Vadovo veiklos ataskaita – įmonės lemtis?

finansu komitetas
Nuotr. Finansų komiteto nariai diskutavo, jog, svarstant bendrovės veiklos ataskaitą, reikėtų atitinkamai įvertinti UAB „Šakių komunalinis ūkis“ vadovo Dariaus Mikelionio veiklą ir atsižvelgti į įmonėje susidariusią situaciją.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ  

Balandžio 10 d. Finansų komiteto posėdyje svarstytas klausimas dėl UAB „Šakių komunalinis ūkis“ veiklos gerinimo komisijos išvadų. Kol kas neaišku, kokie sprendimai bus priimti dėl nuostolingai dirbančios įmonės ir dėl kritikuojamo vadovo, kuris nuo kovo 13 d. turi nedarbingumą.

Priminsime, kad dar praeitų metų lapkričio mėnesį buvo sudaryta komisija, kuri turėjo parengti pasiūlymus dėl nuostolingai dirbančios UAB „Šakių komunalinis ūkis“. Komisija vasario 20 d. Finansų komitetui pateikė preliminarius siūlymus: didinti UAB „Šakių komunalinis ūkis“ įstatyminį kapitalą, atšaukti įstaigos vadovą, parduoti bendrovei priklausančias akcijas ir kita.

Balandžio 10 d. Finansų komiteto nariai dar kartą bandė analizuoti situaciją. Nors posėdyje nedalyvavo komiteto narys Laurynas Suodaitis, jis raštu išsakė savo poziciją, jo nuomone, daugiabučių modernizavimo funkciją turėtų perimti savivaldybė. Įmonės akcijos per turto banką turėtų būti parduotos aukcione, taip išsaugant darbo vietas ir atsisakant savivaldybei nuostolingų veiklų, o vadovo kompetenciją turi vertinti administracijos direktorius. Vertinimo išvadas pateikti tarybai prieš svarstant ataskaitą.

Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė, laikinai einanti administracijos direktoriaus pareigas, susirinkusiems priminė, kad kasmet uždarosiose akcinėse bendrovėse turi būti atliekami auditai.

„Šios bendrovės audito išvadoje sąlyginė nuomonė, jog įmonė galėtų nurašyti abejotinų skolų apie 19 tūkst. eurų. Neigiamas įmonės nuosavas kapitalas, taip pat tolimesnė veikla parodo, kad įmonės galimybės toliau tęsti veiklą abejotinos“, – apibendrino audito išvadas E. Grigaitienė.

Jos nuomone, akcijų pardavimo klausimo spręsti nereikėtų, kol nėra priimtų teisės aktų dėl savivaldybės ir savivaldybės administracijos seniūnijų galimybės vykdyti ūkinę veiklą nuo 2017 m. liepos 1 d.

Komiteto pirmininkei Aušrelei Pukinskienei pasiteiravus, kiek finansų reikėtų padėčiai įmonėje pagerinti, E. Grigaitienė patikslino, kad susidariusios situacijos ištaisymui reikėjo apie 25 tūkst. eurų.

„Manau, jeigu seniūnijos negalės vykdyti ūkinės veiklos, aš neatmetu galimybės, kad visą seniūnijose sukauptą turtą turėtume perduoti komunalininkui kaip įstatinį kapitalą, tuomet ta situacija pasitaisytų“, – svarstė E. Grigaitienė.

Ji pridūrė, kad įmonėje yra nemažai nereikalingų išlaidų. Vedėja pateikė tokius pavyzdžius: per pusantrų metų beveik 17 tūkst. eurų buvo sumokėta advokatams (atgauta 847 eurų), 500 eurų mokama už patalpų nuomą (žiemos metu prisideda dar apie 300 eurų už komunalines paslaugas). Pasirodo, UAB „Šakių komunalinis ūkis“ kovo mėnesį padėtis dar pablogėjo, nes realiai dirbo tik du darbininkai (kiti turėjo nedarbingumo pažymas) ir 11 administracijos darbuotojų.

„Ir dar – direktoriaus, administratoriaus ir inžinieriaus pareigybės dubliuojasi“, – kalbėjo E Grigaitienė.

Komiteto narė Irena Haase įsitikinusi, kad reikia peržiūrėti pareigybių aprašymus ir pažiūrėti, „ką jie dirba natūroje“.

Susirinkusieji iškėlė klausimą, kokia būtų vadovo keitimo procedūra. Bendrojo skyriaus vyriausioji specialistė Jūratė Šneideraitienė paaiškino: „Kadangi tai yra darbuotojai, dirbantys pagal darbo sutartis, o akcijų valdytojas yra administracijos direktorius, tai bendrovės vadovas iš pareigų yra atšaukiamas nenurodant jokių motyvų. Šiandien atšaukimas gali būti komplikuotas, nes administracijos direktoriaus kaip ir nėra, tik pavestos vykdyti pareigos.“

Susirinkusiems kilo klausimų dėl daugiabučių namų modernizavimo funkcijų perdavimo savivaldybei. Posėdyje dalyvavęs Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis pirmiausiai kėlė klausimą, kad rajone nėra atestuotų specialistų, kurie galėtų dirbti, jeigu savivaldybė perimtų funkcijas. Jo įsitikinimu, įmonė turėtų likti, kol nėra Vietos savivaldos įstatymo pataisų. K. Kuncaitis kalbėjo, kad daugiabučių namų modernizavimo funkciją vykdo tik Akmenės savivaldybės administracija, kitur šią funkciją vykdo įmonės. Mūsų rajone daugiabučių gyventojai yra sudarę 130 jungtinių veiklos sutarčių, o bendrijų – 40. Yra apie 15–18 neidentifikuotų namų. K. Kuncaitis patikslino, kad šiuo metu keturiems namams jau yra išduoti statybos leidimai ir atrinkti rangovai, dar penkių namų butų savininkai jau pritarė investiciniam projektui ir jau vykdomos pirkimų procedūros.

„Noriu pasakyti, kad gyventojai nenori renovuoti namų. 47 daugiabučiams namams buvo atnaujinti investicijų planai. Iki dabar renovuoti septyni namai, dar planuojama renovuoti devynis“, – apgailestavo K. Kuncaitis.

Komiteto pirmininkė A. Pukinskienė pasiūlė informuoti ir kitus komitetus, kad šie atidžiai apsvarstytų UAB „Šakių komunalinis ūkis“ vadovo veiklos ataskaitą už 2016 m., kuri tarybos narių turėtų būti tvirtinama šio mėnesio pabaigoje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.