Pieno kokybės rodikliams vertinti iki šiol yra taikomos šios viršutinės ribos: bendram bakterijų skaičiui – 300 tūkst. KSV/ml, somatinių ląstelių skaičiui – 800 tūkst./ml.
VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjas Mantas Staškevičius informavo, kad, atsižvelgiant į Europos Komisijos Maisto ir veterinarijos biuro pieno sektoriaus audito išvadas ir rekomendacijas, keičiasi žalio pieno apskaičiavimo parametrai, todėl bakterijų skaičius neturi viršyti 100 tūkst. KSV/ml, o SLS – 400 tūkst./ml.
LPGA tarybos narys, žemės ūkio kooperatyvo „Lietuviškas pienas“ vadovas Vytautas Lekešys svarstė, koks šios priemonės tikslas.
„Ar realiai pagerės superkamo pieno kokybė, ar tik dar vieną Briuselio reikalavimą įvykdysime? Ir kas galėtų paneigti, kad tai netaps dar vienu ginklu supirkėjų ir perdirbėjų rankose?“ – retoriškai klausė V. Lekešys ir siūlė bent jau nustatyti pereinamąjį laikotarpį.
Labiausiai dėl naujų reikalavimų gali nukentėti mažieji ūkiai, neturintys šaldytuvų, nes tinkamas pieno atšaldymas po melžimo, higienos sąlygų pagerinimas yra svarbiausios sąlygos, norint tiekti kokybišką pieną. Kiti LPGA nariai pasisakė už pieno kokybės gerinimą, kad pirmiausia reikėtų įvesti reikalavimą visiems pieno gamintojams turėti pieno šaldytuvus, o nauji reikalavimai tik padės mažam ūkininkui apsispręsti, ar statyti šaldytuvą, ar atsisakyti gamybos.
Lietuvos pieno gamintojų asociacijos taryba nutarė kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, kad šis Pieno supirkimo taisyklių 34 punkto pakeitimas būtų atidėtas dar metams.
„Draugo“ inf.