Artėjant žiemai metas pasirūpinti kuru

malkos berzines
Nuotr.  Dėl optimalaus kainos ir efektyvumo santykio beržinės malkos vienos iš populiariausių mūsų krašte.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ  

Apdairiausieji individualių namų šeimininkai malkomis rūpintis pradeda pavasarį, kai jos pigiausios ir kad per vasarą spėtų išdžiūti. Šiuo metu gyventojai perka kitą kietą kurą – anglis, durpių, medžio pjuvenų ir kitus briketus.

Geriausiai dega sausos malkos

Įsigyti malkų šiandien galime įvairiais būdais: pirkti nenukirstą mišką ir patiems gamintis arba pirkti jau pagamintas malkas. Pasak VĮ Šakių miškų urėdijos vyr. inžinieriaus Gintaro Bacevičiaus, įprastai žmonės malkomis pradeda rūpintis pavasarį, nuo gegužės, kad jos išdžiūtų ir taptų kaitresnės. Anot G. Bacevičiaus, pavasarį ir vasaros pradžioje šis kuras būna kiek pigesnis. Specialisto manymu, šiuo metu malkas perka pavėlavusieji arba tie, kurie jas kaupia kitiems metams.

Kaip žinia, pagal kaitrumą malkos skirstomos į tris rūšis.

„Šiais metais urėdija pardavė 454 kub. m I kaitrumo grupės (ąžuolas, uosis, skroblas, beržas) malkų. Daugiausiai pardavėm II kaitrumo grupės  (pušis, juodalksnis) malkų (2083 kub. m), mažiausiai pardavėm III kaitrumo grupės (eglė, drebulė, blindė) malkų(244 kub. m). Taip pat gyventojai pageidauja kirtimo atliekų, jų parduota 437 kub. m“, – sakė G. Bacevičius.

Jis pridūrė, kad nenukirsto miško, kai malkas ruošia patys gyventojai, šiais metais ketinama parduoti apie 6000 kub. m medienos. Pasak G. Bacevičiaus, nemaža dalis gyventojų malkas ruošia iš privačių miškų.

Pasiūla didelė

Gausi malkų pasiūla spaudoje, čia dažniausiai siūlo pirkti beržo, uosio, ąžuolo ir juodalksnio malkas. Pardavėjai siūlo skaldytų, rąsteliais arba kaladėlėmis pagamintų malkų. Pigiausios rąsteliais, brangesnės kaladėlėmis ir skaldytos. Rąsteliais beržinių malkų kvadratinį metrą galima nusipirkti už 21 eurą, juodalksnis – 20 eurų, ąžuolas, uosis – 26 eurai. Pagamintas malkas pardavėjai atveža netgi į namus.

Specialistai pataria, kad malkas reikia tinkamai paruošti, kad pro kaminą neišlėktų pinigai. Renkantis malkas svarbiausias rodiklis – kainos ir kaitrumo santykis. Pirmiausiai jos turi būti sausos, nes šlapia mediena prastai dega, todėl medieną reikia bent pusę metų džiovinti, kad jos drėgnumo koeficientas nukristų. Be to, malka malkai nelygu. Geriausios malkos yra mažai šakotos ąžuolinės, uosinės, beržinės. Kaitrūs yra vaismedžiai – obelis ir kriaušė. Šildantis beržinėmis malkomis, dažniau teks valyti kaminą, nes beržinės turi daug dervų. Todėl labai sveika bent retkarčiais namus pakūrenti drebulinėmis malkomis. Nors jos išskiria mažiau šilumos nei kaitriosios malkos, tačiau mažiau užteršia dūmtraukius.

Malkų pakaitalas

Prasidėjus kūrenimo sezonui, sunku gauti sausų malkų. Tačiau dabar joms yra pakaitalas – medžio pjuvenų briketai. Jie beveik nepalieka pelenų. Šis kuras už malkas geresnis tuo, kad kaitresnis, todėl jo ilgiau užtenka, be to, briketams laikyti reikia daug mažiau vietos negu malkoms. Tiesa, jei beržinės malkos gerai išdžiūvusios, abiejų rūšių kuro kaitra nesiskiria. Briketai būna supakuoti po 10–15 kilogramų maišeliuose, todėl patogu įsigyti po nedidelį kiekį. J. Dainelienės įmonėje, prekiaujančioje kietu kuru, viena tona beržo pjuvenų briketų kainuoja 115 eurų, o UAB „Mediresta“ siūlo įsigyti po 10 kg supakuotus pušies briketų pakus, kurių vienas atsieis 1,42 euro.

Medžio pjuvenų granulės, panašiai kaip pjuvenų briketai, gaminamos spaudimo būdu. Jos yra lengvai transportuojamos, kadangi yra pakuojamos į 15 kg maišus. Tai yra ekologiškas kuras, jos sausesnės nei malkos, todėl ir šildymas efektyvesnis. Vienos tonos kaina 125–145 eurai.

Pigiausiai kainuoja medienos atraižos, bet jos retai perkamos, nes labai greitai sudega – šiluma kaipmat pro kaminą išlekia. Jos parduodamos pakais, vieno tokio pako (4 kv. m) kaina apie 30 eurų.

Daug pelenų

Akmens anglys išlieka populiarus ir naudojamas kaip efektyvus kuras. Lyginant su mediena, akmens anglys yra kur kas ekonomiškiau ir praktiškiau, kadangi ilgiau dega ir pasižymi aukštu šilumos išskyrimo lygiu. Anglis laikyti paprasčiau – kuo geresnės anglys, tuo mažiau jos bijo drėgmės. Anglis galima laikyti ir lauko sąlygomis, bet reikia uždengti nuo kritulių. Pardavėjai siūlo anglis pirkti sufasuotas – taip patogiau ją parsigabenti. Šio kuro vienos tonos kaina 120–130 eurų. Tiesa, lyginant su kitu kietu kuru, akmens anglių didžiausias peleningumas – apie 10–12 proc.

Populiarūs yra durpių briketai. Tiesa, jie bijo drėgmės, kuri prastina jų vertinamas pirmines savybes. Briketai taip pat parduodami fasuoti maišuose, jų tonos kaina 75–85 eurai.

Kadangi kieto kuro pasiūla yra didelė, todėl ir kainos labai įvairuoja.

Kaip teigė UAB „Aletovis“ vadovas Arvydas Banevičius, akmens anglių ir durpių briketų kainos šiais metais šiek tiek sumažėjo. Anot jo, žmonės šio kuro perka nedideliais kiekiais, sunaudoja jį ir tuomet vėl perka.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.