Grėsmę kelia neatsakingi kiaulių laikytojai

Spalio pradžioje vieno gyventojo ūkyje pradėjo sirgti ir kristi kiaulės, o gyventojas šį faktą nuslėpė nuo Šakių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, anot specialistų, kiaulių laikytojas pasielgė labai neatsakingai. Privataus veterinarijos gydytojo dėka įvykis buvo atskleistas, iš kiaulių paimti mėginiai afrikinio kiaulių maro (AKM) tyrimams ir šiuo metu laukiama tyrimų atsakymų.

Pasak rajono Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko Artūro Šimkaus, neatsakingi kiaulių laikytojai kelia grėsmę, kad rajone gali paplisti afrikinio kiaulių maro virusas. A. Šimkūnas pasakojo, kad spalio pradžioje Baltrušių kaime (Barzdų sen.) susirgo trys nedeklaruotos kiaulės, iš jų viena nugaišo.
 
„Gyventojas pasielgęs neatsakingai: užuot pranešęs Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai ar privačiam veterinarijos gydytojui, dalį nugaišusios kiaulės sušėrė šunims, o kitą dalį, spėjame, užkasė miške. Toks neatsakingas gyventojų elgesys kelia didelę riziką išplisti ypač pavojingoms užkrečiamoms ligoms, dėl kurių nukentėtų visi Šakių rajono kiaulių augintojai, nes apribojimai būtų taikomi visam ar daliai rajono“, – sakė A. Šimkus.

Jis priminė, kad, nustačius ūkyje kiaulių maro židinį, visos kiaulės turėtų būti išnaikintos ne tik tame ūkyje, bet gali būti priimtas ir griežčiausias sprendimas – išnaikinti visas kiaules trijų arba net dešimties kilometrų spinduliu aplink, o jeigu Europos Komisija paskelbs III (griežčiausią) apribojimų zoną, gali būti priimtas sprendimas išskersti visas kiaules visoje rajono savivaldybėje. Anot A. Šimkaus, kai kuriuose Lietuvos rytiniuose rajonuose kiaulių jau nebeliko. Jis įspėjo, kad ne kiaulių deklaravusiems gyventojams ir esant užkrečiamųjų ligų platinimo atvejui gresia nemažos sankcijos, net iki kiaulių konfiskavimo.

Minėtą įvykį išsiaiškino rajono privatus veterinarijos gydytojas, kuris apie sergančias bei krentančias kiaules pranešė rajono veterinarijos tarnybai. Buvo paimti mėginiai iš dviejų sergančių kiaulių ir rastos nugaišusios kiaulės AKM tyrimams. Pasak rajono veterinarijos specialistų, pirminiais duomenimis, mėginiuose, paimtuose iš sergančių kiaulių, AKM nenustatytas, dar laukiama tyrimų rezultatų iš nugaišusios kiaulės.

Veterinarijos specialistai prašo gyventojų apie kiekvieną sergančią ar nugaišusią kiaulę visuomet pranešti privačiam veterinarijos gydytojui ar Šakių valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai telefonu (8 345) 51257 arba visą parą veikiančiu nemokamu telefonu 8 800 40 403.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.