„Kuchmistrai“ žada nepaprastą kelionę po dvaro virtuvę

kuchmistrai
Nuotr. Unikalia galimybe pasinaudoję smalsuoliai sekmadienį galėjo ne tik pasižvalgyti po dar oficialiai duris neatvėrusias restorano menes, bet ir užpildyti anketą dėl darbo, pabendrauti su UAB „Gulbelė“ kolektyvu, pakalbėti apie maistą, dvaro kultūrą. 


Gintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį sekmadienį į Atvirų durų dieną pakvietė Zyplių dvare įsikūręs, bet dar oficialiai durų nespėjęs atverti restoranas „Kuchmistrai“. Unikalia galimybe pasinaudoję smalsuoliai galėjo ne tik pasižvalgyti po restorano menes, bet ir užpildyti anketą dėl darbo, pabendrauti su UAB „Gulbelė“ kolektyvu, 25-eriems išsinuomojusiu Zyplių dvaro virtuvės pastatą, ar tiesiog dalyvauti atvirame pokalbyje apie restoraną, maistą ar dvarų kultūrą.

Investicija ne tik į restoraną

Zyplių dvaro virtuvės pastatą 25-eriems metams prieš daugiau nei metus (2015 m. rugsėjį pasirašyta sutartis su savivaldybe) išsinuomojo UAB „Gulbelė“. Pastato išorė jau buvo sutvarkyta anksčiau įgyvendinto europinio projekto metu, tad iššūkį priėmusiai „Gulbelei“ teko užduotis įgyvendinant paveldosaugininkų reikalavimus ne tik sutvarkyti visą pastato vidų, bet ir pagal architektų bei dizainerių užmojus įrengti restoraną. Kliūčių netrūko, nes atsižvelgiant į kultūros paveldo specialistų reikalavimus teko ir projektą koreguoti, ir sienas ar grindis keisti. Be to, dvaro virtuvės vidus buvo daug prastesnės būklės nei tikėtasi, rūsys ypač drėgnas. Tad, pasibaigus remonto darbams, tiek UAB „Gulbelė“ vadovas Arūnas Tarnauskas su žmona Lina, tiek projekto vadovas, UAB „Gulbelė“ vadybininkas plėtrai Redas Miškinis patikina, kad tai išskirtinis ir unikalus projektas, pareikalavęs daug pastangų, darbo ir, žinoma, lėšų. Pagal pirmines sąlygas nuomininkas turėjo investuoti ne mažiau kaip pusę milijono litų, tačiau akivaizdu, kad šios sumos neužteko. A. Tarnauskas juokauja, kad dabar tai galima vadinti investicija, tačiau nesinorėtų, kad ir po dvejų ar trejų metų vis dar tektų investuoti, bet ekonomiškai nieko negauti.

„Suprantame, kad didelės investicijos, brangus išlaikymas ir tai ne masinio naudojimo produktas. Iššūkis nemažas, bet tai, kad iki šiol to niekas nedarė irgi gerai, nes galime būti kitokie, pirmieji. Reikia tikėtis, kad svečiai, kuriems galėsime perteikti, parodyti krašto istoriją, kultūrą, trauks iš visų kraštų“, – kalbėjo A. Tarnauskas.

„Tai investicija ir į Lietuvos kultūrą. Patys bandysime mokytis, gilintis ir visu tuo dalintis su kitais“, – antrindama vyrui kalbėjo L. Tarnauskienė.

Paprastai, bet ne prastai

Projekto vadovas R. Miškinis taip pat patikino, jog kultūrai, istorijai „Kuchmistruose“ skirtas išskirtinis dėmesys. Tik įžengusius į restoraną lankytojus pasitiks istoriniai žemėlapiai, ant sienų išsaugoti seno tinko pavyzdžiai, atkurti raštai, išsaugota indauja, dalis grindų grįsta autentiškomis plytomis, nors jos parūpintos iš kito objekto, nes esančios tiesiog sutrupėjo, kaip ekspozicija palikta ir rūkykla. Sutvarkytas rūsys, kuris kol kas be konkrečios paskirties, bet R. Miškinis mano, kad ateityje ten galėtų atsirasti ir vyno rūsys. Viskas derinta, apgalvota ir spręsta kartu su profesionalais. Patalpas aprodantis „Gulbelės“ vadybininkas pasidžiaugia, kad įgyvendinant projektą autentiškumo pavyko išlaikyti net daugiau nei buvo tikėtasi, tad tai nemenkas įvertinimas ir iš paveldosaugininkų pusės.

