Gelgaudiškio dvarui bus ieškomas nuomininkas

puodziukaitis girdauskas
Nuotr. Jei laikinai mero pareigas einantis Juozas Puodžiukaitis (dešinėje) nebūtų nuvykęs į Finansų ministeriją, Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas (kairėje) konkrečiai neatsakė, ar būtų suteikta galimybė ieškoti nuomininko.


Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Ilgiau nei metus laiko koncesijos pagrindu ieškojus operatoriaus, kuris norėtų investuoti ir verslą plėtoti Gelgaudiškio dvare, paieškos taip ir liko bevaisės. Buvo skelbtas ne vienas konkursas koncesininko paieškoms, tačiau visi jie buvo nesėkmingi. Rajono valdžia pradėjo ieškoti kitų būdų, kaip išspręsti šią problemą.

Gautas pritarimas

Penktadienį vykusiame rajono savivaldybės tarybos posėdyje buvo pritarta, kad nuo šiol būtų ieškomas Gelgaudiškio dvaro sodybos operatorius nuomos pagrindais. Savivaldybė tris kartus organizavo konkursą Gelgaudiškio dvaro operatoriaus atrankai koncesijos pagrindu. Deja, nebuvo gauta nė viena paraiška. Taip pat savivaldybė du kartus Lietuvos pramonininkų konfederacijos patalpose organizavo viešąją konsultaciją verslo atstovams apie galimybę investuoti ir plėtoti verslą Gelgaudiškio dvaro sodyboje, jų metu buvo pristatyta koncesininko atrankos procedūra ir esminės būsimos koncesijos sąlygos.

Deja, ir po to pasiūlymų dalyvauti paskelbtame konkurse neatsirado, nes verslo atstovų netenkino koncesijos sąlygos – per didelė investuojama suma, per mažas koncesijos sutarties terminas, t. y. 25 m. Susitikimų metu išsakyta nuomonė, jog pasiūlymas galėtų tapti patrauklus ir būtina investuoti suma nebūtų per didelė, jei viešojo ir privataus sektorių bendradarbiavimas būtų grindžiamas ne koncesijos, bet nuomos teisiniais santykiais.

Apsvarsčius galimybes įvykdyti projekto įgyvendinime prisiimtus įsipareigojimus ir atsižvelgiant į verslo subjektų nuomonę, prieita prie išvados, kad galimybė atrinkti investuotoją būtų realesnė organizuojant atranką vadovaujantis Valstybės ir savivaldybių turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo įstatymo pagrindais. Tuo tikslu buvo kreiptasi į Finansų ministeriją bei į VšĮ „Lietuvos verslo paramos agentūra“ su prašymu pakeisti konkurso organizavimo sąlygas. Vasario 14 d. gautas atsakymas, kuriuo leidžiama organizuoti konkursą vadovaujantis ne LR koncesijų įstatymu, o teisės aktais, reglamentuojančiais savivaldybės turto valdymą, naudojimą ir disponavimą.

Kaip bus?

Tiesa, nors šiam projektui tarybos posėdyje ir buvo pritarta, neapsieita be klausimų Regioninės plėtros skyriaus vedėjui Vitui Girdauskui. Tarybos narys Algimantas Damijonaitis kalbėjo, kad šis klausimas – opi ir įsisenėjusi problema.

„Manau, kad tikrai ne viskas buvo padaryta, kad tas koncesininkas atsirastų. Dalį bėdos prisiimu ir sau, nes tuo metu dirbau savivaldybėje ir priklausiau komisijai šiuo klausimu. Jau ten mes dirbome nepakankamai intensyviai. Tai irgi davė neigiamą rezultatą. Laimė, kad buvo susigriebta dabartinio mero Juozo Puodžiukaičio, kuris nuvyko į Finansų ministeriją, rado bendrą kalbą ir atsirado nauja nuomos forma“, – kalbėjo A. Damijonaitis.

Tęsdamas kalbą tarybos narys teturėjo vieną vienintelį klausimą V. Girdauskui, ar nuomininkas bus surastas. Nes, anot A. Damijonaičio, jei bus dirbama taip, kaip buvo ieškant koncesininko, bus nerastas ir nuomininkas.

V. Girdauskas kalbėjo, kad tarybos nariams pritarus šiam klausimui bus naikinama ankstesnioji dėl koncesijos klausimo sudaryta komisija. Pirmadienį laikinai administracijos direktoriaus pareigas einančios Biudžeto ir turto skyriaus vedėjos Egidijos Grigaitienės įsakymu buvo sudaryta nuomos vykdymo ir organizavimo darbo grupė. V. Girdauskas kalbėjo, jog jau anksčiau, kai administracijos direktoriumi buvo Juozas Puodžiukaitis, tiek jis, tiek kiti valdžios atstovai ir su koncesija susiję asmenys žinojo, kad nebus lengva.

A. Damijonaitis retoriškai teiravosi: jei laikinasis meras nebūtų nuvykęs į ministeriją, rašto, leidžiančio sudaryti nuomos sutartį, tikriausiai ir iki šiol viskas būtų kaip buvę? Regioninės plėtros skyriaus vedėjas teigė negalintis diskutuoti, „kas būtų, jeigu būtų“, tačiau neslėpė, kad situacija tokiu atveju būtų tapusi sudėtinga. Tiesa, jis pats tuo metu, kai J. Puodžiukaitis mynė kelius į ministeriją, buvo atostogose.

Iš pradžių nuomos terminas buvo numatytas 99-eriems metams, tačiau vėliau nuspręsta Gelgaudiškio dvaro sodybą operatoriui nuomos pagrindais nuomoti 50-čiai metų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.