Bausti negalima pasigailėti. Kur bus padėtas kablelis?

mikelionis darius
Nuotr. UAB „Šakių komunalinis ūkis“ vadovas Darius Mikelionis pripažįsta – kalbas apie netinkamumą eiti šias pareigas girdi nuo 2015-ųjų, tačiau norėtų išgirsti argumentuotus faktus. Bendrovės akcijų pardavimą jis laiko vienu nelogiškiausių siūlymų.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Dar praėjusių metų lapkritį administracijos direktoriaus įsakymu buvo sudaryta komisija, kurios tikslas parengti pasiūlymus, ką daryti su nuostolingai dirbančia UAB „Šakių komunalinis ūkis“. Komisija tebedirba, prabilta apie jos papildymą, bet esmė nesikeičia – siūloma didinti įmonės įstatinį kapitalą, atšaukti įstaigos vadovą ar apskritai parduoti bendrovės akcijas. Konkretesni siūlymai turėtų būti pateikti iki artimiausio Finansų komiteto posėdžio šį mėnesį.

Preliminarūs siūlymai

Komisija dėl bendrovės veiklos gerinimo plano ir pasiūlymų parengimo administracijos direktoriaus įsakymu buvo sudaryta dar lapkritį, kai susumavus finansinius UAB „Šakių komunalinis ūkis“ rodiklius paaiškėjo nuostolingas bendrovės darbas. Pakedenti įmonę bei pasižiūrėti į situaciją iš esmės inicijavo Finansų komitetas. Ne kartą komisija, iš esmės likusi be pirmininko, nes jai vadovauja nedarbingumą turinti ir traumas po avarijos besigydanti administracijos direktoriaus pavaduotoja Inga Cibulskienė, „priešokiais rinkosi į posėdžius“, kalbėjosi, ką daryti.

Vasario 20 d. Finansų komitetui buvo pateikti preliminarūs siūlymai, tačiau aktyviai šioje komisijoje dirbantis ir tvirtą savo nuomonę šiuo klausimu turintis tarybos narys Laurynas Suodaitis po siūlymais net nesirašė. Siūlymų esmė: didinti UAB „Šakių komunalinis ūkis“ įstatinį kapitalą, perduodant buvusį policijos komisariato pastatą, atšaukti įstaigos vadovą arba parduoti bendrovei priklausančias akcijas.

Tarybos narė Irena Haase, išgirdusi siūlymą apie buvusio policijos pastato perdavimą, sakė: „Jei į bankrotą grimztančiai bendrovei perduosime avarinės būklės pastatą, mes savo rankomis ją palaidosime.“

Ne kartą laukta ir įmonės veiklos gerinimo plano bei pasiūlymų, tačiau dažnai jie vertinti gana skeptiškai kaip neatitinkantys tikrovės.

Bloga pradžia

Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė, šiuo metu vis dar einanti ir administracijos direktoriaus pareigas bei dirbanti komisijoje, siūlymus vadino „nei šiokiais, nei tokiais“, nes ji linkusi į situaciją žiūrėti iš praeities perspektyvos. Vedėja prisiminė, kad pats startas, duotas UAB „Šakių komunalinis ūkis“, buvo prastas – įstatinis kapitalas labai mažas, perduotos ir UAB „Šakių vandenys“ skolos, o pripažinus beviltiškomis ir jas nurašius „iškart atsirado minusas“. Tad ji viena iš tų, kurie pasisako už kapitalo didinimą ir mano, jog įmonė savotiškai buvo prigauta. Tačiau pripažįsta: padėtį taisyti ir spręsti, ką daryti, būtina.

Apie blogą pradžią kalba ir pats UAB „Šakių komunalinis ūkis“ direktorius Darius Mikelionis.