Atrodo paprastai, šiltai, jaukiai, bet toli gražu ne prastai – tikino restorane sekmadienį apsilankę svečiai.

„Jauku kaip namie. Rodos, vaikystę primena. Gera, šilta, pečiuje malkos kūrenasi“, – įspūdžiais dalijosi arbatą gurkšnojanti viešnia.

Restorano interjeras sukurtas taip, kad lankytojai pasijustų lyg dvaro virtuvėje. Juk ir pats pavadinimas, kaip sako projekto vadovas, susijęs konkrečiai su virtuve, tad pagrindinėje salėje virš stalo džiūsta prieskoniniai augalai bei vaistažolės, o ant netoliese sumontuotos krosnies planuojama net virti sriubą ir vaišinti restorano lankytojus.

„Juk čia virtuvė. Jei reikia, tiesiog vietoje paėmęs samtį įpili sriubos, gali paskaninti virš stalo esančiomis žolelėmis. Reikia pipirų? Prašau, bet juos susigrūskite patys“, – pasakojo maisto žinovas.

Vilios patiekalais

Būtent dvaro virtuvės patiekalai ir bus pagrindinis restorano išskirtinumas. O ką siūlys virtuvės šefas? Kol kas daug detalių šeimininkai atskleisti nenori, tačiau sako, kad meniu nebus labai platus, bet bus nuolat „ištraukiama“ naujų patiekalų.

„Jokių baltų mišrainių, silkutės ar cepelinų su kugeliu čia tikrai nebus“, – patikina meniu sudarinėjantis vyriškis.

Dėmesys bus kreipiamas į prieskonius, įvairius jų derinius, į patį patiekalų pateikimą – juos užsakovui galėtų patiekti ir pristatyti pats virėjas. Preliminariame patiekalų sąraše galima išvysti ir raudonųjų kopūstų balandėlius su šerniena, ir žarijose troškintus kopūstus su vėžiais. Bus ir žvėrienos ar net bizono mėsos. Meniu bus ne pirmieji ar antrieji patiekalai, o tiesiog užėjimai. Juk dvare puotos trukdavo ilgai, tad po kelių užėjimų galima pasimėgauti ne desertu, o atsigaivinimu! Pavyzdžiui, paskanauti pastarnokų vaflių su agurkais ir svarainių medumi. Egzotikos ir net prabangos, rodos, tikrai netrūks, tad kyla klausimas, koks lankytojas galės užsukti į „Kuchmistrus“. Tačiau R. Miškinis iškart ramina, kad bus įvairovė, tad ir su vidutinėmis pajamomis žmogus tikrai turės ką paragauti. Ne tik jis, bet ir kiti komandos nariai akcentuoja, kad viskas slypi paprastume.

„Stengsimės sudominti, pasiūlyti, ko neturi kiti, ir tikime, kad būsime įdomūs ne tik lietuvaičiams. Idėją turime ir ja tikime“, – sako projekto vadovas ir priduria, kad darbui planuojama suburti aštuonių žmonių komandą.

L. Tarnauskienė patikina, kad čia bus visiškai kitas segmentas nei „Kiba“ ar „Laimė“, tačiau tai nereiškia, kad nebus įmanoma papietauti ir šeimai su vaikais.

„Kuchmistruose“ įrengtas ir antras aukštas, tik jame, kaip sako „Gulbelės“ vadybininkas, nereikėtų ieškoti autentikos. Čia norintys galės organizuoti konferencijas, pobūvius ar tiesiog šokius per vestuvių pokylį. Yra įrengtos patalpos administracijai. Artimiausiu metu turėtų būti parengtas ir projektas šalia esančiai vienai iš dvaro oficinų, kurioje įsikurs septynių numerių viešbutukas. Tad „Gulbelės“ laukia dar vienas iššūkis, o „Kuchmistruose“ buriama komanda, dėliojamas meniu ir tikimasi, jog sausio mėnesį kartu su tarptautine „Adventur“ paroda „Kuchmistrai“ oficialiai atvers duris.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.