesnei nei pernai. Pernai kūlėm po 4,5 t/ha. O šiais metais visgi turėjo įtakos besniegė žiema, pavasariniai karščiai, o dabar derlių nuimti trukdo nesibaigiantis lietus“, – sako 18 metų ūkininkaujanti V. Markauskienė. Ji parduoti rapsų derliaus neskuba, laukia geresnių kainų.

Liepos 22 d. į laukus pajudėjo Kubilių žemės ūkio bendrovės kombainai. Kaip sakė bendrovės vadovas Alvydas Miliūnas, iš sėtų 150 ha rapso – peržiemojo 80 ha, todėl per dvi dienas tikisi derlių nuimti: „Derlius prastas, apie 3,5 t/ha. Tikimės geresnio derliaus žieminių miežių laukuose, jų sėjom 800 ha, dar 120 ha pupų. Jei orai leis, per dvidešimt dienų apsidirbsim“, – apie darbus kalbėjo A. Miliūnas.

Jau savaitė kaip kuliami žieminiai miežiai Lukšių žemės ūkio bendrovėje. Šios savaitės pradžios šilti ir sausi orai leido pradėti javapjūtę ir kitiems žemdirbiams.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.