„Iš principo UAB „Šakių komunalinis ūkis“ veiklą pradėjo net ne nuo nulio, bet netgi nuo minuso, o už UAB „Šakių vandenys“ atskyrimo ir naujos įmonės įkūrimo juridines paslaugas buvo sumokėta, jei neklystu, per 60 tūkst. eurų“, – sako D. Mikelionis, prisimindamas, kad bendrovė kurta neva gelbstint „Šakių vandenis“, o jo vadovaujamai įmonei vien nuomos kaštai per metus atsieina beveik 7 tūkst. eurų.

„Iš senosios įmonės naujoji perėmė beveik 60 tūkst. eurų paslaugų gavėjų skolų, kurių dalis, kaip rodo jau tretieji įmonės veiklos metai, yra pasmerktos niekuomet neatgauti, naujoji įmonė negavo jokių patalpų veiklai, senoji įmonė iš jos surinko visus įrankius ir darbo priemones, tačiau įdavė beveik 10 tūkst. eurų įsipareigojimą dėl sukauptų ir neišnaudotų perkeltų darbuotojų kasmetinių atostogų, prievolę grąžinti beveik 2 mln. eurų kreditą, gautą šešių daugiabučių namų Šakiuose renovacijai“, – tęsė UAB „Šakių komunalinis ūkis“ vadovas.

Jis sakė, jog jau pabodo kalbėti apie daugiabučių namų programą, kuri perimta, šiuo metu nefinansuojama iš jokių šaltinių ir bendrovei sudarys ne mažesnį kaip 20 tūkst. eurų „minusą“. Tiesa, prisimenant praeitį ši bendrovė būtent dėl daugiabučių renovacijos, kurios šiuo metu nevykdo, ir buvo steigta. Tarybos nariai abejoja ir dėl esamo etatų kiekio bendrovėje – užimtų etatų yra 16, iš jų trys, pasak D. Mikelionio, nepilni.

Bus ar nebus teikiančių paslaugas?

Tačiau tarybos narys L. Suodaitis sako: komisija sudaryta aiškintis ne priežastis, o pasekmes. Būtent jis ragina atskirti paslaugas, daugiabučių modernizavimą grąžinti savivaldybei (perduoti Ūkio skyriui), o įmonės akcijas parduoti. Be to, jo nuomone, ne savivaldybės funkcija teikti viešas paslaugas ir apskritai, jo įžvalgomis, laiko klausimas, kiek daugiabučių bendrovė ateityje administruos, jei apskritai administruos, nes gyventojai rašosi jungtinės veiklos sutartis ir nenori „Šakių komunalinio ūkio“ paslaugų.

Tačiau E. Grigaitienė kalba ir apie tai, kad kol kas neaišku, kaip bus su seniūnijomis – galės jos teikti paslaugas ar ne. Jei Seimas nuspręs, kad seniūnijos to daryti negali, jų ūkį reikės kažkam perduoti. Ir tai galėtų būti „Šakių komunalinis ūkis“.

„Mano galva, atsiras norinčių veiklą vykdyti ir ją vykdyti tvarkingai, siekiant pelno, o ne siekiant savivaldybę įvaryti į kampą“, – kalbėjo Finansų komiteto posėdžio metu L. Suodaitis.

D. Mikelionio nuomone, tai būtų vienas nelogiškiausių sprendimų.

„Neužsiciklinant ant daugelio nemėgstamo Mikelionio, tai yra savivaldybės įmonė, kurioje šiuo metu dirba 16 žmonių, kurie parneša atlyginimus į savo šeimas, kurie per dvejus įmonės veiklos metus į biudžetą sumokėjo 30 tūkst. eurų gyventojų pajamų mokesčio, o į „Sodros“ biudžetą jų vardu įnešta ne mažiau kaip 60 tūkst. eurų. O svarbiausias dalykas – į įmonės gerovę jos savininkas kol kas dar nėra įdėjęs nė vieno cento!“ – kalbėjo bendrovės direktorius, akcentavęs, kad joks privatus tokio pobūdžio paslaugų teikėjas tikrai nedarys to, ką šiandien daro UAB „Šakių komunalinis ūkis“ darbuotojai: nuo ryto iki vakaro bendrauja su klientais, tvarko sukiužusius, dešimtmečius neprižiūrimus senus daugiabučius namus, „minkosi“ teismuose išieškodami skolas iš nemokančių klientų kitų (mokių) klientų labui, nuo ryto iki vakaro darbininkai triūsia prie užsikimšusių kanalizacijos vamzdžių, kaip priedą dar kasdien klausosi pasipiktinimų ir koneveikimo. Ir skaito laikraščiuose, „koks blogas tas komunalininkas“.

