Visuomenės nesudomino projekto viešinimas

sileika
Nuotr. UAB „Ekosistema“ direktorius Marius Šileika (dešinėje) sutiko, kad paskutinė metų diena ne itin palanki organizuoti susitikimus su gyventojais, bet pridūrė, kad su projektu visi gali susipažinti ir internete.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

UAB „Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centras“ (MAATC) planuoja Gelgaudiškyje ir Kudirkos Naumiestyje įrengti didelių gabaritų ir specifinių atliekų surinkimo aikšteles (DGASA). Gruodžio 31 d. minėtų vietovių gyventojai buvo pakviesti susipažinti su projektu, tačiau nė vienoje seniūnijoje gyventojų nesulaukta.

UAB „Ekosistema“ (Klaipėda) direktorius Marius Šileika pats atvyko supažindinti gyventojus su poveikio visuomenės sveikatai vertinimo ataskaita.

Viena tokių aikštelių numatoma įrengti Gelgaudiškio seniūnijos Skaistakaimio kaime, apie 0,60 ha ploto žemės sklype, kuris yra prie pat naujųjų valymo įrenginių. Numatytas sklypas yra greta Panemunių regioninio parko, todėl, pasak M. Šileikos, rengiant projektą buvo parko atstovai kėlė klausimą, ar potvynių metu vanduo atliekų neišplaus į Nemuną?

„Mes įsipareigojom sukelti aikštelės žemės sklypo aukštį iki valymo įrenginių žemės sklypo amplitudės, todėl manome, kad jeigu potvynio metu neapsems valymo įrenginių, tai vanduo neišplaus ir atliekų aikštelės“, – kalbėjo M. Šileika.

Tą patvirtino ir susitikime dalyvavęs Gelgaudiškio seniūnas Vincas Dabravolskis, patikinęs, kad toje vietoje, kur yra valymo įrenginiai ir bus įrengta atliekų surinkimo aikštelė, Nemuno vandens lygis tiek daug nepakyla.

„Šios ataskaitos esmė – aikštelės sanitarinės apsaugos zonos ribų nustatymas. Noriu priminti, kad pagal reikalavimus turėtų būti nustatyta 50 metrų zona, bet įvertinę tai, kad neigiamo poveikio visuomenės sveikatai nebus, mes ją sumažinom ir sutapatinom su žemės sklypo ribomis“, – teigė M. Šileika.

Ataskaitoje rašoma, kad DGASA vieta Gelgaudiškyje nėra svarbi nei visuomeniniu, nei archeologiniu požiūriu: artimiausias nuo planuojamos ūkinės veiklos vietos Kultūros vertybių registre registruotos kultūros vertybės pastatas – Gelgaudiškio dvaro sodyba yra nutolusi 960 m atstumu. Kitos saugomos teritorijos nutolusios taip pat tinkamu atstumu, o visuomeninės, rekreacinės bei mokymo ir mokslo paskirties objektų 500 metrų spinduliu nuo DGASA nėra.

Kudirkos Naumiestyje atliekų aikštelę numatoma įrengti Kybartų gatvėje, greta buvusio linų fabriko, kiek mažesniame, apie 0,22 ha ploto valstybinės žemės sklype.

Kalbėdamas apie planuojamos ūkinės veiklos cheminės taršos, galinčios daryti poveikį visuomenės sveikatai, vertinimą, M. Šileika pasakojo, jog objekto veiklos metu, dienos periodu (nuo 9 val. iki 18 val.) numatoma, kad išvežti atliekų į aikštelę per mėnesį atvyks iki 12 MAATC samdomų sunkiasvorių transporto priemonių. Anot jo, skaičiuojama, jog per darbo dieną gali nežymiai padidėti lengvojo autotransporto eismas į teritoriją. Pagal jau veikiančių UAB MAATC analogiškų aikštelių apimtis, prognozuojama, jog per dieną į DGASA galėtų maksimaliai atvykti iki 20 gyventojų lengvojo autotransporto, kuriuo bus pristatomos atliekos.

Pasak projektų rengėjų, Kudirkos Naumiestyje arti numatomos įrengti atliekų aikštelės nei gyventojų, nei visuomeninės, rekreacinės paskirties, mokymo ir mokslo paskirties objektų nėra, o Kudirkos Naumiesčio miestelio istorinis centras yra nutolęs 465 m atstumu, Lietuvos Respublikos saugomos teritorijos Širvintos upės slėnis ir Žaliosios miško juodalksnio genetinis draustinis yra nutolę atitinkamai 3,0 ir 7,9 km atstumu.

Naujosiose aikštelėse numatoma surinkti įvairias komunalinės kilmės atliekas, pavyzdžiui, elektroninės įrangos atliekos (oro kondicionieriai, mikrobangų krosnelės, šaldytuvai ir šaldikliai, kompiuteriai, televizoriai ir pan.); naudotos padangos; didelių gabaritų komunalinės atliekos (pvz., baldai ir kiti stambūs namų ūkio daiktai); statybos ir griovimo atliekos; tekstilės atliekos; mišrios komunalinės atliekos (po rūšiavimo likusios atliekos) ir kita.

„Atlikus poveikio visuomenės sveikatai vertinimą ir kompleksiškai išanalizavus žinomus aplinkos veiksnius, galinčius daryti poveikį visuomenės sveikatai gyvenamoje aplinkoje, galima daryti išvadą, jog neigiamo poveikio visuomenės sveikatai dėl MAATC planuojamos ūkinės veiklos, numatomos vykdyti Gelgaudiškyje ir Kudirkos Naumiestyje, nebus“, – apibūdino parengtas ataskaitas M. Šileika.

Tiesa, susitikimuose dalyvavę Gelgaudiškio ir Kudirkos Naumiesčio seniūnai piktinosi, kodėl tokie projektų viešinimai buvo surengti Naujųjų išvakarėse ir dar savaitgalį.

M. Šileika paaiškino, kad anksčiau poveikio aplinkai ataskaitų viešinimas ne darbo metu buvo tik rekomenduojamas, o dabar – privalomas. Pasak jo, jį spaudė ir projekto viešinimo terminai. Projekto poveikio visuomenės sveikatai vertinimo dokumentai pradėti viešinti praėjusių metų gruodžio 12 d, o šių metų kovo pirmosiomis dienomis jie jau turi būti suderinti su atitinkamomis institucijomis ir pasirašyti.

Didžiagabaričių atliekų aikštelės Gelgaudiškyje ir Kudirkos Naumiestyje pradės veikti 2018 metais.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.