Naujas reikalavimas pieno gamintojams

Spalio 1-ąją turi įsigalioti Pieno supirkimo taisyklių pakeitimas, sumažinantis leidžiamas bakterijų ir somatinių ląstelių skaičiaus piene ribas. Lietuvos pieno gamintojų asociacijos (LPGA) posėdyje nutarta kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT) ir Žemės ūkio ministeriją, kad šis taisyklių pakeitimas būtų atidėtas.

Pieno kokybės rodikliams vertinti iki šiol yra taikomos šios viršutinės ribos: bendram bakterijų skaičiui – 300 tūkst. KSV/ml, somatinių ląstelių skaičiui – 800 tūkst./ml.
 
VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjas Mantas Staškevičius informavo, kad, atsižvelgiant į Europos Komisijos Maisto ir veterinarijos biuro pieno sektoriaus audito išvadas ir rekomendacijas, keičiasi žalio pieno apskaičiavimo parametrai, todėl bakterijų skaičius neturi viršyti 100 tūkst. KSV/ml, o SLS – 400 tūkst./ml.

LPGA tarybos narys, žemės ūkio kooperatyvo „Lietuviškas pienas“ vadovas Vytautas Lekešys svarstė, koks šios priemonės tikslas.

„Ar realiai pagerės superkamo pieno kokybė, ar tik dar vieną Briuselio reikalavimą įvykdysime? Ir kas galėtų paneigti, kad tai netaps dar vienu ginklu supirkėjų ir perdirbėjų rankose?“ – retoriškai klausė V. Lekešys ir siūlė bent jau nustatyti pereinamąjį laikotarpį.

Labiausiai dėl naujų reikalavimų gali nukentėti mažieji ūkiai, neturintys šaldytuvų, nes tinkamas pieno atšaldymas po melžimo, higienos sąlygų pagerinimas yra svarbiausios sąlygos, norint tiekti kokybišką pieną. Kiti LPGA nariai pasisakė už pieno kokybės gerinimą, kad pirmiausia reikėtų įvesti reikalavimą visiems pieno gamintojams turėti pieno šaldytuvus, o nauji reikalavimai tik padės mažam ūkininkui apsispręsti, ar statyti šaldytuvą, ar atsisakyti gamybos.

Lietuvos pieno gamintojų asociacijos taryba nutarė kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, kad šis Pieno supirkimo taisyklių 34 punkto pakeitimas būtų atidėtas dar metams.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.