Padidėję mokesčiai išaugins paslaugų ir prekių kainas?

kirpykla
Nuotr. Salono „Nomeda“ savininkė Eugenija Paketurienė (stovi dešinėje) ir Nomeda Šuopienė kalbėjo, kad padidėjus socialinio draudimo įmokoms gali tekti pakelti paslaugų kainas.

Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Po naujųjų jau kuris laikas viešai eskaluojamas kone skandalu tapęs sprendimas darbo vietą susikuriantiems asmenims padidinti privalomojo socialinio draudimo (PSD) įmokas. Labiausiai šie pakeitimai nuskriaus asmenis, kurie dirba pagal verslo liudijimus, mat jiems įmokos „Sodrai“ padidėjo dvigubai.

Žmonės pasipiktinę

Iki šiol dirbantys pagal verslo liudijimą „Sodrai“ kas mėnesį mokėdavo 56 eurus bazinei pensijai gauti, tačiau nuo sausio 1 d. jau privalo mokėti 99,9 eurus. Pagrindinis pokytis dirbantiesiems pagal verslo liudijimus bus tai, kad nuo šiol jie bus draudžiami ne tik pagrindinei pensijos daliai, bet visai pensijai. Būtent todėl didėja ir įmoka.

Kaip kalbėjo rajono savivaldybės verslo informacijos centro direktorė Daiva Palukaitienė, rajono mastu pateikti statistiką apie su verslo liudijimais dirbančius asmenis būna gan sudėtinga.

„Yra žmonių, kurie verslo liudijimus išsiima kas savaitę, tris kartus per mėnesį ar 36 kartus per metus. Socialinio draudimo įmokos dydis nepriklauso nuo individualia veikla besiverčiančio asmens veiklos rūšies. Nuo jos priklauso Gyventojų pajamų mokestis, kurio dydį nustato savivaldybė“, – komentavo D. Palukaitienė.

Spalio 28 d. rajono savivaldybės tarybos sprendimu buvo nustatytas individualios veiklos, kuria galima verstis turint verslo liudijimą, fiksuoto pajamų mokesčio dydis šiems metams. Fiksuotas pajamų dydis taikomas veiklai, vykdomai neribojant teritorijos, 2017 m. yra 684 eurai. Praėjusiais metais šis mokestis buvo kur kas mažesnis – 585 eurai.

Anot Verslo informacijos centro vadovės, gyventojai, atėję įsigyti verslo liudijimų, dėl tokių pasikeitimų, savaime suprantama, nėra patenkinti, juolab kad mokesčiai padidėjo dvigubai.

„Visai neseniai turėjau vieną atvejį. Atvykęs gyventojas pasakojo, kad planuoja kurti mažąją bendriją, nes pastebėjo, kad su verslo liudijimu dirbti darosi vis brangiau, todėl turi imtis kažkokių priemonių“, – pastebėjo pašnekovė.

Praėjusiais metais rajone buvo įsigyti 742 verslo liudijimai: veiklai tik Šakių r. – 452, veiklai visoje Lietuvoje, išskyrus šešis didžiuosius miestus, – 115, veiklai visoje šalyje – 175. Tendencija kiekvienais metais yra panaši ir veiklos rūšys, kurioms vykdyti įsigyjami liudijimai, – keičiasi nežymiai. Remiantis 2016 m. duomenimis, rajone populiariausios veiklos rūšys, kurių vykdymui buvo įsigyti verslo liudijimai, yra statybos baigimo apdailos ir tvarkymo darbai (156),  specialieji statybos darbai (91), prekyba tik ne maisto produktais (89), kirpyklos, kosmetologijos paslaugos ir kt. (75), variklinių transporto priemonių remontas (47).

Kainos kils?

Su verslo liudijimais dirbantys kraštiečiai neslepia, kad dėl padidėjusių mokesčių gali būti priversti didinti teikiamų paslaugų ar parduodamų prekių kainas. Šakiuose įsikūrusio grožio salono „Nomeda“ darbuotojos teigė, kad toks socialinio draudimo mokesčio šoktelėjimas jas išties apstulbino. Anot Nomedos Šuopienės, dėl išaugusių priemonių kainų, o dabar ir dėl socialinio draudimo dvigubos kainos tiesiog nebelieka kitos išeities – tik didinti paslaugų kainas.

„Gaila, kad daugiausiai visokių mokesčių ir prievolių turime mes, žmonės, kurie ir taip už viską atsakingai mokame. Manau, kad pirmiausiai reikėtų dėmesį atkreipti į tuos asmenis, kurie apskritai neturi nei individualios veiklos pažymėjimų, nei verslo liudijimų, dirba namuose, nemoka jokių mokesčių ir krauna mums dar didesnę naštą. Kodėl jų niekas netikrina? Niekaip nesuprantu“, – atvirai sakė N. Šuopienė.

Kaip kalbėjo moteris, pirmąją, padidėjusią socialinio draudimo įmoką už šį mėnesį jau sumokėjo, tačiau dabar domėsis kitomis galimybėmis, pavyzdžiui, individualios veiklos steigimu.

Zanavykų turguje situacija dar labiau liūdinanti – žmonių čia praeina tik vienas kitas, tad turgaus darbuotojams sausis – labai prastas mėnuo, o žinios apie pasikeitusius mokesčius dar labiau gadina ir taip blogą nuotaiką. Viena iš prekybininkių sakė neįsivaizduojanti, kaip reikės toliau gyventi, nes prekyba ir taip sumažėjusi, todėl parduodamų prekių kainas didinti būtų rizikinga.

„Nežinau, kur link mes einame ir kaip reikės toliau dirbti, visur tik mokėk, mokėk... O kas į mus, paprastus žmones, atkreipia dėmesį? Turgaus darbuotojams ir taip striuka, o kaip gyvensime dabar?“ – retoriškai teiravosi moteris.

Tame pačiame turguje besidarbuojantis Gediminas Čiečkius teigė, kad padidintais mokesčiais, kaip ir visi kiti, nesidžiaugia, tačiau per daug visos situacijos taip pat nedramatizuoja.

„Na taip, padidino. Negerai. Bet ką daugiau daryti? Kainų kelti leisti sau negaliu, teks kažkaip prasiversti. Apskritai džiaugiuosi, kad galiu dar savame krašte dirbti, nereikia lenkti nugaros užsienyje“, – pasakojo pašnekovas.

Dėl mokesčių pokyčių kalbinome dar ne vieną su verslo liudijimu dirbantį žmogų, visi it susitarę tikino, kad yra pasipiktinę tokiomis reformomis. Štai laikrodžių taisykloje dirbantis Kazimieras ar siuvykloje drabužius taisanti ir siuvanti Gailina taip pat pikti. Anot Kazimiero, susitaisyti laikrodžio, pasigaminti rakto kartais per dieną neateina nė vienas žmogus, tad šis darbas tampa tiesiog atitrūkimas nuo namų ir laiko praleidimas, nes užsidirbti iš jo nepavyksta, tad mokesčių kėlimas tik dar labiau apkartina situaciją. Siuvykloje dirbanti Gailina kalbėjo, kad retas beateina ką nors pasisiūti, dažniau pasitaisyti netinkantį drabužį, tad apgultimi džiaugtis taip pat negali.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.