Vadovo atšaukimas

Blogas tas „komunalininkas“ ar ne – klausimas, bet tai, kad galbūt jam turėtų vadovauti ne D. Mikelionis, atsidūrė ir tarp komisijos siūlymų, vis garsiau apie tai ragina galvoti ir tarybos nariai. Pats D. Mikelionis apie netinkamumą eiti šias pareigas sako girdintis periodiškai nuo 2015-ųjų.

„Paskutinis girdėtas gandas – būtina pakeisti UAB „Šakių komunalinis ūkis“ vadovą vien dėl to, kad „per daug prirašo raštų“. Vertinti tokių gandų neturiu nei teisės, nei pareigos: eidamas į šias pareigas žinojau, kad įmonės vadovą jos savininkas gali bet kada imti ir atšaukti. Net ir be rimto pagrindo, pakanka formuluotės – „netekus pasitikėjimo“. Tačiau bet kokiu atveju norėtųsi, kad besiruošiantys tai daryti tokius veiksmus paremtų argumentais ir faktais“, – tikina vadovas, kurio tinkamumą žadama spręsti iki įmonės veiklos ataskaitos balandžio mėnesį.

Finansų komisijos pirmininkė Aušrelė Pukinskienė ragino iki vadovo ataskaitos pateikti ir bendras, apgalvotas išvadas, jei reikia, pasipildyti komisiją, bet neapsiriboti tik atskiromis ir skirtingomis nuomonėmis, dėl kurių situacija nejuda.

L. Suodaitis jau šio mėnesio komiteto posėdžiui siūlė ne tik papildyti komisiją, bet ir abstrakčias išvadas pagrįsti finansine išraiška – tai yra apskaičiuoti, kiek savivaldybė galėtų uždirbti, jei bendrovės akcijos būtų parduotos, ir kiek kainuotų, „jei problema būtų tempiama toliau“.

Sudėtinga, jei nepadės

D. Mikelionis tikina: nuo tada, kai sukurta komisija, įmonės darbuotojai „informaciją sužino tik iš pletkų ir žiniasklaidos“. Darbuotojai nuolat įtampoje, nes nežino, kas jų laukia.

„Įvairaus pobūdžio raštais apie esamas ir numatomas įmonės veiklos problemas rajono savivaldybės tarybos narius, administracijos darbuotojus, rajono vadovybę atakuojame nuo pat įmonės įkūrimo dienos, t. y. nuo 2015 m. pradžios“, – sako D. Mikelionis, kalbėdamas apie tai, kad pasiūlymų iš valdžios nebūta, tik reikalavimų.

Paklaustas apie perspektyvas jis tikina tokių matantis: galėtų plėsti komunalinių paslaugų spektrą nuo aplinkos tvarkymo iki socialinio būsto eksploatavimo, galbūt vykdyti viešos paskirties pastatų techninę priežiūrą. Žinoma, svarbiausia, kaip sako D. Mikelionis, daugiabučių administravimo ir priežiūros paslaugos funkcionalumas.

„Jei iš įmonės jos savininkai nuolat tik reikalaus, jos vardą menkins viešumoje, kas vyksta pastaruoju metu, ir nepadės spręsti problemų, apie perspektyvas kalbėti labai sudėtinga“, – mintimis dalijosi „Šakių komunalinis ūkis“ vadovas.

Tad kur garsioje Aleksejaus Slapovskio frazėje „Bausti negalima pasigailėti“ taryba bei komisija, spręsdama UAB „Šakių komunalinis ūkis“ situaciją, padės kablelį, parodyti turėtų netolima ateitis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.