Nelegali statyba virto legalia, o meras užsitraukė VTEK nemalonę

elevatoriai litagraGintarė MARTINAITIENĖ

Šakiuose, Papartynų gatvėje, nuo vasaros pradžios statomas naujas grūdų priėmimo ir pakrovimo punktas. Birželį buvo susizgribta, kad elevatoriai miesto centre dygsta be reikiamų leidimų, tad įmonės atstovų pareikalauta juos pateikti. Tada statybos sustojo, o dabar veikla atnaujinta. Pasirodo, leidimai jau yra, o mero Juozo Bertašiaus elgesį tirs Vyriausioji tarnybinės etikos komisija. Ji turės atsakyti, bandė meras paveikti sprendimą dėl elevatorių statybos ar ne.

Nuotr. Nors birželį statybos leidimų nebuvo ir darbai Papartynų gatvėje buvo sustoję, dabar reikiama dokumentacija sutvarkyta, elevatoriai pastatyti, veikla vyksta.

Reikalavo leidimų

Bene labiausiai tokių įrenginių statybos tikslo miesto centre nesuprato tarybos nariai Romas Pukinskas, Bernardinas Petras Vainius ir meras Juozas Bertašius. Tuo labiau, kad buvo išsiaiškinta, jog elevatoriai Papartynų g. statomi neturint statybos leidimo, pasigesta poveikio aplinkai analizės. Į tarybos posėdį buvo iškviesti UAB „Litagra“ atstovai, kurių pareikalauta pristatyti reikiamus dokumentus. Nors tuomet tarybos nariai nebuvo itin vieningi, o salėje jų buvo belikę 13, protokolinis sprendimas dėl dokumentų pateikimo vis dėlto priimtas, ir statybos sustojo jau tą pačią dieną.

Tiesa, UAB „Litagra“ technikos vadovas Gediminas Lanauskas likusiems tarybos nariams iš tribūnos aiškino, kad tai nesudėtingas statinys, nebus didžiulį triukšmą keliančių džiovyklų, tik grūdų priėmimas ir pakrovimas, pastatytos specialios talpos, kurios galėtų talpinti iki 10 tūkst. tonų grūdų. Esą objektas bus pritaikytas ne didiesiems, bet smulkiesiems ūkininkams, norintiems greičiau atlaisvinti savo transportą.

Pritarimas yra, pažeidimų – ne

Savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vyresnioji specialistė Laima Savukaitienė informavo, kad rašytinį pritarimą savivaldybės administracija projekto rengėjui UAB „Panprojektui“ kaip nesudėtingos kategorijos negyvenamojo statinio statybai pasirašė liepos 29 d.

„Taip, iki to laiko jie jokio statybos leidimo neturėjo“, – patikino L. Savukaitienė.

Prašymas savivaldybės administracijai dėl būsimų statybų buvo teiktas gegužės 25 d., tačiau tuomet jis nebuvo patenkintas, nes buvo gauta neigiama AB ESO išvada.  Projektas buvo derintas ne tik su jais, bet ir su AB TEO, Architektūros ir urbanistikos bei Ūkio skyriais, UAB „Šakių vandenys“. Pasak specialistės, liepos 28 d. yra pateikta ir teigiama Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Marijampolės departamento išvada dėl poveikio aplinkai. Iki to laiko tai padaryta irgi nebuvo, nes nebuvo informacijos apie triukšmo šaltinius. Pakartotinai vis kreipiantis leidimai sutvarkyti, trūkstama informacija patikslinta.

Kad visi leidimai gauti ir jokio kriminalo nėra, tikino ir Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos Personalo skyriaus vyriausioji specialistė Veslava Komarovič. Ji teigė, kad liepos 5 d. Papartynų g. buvo atliktas patikrinimas.

„Tada buvo užfiksuota, kad statyba vykdoma, yra išlieti žiedai, bet šiuo metu teisės aktai reglamentuoja, kad jeigu toje vietoje yra galima statyba, ją galima per kurį laiką įteisinti“, – aiškino V. Komarovič.

Tai, pasak specialistės, ir buvo daroma. Netgi jei būtų nustatyti pažeidimai, ko, esą, nebuvo, pirmiausiai statytojas būtų įspėtas tvarkyti reikiamus dokumentus.

„Be to, mes žiūrėjome ir į bendrąjį miesto planą, kuriame toje vietoje yra leidžiami pramonės ir sandėliavo objektai“, – akcentavo specialistė.

Bandė paveikti?

Tad UAB „Litagra“ susitvarkė, kaip priklauso, dabar elevatoriai jau pradeda veiklą, o meras Juozas Bertašius užsitraukė VTEK nemalonę. Rugpjūčio 3 d. VTEK pradėjo tyrimą dėl jo elgesio. Bus tiriama, ar jis nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimo vengti interesų konflikto, o jam iškilus nusišalinti. VTEK gavo pranešimą, kuriame teigiama, kad minėtame savivaldybės tarybos posėdyje birželio 23 d. politikas bandė paveikti sprendimą dėl leidimo suteikimo UAB „Litagra“ Šakiuose statyti grūdų talpyklas. Nurodoma, kad minėtas sprendimas galimai nenaudingas jo svainės vadovaujamai agroserviso įmonei bei partiečiui Ramūnui Karbauskiui priklausančiai UAB „Agrokoncerno grūdai“. Kas pateikė tokį pranešimą neinformuojama, nes tai, pasak VTEK atstovės žiniasklaidai Eglės Ivanauskaitės, buvo padaryta arba anonimiškai, arba ne viešo asmens. Tiesa, įdomi detalė, kad informacija apie atliekamą tyrimą buvo persiųsta ir į redakcijos paštą, o laiško siuntėjas – išgalvotas asmuo. Jeronima Ūse pasirašęs asmuo iš sukurto elektroninio pašto adreso pasidalijo VTEK informacija.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.