Įstatinio kapitalo didinimas – paskoloms grąžinti

kasparavicius saleje
Nuotr. Tarybos posėdžio metu UAB „Šakių šilumos tinklai“ generalinis direktorius Laimutis Kasparavičius pasisakyti pakviestas nebuvo, diskusijas stebėjo sėdėdamas salėje.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Tarybos sprendimas perduoti savivaldybės teise priklausantį turtą, tai yra 74 tūkst. eurų, UAB „Šakių šilumos tinklai“ kaip papildomą įnašą ir taip didinti įmonės įstatinį kapitalą tarp tarybos narių sukėlė nemažai diskusijų.

Nors diskusijų šiuo klausimu buvo nemažai, visgi kritikuotas sprendimas šiaip ne taip buvo priimtas (11 balsavo už, šeši susilaikė, penki buvo prieš) ir minėta suma įmonei skirta.

Kaip komitetų posėdžiuose informavo Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė, įmonėje situacija sudėtinga, nes Gelgaudiškio šilumos ūkio modernizavimas buvo atliktas iš skolintų lėšų, kurias, suprantama, reikia grąžinti, investuota ir į magistralinius tinklus. Tiesa, ne šiais metais. Be to, UAB „Šakių šilumos tinklai“ gyventojams yra įsiskolinę 603 tūkst. eurų, kuriuos turėtų grąžinti per penkerius metus mažindami tarifą. Ši investicija taip pat atlikta skolinantis. Galima prisiminti, kad 5 megavatų katilas buvo įrengtas 2013m., tačiau kaina peržiūrėta tik 2017 m. Valstybinė kainų ir energetikos komisija laikosi savo, o UAB „Šakių šilumos tinklai“ vadovas Laimutis Kasparavičius savo ir atsakomybės, kodėl taip įvyko, kratosi, motyvuodamas, kad čia reikalus sujaukė neva procesą vilkinusi Kainų komisija. Kaip bebūtų, košę srėbti reikia. Reikia grąžinti permoką vartotojams, trūksta ir apyvartinių lėšų, reikia dengti paskolas. Todėl ir buvo parengtas sprendimo projektas didinti įmonės įstatinį kapitalą, tačiau tai ne visiems tarybos nariams patiko.

Štai Arūnas Tarnauskas niekaip negalėjo suprasti, kaip pinigus galima duoti į įstatinį kapitalą, juos pavadinti investicija, jei iš tikro lėšos bus nukreiptos paskoloms dengti.

„Apskritai, ką įmonė daro, kad sutvarkytų pajamas ir sąnaudas bei spręstų problemą? Ar turime postūmį įmonės veikloje? Buvo neteisingai padidintas tarifas, bet neišgirdom jokios atsakomybės. <..> Juk vadovas už tai atsako, kad taip su ta Kainų komisija išėjo. Vienas vadovą brangiai atleidžia – nieko, kitas pasako bile ką, paprašo pinigų – ir reikia duot. Daugmaž – duokit ir tik netrukdykit dirbt“, – samprotavimais komiteto posėdžio metu dalijosi A. Tarnauskas.

Pateiktas įmonės ataskaitas nepatingėjo pastudijuoti Aušrelė Pukinskienė ir sakė: „Pagal dabar pateiktas ataskaitas pinigų įmonei nereikia. Siūlau atidėti iki ketvirčio rezultato ir pažiūrėti.“ Biudžeto ir turto skyriaus vedėja patikslino, kad įmonės veikla sezoninė ir nuostoliai dažniausiai būtent trečiame ketvirtyje ir išryškėja.

„Ar sakote, kad direktorius meluoja, teigdamas, jog jei nebus pinigų, įmonė negalės atsiskaityti su bankais ir tiekėjais?“ – klausimą savo žmonai ir kolegei po jos išsakytų minčių uždavė Romas Pukinskas, raginęs visus prisiminti jau anksčiau priimtus tarybos sprendimus ir užtikrinti tęstinumą.

A. Pukinskienė tikino, kad klausimą siūlo tik atidėti. Ją dėl tokio siūlymo palaikė ir Irena Haase.  A. Pukinskienė samprotavo, kad apskritai politikai tikriausiai balsuotų kitaip, jei tokie sprendimai kirstų per kišenę. A. Tarnauskas irgi aiškino, kad nėra prieš pinigų skyrimą, bet nepritaria, kokiu būdu tai daroma.

„Jie (UAB „Šakių šilumos tinklai“ – red. past.) turės problemų, jei nežiūrės į priekį ir nesiruoš mažėjančiam energijos poreikiui mieste“, – mintimis posėdžio metu dalijosi mero pavaduotojas Bernardinas Petras Vainius, vylęsis, kad įmonė susiims.

E. Grigaitienė, kalbėjusi už įmonės vadovą, posėdžio metu patikino, kad bendrovė mąsto ir apie investicijas – vieną dujinį katilą nori pakeisti į mažesnį biokuro katilą.

Tarybos posėdžio metu įmonės direktorius L. Kasparavičius į tribūną pakviestas nebuvo, išsamiau apie bendrovės situaciją, kaip ir kitų UAB, buvo kalbama antradienį administracijos direktoriaus Dainiaus Grincevičiaus kabinete. Planuojama, kad tokie administracijos ir bendrovių vadovų susitikimai bus kassavaitiniai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.