Prie Griškabūdžio – vėjo jėgainių statybos

vejo jegaines
Nuotr. UAB „Dalvaja“ direktorius Saulius Kavaliauskas (kairėje) teigė, kad vėjo jėgainių statybos prasidės patvirtinus rajono savivaldybės teritorijos bendrojo plano pakeitimus.

Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Artimiausiu metu greta Griškabūdžio miestelio planuojama statyti vėjo jėgaines. Antradienio vakarą miestelio gyventojams buvo pristatyta ataskaita, kurioje nurodyta, koks, įrengus vėjo jėgaines, bus poveikis visuomenės sveikatai. Tiesa, naujaisiais statiniais besidominčių griškabūdiečių – mažuma, mat į susirinkimą atėjo tik keli gyventojai.

Šešios vėjo jėgainės

UAB „Ekosistema“ inžinierė-visuomenės sveikatos specialistė Neda Nemirovienė pristatė UAB „Dalvaja“, kuriai vadovauja Saulius

Kavaliauskas, užsakymu parengtą poveikio visuomenės sveikatai įvertinimo ataskaitą dėl šešių vėjo jėgainių statybos Griškabūdžio miestelio teritorijoje.

„Dalvaja“ planuoja šešių vėjo jėgainių statybą ir eksploataciją keturiuose žemės sklypuose, esančiuose į šiaurės rytus nuo miestelio.

Vėjo jėgainių statymą, kaip teigė S. Kavaliauskas, planuojama pradėti, kai bus patvirtintas rajono savivaldybės teritorijos bendrasis planas. Kitaip tariant, per pusmetį darbai turėtų prasidėti. Tiesa, Griškabūdžio teritorija vėjo jėgainių statybai buvo pasirinkta neatsitiktinai.

„Vienas pagrindinių dalykų, kodėl vėjo jėgainių statymui pasirinkome šį miestelį, – yra įmanomas jų pajungimas prie čia esančios transformatorinės, jeigu tokios galimybės nebūtų, statybų tikriausiai pradėti nebūtų verta“, – kalbėjo direktorius.

Reikėtų paminėti, jog naudojant transformatorius yra pakeliama srovės įtampa. Tiesa, Griškabūdyje statomų jėgainių galia – iki dviejų MW. Veiklos, vadovaujantis rajono savivaldybės teritorijos bendruoju planu, priskirta žemės ūkio paskirties teritorijoms, o šiuo metu rengiamo savivaldybės bendrojo plano keitimo sprendiniuose jau yra numatytos vietos alternatyvios energijos šaltinių naudojimui, į kurias minėtos vėjo jėgainės ir patektų.

Kaip kalbėjo N. Nemirovienė, artimiausi gyvenamieji namai nuo vėjo jėgainių statybos vietų nutolę nuo 200 m iki 1 km 140 m. Poveikio visuomenės sveikatai vertinimas buvo atliktas norint įvertinti galimą neigiamą poveikį visuomenės sveikatai bei norint suformuoti sanitarines apsaugos zonas. Minėtosios zonos reikalingos, kad būtų užkirstas kelias gyvenamosios aplinkos vystymui prie vėjo jėgainių – padidinto triukšmingumo zonoje.

Buvo atlikti triukšmo sklaidos skaičiavimai dienos, vakaro ir nakties periodu pagal higienos normą. Dienos metu leidžiamas 55 decibelų triukšmas, vakaro – 50, nakties 45 decibelų garso lygis.

Skaičiavimai atlikti dienos metu, kai vėjo jėgainių garso lygis ties gondola 10 m aukštyje yra 102,5 decibelų. Gauti duomenys parodė, jog dienos metu, kai leidžiamas 55 decibelų garso lygis, tokių zonų beveik nesusidaro, t. y. bokšto apačioje garsas nesiekia 55 decibelų. Vakaro metu, kai leidžiamas 50 decibelų triukšmas, tokios zonos susidaro už 90 m nuo vėjo jėgainės.

Taip pat atlikti šešėliavimo sklaidos skaičiavimai. Paaiškėjo, kad šešėliavimo zonos nesiekia nė vienos gyvenamosios aplinkos.

Klausimų kilo

Susirinkime gyventojams kilo ir labai humaniškas klausimas: kaip apsaugoti nuo vėjo jėgainių žūstančius paukščius? Pavyzdžiui, Amerikoje per metus į jas atsitrenkę žūsta per 40 tūkst. paukščių. Tiesa, teigiama, kad Lietuva su tokia problema nesusiduria. Anot N. Nemirovienės, poveikis paukščiams yra minimalus, tiek užsienio, tiek lietuvių mokslininkų teigimu, paukščių užsimuša ne daugiau negu atsimuša į važiuojančio automobilio stiklą.

UAB „Dalvaja“ vėjo jėgainių aikšteles jau yra stačiusi Vilkaviškio bei Marijampolės savivaldybėse ir turi daugiau nei aštuonerių metų patirtį. S. Kavaliausko pasiteiravus, ar kitose savivaldybėse gyventojai neturėjo nusiskundimų dėl vėjo jėgainių keliamo triukšmo ar kitų nepatogumų, šis atsakė, kad iki šiol nepatenkintų asmenų nebuvo.

Griškabūdiečiai domėjosi ir elektromagnetinių laukų klausimu, mat jiems teko girdėti, jog silpnesnės psichikos žmones tai veikia. N. Nemirovienė sakė, kad daug didesni elektromagnetiniai laukai susidaro po aukštos įtampos laidais. O kalbant apie vėjo jėgainę, didžiausias laukas susidaro ties gondola, kuri yra maždaug 50–60 m aukštyje.

Tiesa, patys griškabūdiečiai tarsi pasidaliję į dvi stovyklas – vieni yra už vėjo jėgaines, kiti šiukštu prieš tokius statinius. Ketvirtadienį buvo surengtas dar vienas gyventojų susirinkimas, tačiau, kaip apgailestavo bendruomenės pirmininkė Agnė Paškauskienė, į jį susirinko tik 20 žmonių. Kaip paaiškėjo, bendrovė, gyventojams atsidėkodama už leidimą statyboms, sutiko išvalyti miestelyje esantį tvenkinį ir įrengti pliažą. Nors ir tokioms statyboms pritaria ne visi gyventojai, tikėtina, vėjo jėgainėms kelias užkirstas nebus. Kita vertus, kyla klausimas, ar dabartinis griškabūdiečių pasyvumas nėra tik tyla prieš audrą: o prasidėjus statyboms neatsiras daug jomis pasipiktinusių žmonių?..

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar prisiimti atsakomybę atsistatydinant yra tinkamas sprendimas?

klausimelis 04 12Danutė iš Paluobių:

Atsistatydinti – lengviausias kelias. Nemanau, kad toks požiūris yra teisingas. Geriau, kad ministrai patys išspręstų susidariusias problemas, nes iki jų kadencijos pabaigos liko labai mažai laiko. 

klausimelis 04 12 2

Vytautas iš Lepšių:

Nelabai. Jei prisidirbi, tai turi pats ir ištaisyt, išsisrėbt tą košę, o ne trauktis. Nors kas žino, kodėl taip nutinka. Gal ministrai nesusikalba su Vyriausybe.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.