Rajono darbo rinkoje paklausiausi paslaugų sferos darbuotojai

darbo birza
Lietuvos darbo biržos duomenimis, šiuo metu viena paklausiausių profesijų Lietuvoje yra slaugos specialistai. Darbo biržos specialistų turimais duomenimis, Šakių rajone greičiausiai darbą verslo sektoriuje gali susirasti pardavėjai-kasininkai, o žemės ūkio sferoje rajono ūkininkai dažniausiai ieško traktorininkų bei nekvalifikuotų darbininkų.

Atskirų profesijų paklausa rajone kinta priklausomai nuo tam tikro laikotarpio ir aplinkybių. Sakykime, prasidėjus darbymečiui žemės ūkio sektoriuje padidėja nekvalifikuotų darbininkų poreikis terminuotiems darbams – ieškoma uogų ir vaisių skynėjų, miško darbininkų, darbuotojų kitiems nekvalifikuotiems darbams atlikti. Beje, šių darbuotojų kaita paprastai itin didelė. Marijampolės apskrities teritorinės darbo biržos duomenimis, šiuo metu Šakių rajone itin paklausūs ne tik paslaugų sferos darbuotojai ar sezoniniai darbininkai. Rajono verslininkai ir ūkininkai taip pat gali pasiūlyti darbą vairuotojams-ekspeditoriams, plataus profilio statybininkams ar nekvalifikuotiems statybos darbininkams. Darbo biržoje įregistruojami pavieniai darbo pasiūlymai pardavimų vadybininkams, buhalteriams, kepėjams ir virėjams, siuvėjams, slaugytojams. Pastaruoju metu didėja socialinių darbuotojų poreikis. Rajonuose itin trūksta kvalifikuotų medicinos darbuotojų, gydytojų. Beje, laisvos darbo vietos valstybės tarnyboje gana greitai užpildomos ir be darbo biržos pagalbos. Kaip rodo statistika, šių metų birželio mėnesį, palyginus su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, įregistruotų laisvų darbo vietų Šakių darbo biržoje sumažėjo.

„Minimumu“ nesusigundys

Nors Šakių darbo biržos darbuotojai per mėnesį įregistruoja daugiau kaip po 200 ieškančių darbo asmenų, tačiau rajono darbdaviai neretai dejuoja nerandantys reikalingų darbuotojų. Dėl įvairių subjektyvių ir objektyvių priežasčių vienos laisvos darbo vietos greitai užpildomos, kitos – gana sunkiai. Šakių darbo biržos duomenimis, gegužės mėnesį rajone buvo įregistruota 150 laisvų darbo vietų.

„Aukštos kvalifikacijos specialistams, jei darbo birža ar pats darbdavys ir gali pasiūlyti laisvą darbo vietą, įsidarbinti rajone problemiška dėl nepatrauklių darbo sąlygų, pirmiausia – mažo atlyginimo“, – sako Marijampolės teritorinės darbo biržos Klientų aptarnavimo departamento vyriausioji specialistė Violeta Parulienė. Pasak jos, aukštos kvalifikacijos darbuotojai šiandien nori gauti ir atitinkamą atlyginimą.

Sakykime, informacinių technologijų specialistui rajono įmonėje pasiūlomas 500 eurų atlyginimas, o specialistas gali įsidarbinti nuotoliniu būdu didmiestyje ir dirbti gaudamas kelis kartus didesnį atlyginimą. Akivaizdu, toks specialistas įsidarbinti rajono įmonėje tikrai nenorės. Kaip pastebi darbo biržos specialistė V. Parulienė, pagal naująjį darbo kodeksą darbdavys tik nekvalifikuotą darbą dirbantiems darbuotojams gali mokėti minimalią algą – 380 eurų per mėnesinį. Deja, nereti apskrities savivaldybėse atvejai, kai darbdavys, net ir siūlydamas darbą vadybininkui ar kitos aukštesnės kvalifikacijos darbuotojui, prie minimalaus atlyginimo teprideda 5 ar 10 eurų.

„Tos darbo vietos, kurios iš tiesų yra patrauklios, gana greitai užpildomos. Šakiai yra nedidelis miestas, todėl labai svarbu, kaip darbdavys motyvuoja savo darbuotojus, kokį turi suformavęs savo įmonės įvaizdį, kokios yra darbo sąlygos bei mikroklimatas darbo kolektyve“, – pastebi V. Parulienė.

Jaunimui – nauji užimtumo projektai

Profesiją besirenkantis jaunimas raginamas rinktis šiuo metu darbo rinkoje paklausiausias profesijas, o ne vien turėti siekį įgyti populiariausios aukštosios mokyklos baigimo diplomą. Šakių darbo biržos Jaunimo darbo centras būtent ir dirba šia kryptimi – teikia profesinio orientavimo paslaugas jauniems žmonės, bendradarbiauja su rajono mokyklomis, Kudirkos Naumiesčio profesinio rengimo centru. Siekiama, kad kuo daugiau jaunų žmonių, įgijusių vienokią ar kitokią profesiją, sugrįžtų dirbti būtent į savo gimtąjį Šakių rajoną.

Marijampolės teritorinėje darbo biržoje neseniai įkurtas atskiras Jaunimo užimtumo skyrius. Pastarasis apjungia visas mūsų apskrities savivaldybes. Įvairiuose projektuose, kurie skirti jaunimo užimtumui, kvalifikacijos tobulinimui bei mokymams, aktyviai dalyvauja ir šakiečiai. Šakių savivaldybė taip pat dalyvauja naujame projekte „Atrask save“, kuris skirtas nedirbančių, nesimokančių ir mokymuose nedalyvaujančių jaunų žmonių įtraukimui į darbo rinką.

Kaip pastebi darbo biržos specialistė V. Parulienė, tą pačią profesiją turintiems žmonėms labai skirtingai sekasi rasti darbą, nes daug ką nulemia darbo ieškančiojo asmeninės charakterio savybės ir gebėjimas bendrauti su aplinkiniais.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.