Nekilnojamojo turto rinka rajone suaktyvėjo

buksniene
Nuotr. Nekilnojamojo turto agentūros „21 Amžius“ brokerė Dangira Bukšnienė džiaugiasi, jog vis dažniau sodybas rajone perka užsienyje padirbėję šakiečiai, kurie yra ištikimi savo gimtajam kraštui.

Violeta SEREDŽIUVIENĖ

Apie nekilnojamojo turto situaciją Lietuvoje ekspertai pateikia gana skirtingas nuomones. Anot specialistų, nekilnojamojo turto kainos dar nepasiekė tokių aukštumų, kokios buvo prieš dešimtmetį, tad dėl rinkos „perkaitimo“ ar „burbulo“ sprogimo nereikėtų nerimauti. Kurį laiką būstų pardavimo kainos turėtų išlikti stabilios.

Pasak nekilnojamojo turto agentūros „21 Amžius“ brokerės Suvalkijos regione Dangiros Bukšnienės, Šakių rajone pastaraisiais metais nekilnojamojo turto rinka akivaizdžiai suaktyvėjo. Palyginti su praėjusiais metais, šiemet rajone padaugėja parduodančiųjų ir perkančiųjų gyvenamuosius būstus.

 „Vilniuje bei kituose šalies didmiesčiuose visiškai kitokia būstų paklausa ir jų kainos. Šakiai yra provincija, todėl ir nekilnojamojo turto kainų lygis čia labai specifinis. Miesto centre esantys butai ar namai pirkėjų sulaukia greičiausiai“, – sako D. Bukšnienė.

Kaip pastebi pašnekovė, Šakių mieste butai kainuoja gerokai brangiau nei kaimyniniame Jurbarko mieste. Šakiuose dviejų kambarių buto kaina gali svyruoti apie 20–30 tūkst. eurų, o panašų butą Jurbarke nesunku įsigyti už kur kas mažesnę kainą.

„Kiekvienas būsto savininkas nori savo turtą parduoti kuo brangiau, o pirkėjas jį įsigyti kuo pigiau. Iš tiesų svarbu tai, kad nekilnojamojo turto kaina būtų reali“, – sakė D. Bukšnienė, pastebėdama, jog agentūros darbuotojai būtent ir padeda žmonėms nustatyti patrauklią nekilnojamojo turto pardavimo kainą, įvertinant realią situaciją nekilnojamojo turto rinkoje. Neretai gyventojai parduodamų būstų kainas nustato remdamiesi informacija apie pažįstamų sudarytus sandorius.

Vienkiemius renkasi jaunos šeimos

Kaimo vietovėse esančių sodybų kainos gana neaukštos. Gelgaudiškio seniūnijoje 40 arų sodybą vienkiemyje su puikiai įrengtu mūriniu namu šiuo metu galima nupirkti tik už 12–13 tūkst. eurų. Gelgaudiškio miestelyje panašus namas su gerokai mažesniu sklypu kainuoja 40 tūkst. eurų, o Šakiuose – net dvigubai brangiau.

„Krenta į akis tai, kad vis dažniau jaunos šeimos dairosi sodybų vienkiemiuose. Labai gražu, kada žmonės, padirbėję užsienyje, grįžta į savo rajoną ir nori įsikurti kaime, kadangi sodybų kainos čia itin patrauklios. Apskritai rajono rinkoje vyrauja vietos gyventojų sandoriai – iš kitų rajonų atvykstančiųjų gyventi į Šakius ir perkančių būstus yra labai mažai“, – sakė nekilnojamojo turto agentūros darbuotoja.

„Neseniai teko parduoti vienkiemius Pajotijyje bei Turčinuose. Tokias sodybas paprastai perka jaunos šeimos su vaikais, norinčios iš miesto sugrįžti gyventi į kaimą, kadangi čia pragyvenimas yra daug pigesnis nei mieste“, – pastebėjo pašnekovė.
Beje, pagyvenę pensinio amžiaus žmonės, kurie jau neturi pakankamai jėgų prižiūrėti nemažas savo sodybas, atvirkščiai, parduoda savo gyvenamuosius namus ir perka nedidelius butus. Šiuo metu Šakiuose patys populiariausi vieno bei dviejų kambarių butai.

Rinkos variklis – grįžtantys emigrantai

Dažnai į nekilnojamojo turto agentūrą skambina šakiečiai, šiuo metu gyvenantys ir dirbantys užsienyje, ir domisi nekilnojamuoju turtu Šakiuose bei rajone. Anot D. Bukšnienės, emigrantai yra vienas iš Zanavykijos krašto nekilnojamojo turto rinkos variklių.

Rajono nekilnojamojo turto rinkoje pasitaiko įvairių, kiekvienam pagal atskirus poreikius ir piniginę tinkančių pasiūlymų. Štai dviejų kambarių butą Šakiuose galima nusipirkti ir už 15 tūkst. eurų, o už beveik 30 arų sodybą gražioje vietoje Kriūkuose tektų sumokėti 21 tūkst. eurų. Gyvenamasis namas Šakiuose gali kainuoti nuo 30 iki 100 tūkst. eurų. Kiekvieno pirkimo-pardavimo sandorio terminai ir sėkmė priklauso nuo pirkėjo ir pardavėjo individualių interesų.

„Dažniausiai jaunos šeimos ieško gyvenamųjų namų iki 100 kv. metrų ploto. Pageidauja, kad jie būtų suremontuoti ir šiuolaikiškai įrengti. Vieni nori, kad namas būtų su baldais ir visa buitine technika, kiti nori atsivežti savo baldus“, – sakė pašnekovė. Populiaresni mūriniai namai, o ypatingas dėmesys kreipiamas į vietą, kurioje yra sklypas. Dauguma nori gyventi miesto centre, svarbiausia – patogus privažiavimas ir asfaltuotas kelias. Tas pats ir su vienkiemiais – svarbiausia, kad būtų įrengtas privažiavimas bei visos reikalingos komunikacijos.

„Šiuo metu Šakiuose pardavinėjame du gyvenamuosius namus Aušros gatvėje. Paskambinęs žmogus man ir sako, kad čia bloga vieta, nes ne miesto centras. Tada kyla klausimas, kur Šakiuose centras. Vienam galbūt prie bažnyčios, kitam prie ligoninės bus miesto centras“, – sunkiai nuspėjamais pirkėjų pageidavimais stebisi D. Bukšnienė.

Pašnekovės teigimu, svarbiausias kriterijus visiems, ieškantiems nuosavo būsto, paprastai yra kaina.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.