Pasėtos abejonės dėl profesinio rengimo neišnyko iki šiol?

salasevicius
Nuotr. Marijampolės profesinio rengimo centro direktorius Vidas Juozas Šalaševičius pasakojo, kad šiuo metu įstaigoje dirba apie 300 darbuotojų, o mokslus kremta apie 1400 mokinių, tokie skaičiai šiam centrui užtikrina 5–6 vietą respublikoje tarp kitų 70-ties tokio tipo mokyklų.

Agnė NAUMAVIČIŪTĖ  

Praėjusį ketvirtadienį savivaldybės posėdžių salėje vyko jau antrą kartą surengti verslo pusryčiai. Susitikime diskutuota verslininkams itin opiu profesinio rengimo klausimu, kuris, atrodo, sprendžiamas itin vangiai.

Bene per kiekvieną renginį, kuriame rajono verslininkai turi galimybę išsipasakoti problemas ir tuos skaudulius, kurie buksuoja galimybes plėtotis ar dirbti be jokių trikdžių, visuomet paliečiamas vienas klausimas – trūksta tam tikrų specialybių darbuotojų, jie nėra ruošiami. Ta pati problema garsiai įvardyta buvo ir „Investuok Lietuvoje“ projektų vadovo, savivaldybės tarybos nario Lauryno Suodaičio rugsėjo viduryje Šakiuose suorganizuotame forume „Investuok Šakiuose“. Būtent L. Suodaitis ir kreipėsi į rajono valdžią, kad šis klausimas būtų sprendžiamas ar bent jau išdiskutuotas.

Verslo pusryčiuose išsakyti savo mintis šiuo klausimu buvo pakviesti Marijampolės profesinio rengimo centro (MPRC) direktorius Vidas Juozas Šalaševičius, MPRC Kudirkos Naumiesčio skyriaus vedėja Marija Jurgilienė bei Marijampolės teritorinės darbo biržos Šakių skyriaus vedėja Aldona Stasiulienė.

V. J. Šalaševičius pasakojo, kad šiuo metu MPRC dirba apie 300 darbuotojų, o mokslus kremta apie 1400 mokinių, tokie skaičiai šiam centrui užtikrina 5–6 vietą respublikoje tarp kitų 70-ties tokio tipo mokyklų. MPRC yra 40 pirminio profesinio rengimo licencijuotų programų ir tiek pat suaugusiųjų mokymo programų. Šiuo metu visame centre mokomasi pagal 30 programų.

„Sklando kalbos, kad MPRC reikėtų kažką uždaryti. Noriu pasakyti, kad jei ir reikėtų ką nors uždaryti, tai, ko gero, būtų Vilkaviškio skyrius, nes jis yra tarp Marijampolės ir Kudirkos Naumiesčio skyrių. Kudirkos Naumiesčio skyriui pasisekė, nes, kad ir sunkiai, bet atlikome iš ES struktūrinių fondų lėšų pastato renovaciją, tad skyriaus išlaikymas šiuo metu yra palyginus nedidelis“, – kalbėdamas, kad šie faktai keleriems metams į priekį užtikrina skyriaus egzistavimą, mintimis dalijosi vadovas.

Vis tik V. J. Šalaševičius teigė suprantantis rajono verslininkus, kuriems trūksta kvalifikuotų specialistų, todėl moksleiviai yra siunčiami pasimokyti į kituose miestuose esančius sektorinius centrus ir atvirkščiai – į MPRC atvyksta kitų mokyklų, kolegijų mokiniai.

„Mes vieninteliai rengiame melioracijos specialistus ir pradėjome rengti kelininkus. Vis dažniau kalbama apie tai, kad verslininkai turėtų žiūrėti ne tik į profesines mokyklas, bet ir į bendrojo ugdymo mokyklas, kalbinti vaikus, supažindinti su specialybėmis“, – komentavo direktorius.

M. Jurgilienė teigė, kad profesinis orientavimas mokyklose vykdomas kiekvienais metais, moksleiviams pateikiama su profesijomis, kurias galima įgyti, susijusi medžiaga, taip pat MPRC Kudirkos Naumiesčio skyriuje organizuojamos atvirų durų dienos, kurių metu mokiniai su skyriumi gali susipažinti iš arčiau. M. Jurgilienė patikino, kad su rajono verslininkais bendradarbiauti stengiamasi kuo glaudžiau. Savo ruožtu M. Stasiulienė taip pat informavo, jog profesinį orientavimą vykdo ir Darbo biržos Šakių skyrius.

Verslininkė Dalia Zaleskienė prisiminė, kad prieš penkerius ar daugiau metų viename iš susitikimų taip pat buvo kalbama apie profesinio rengimo poreikį.

„Konkrečiai kalbu apie socialinę sritį, socialinio darbuotojo padėjėjus. Kas Kudirkos Naumiesčio skyriuje trukdo organizuoti trumpuosius šios specialybės mokymus suaugusiems? Per porą mėnesių reikiamą kvalifikaciją galime pasiruošti ir patys, tai ir nusprendėme daryti savo jėgomis. Darbuotojai dabar vyksta į Kauną, Marijampolę, reikia derintis prie grafikų ir pan. Jūs turite pilną bazę, kas trukdo paruošti suaugusį žmogų? Taip niekas per tuos penkerius metus ir neišsisprendė“, – komentavo D. Zaleskienė.

Atsakydamas į D. Zaleskienės klausimą MPRC vadovas sakė nemanęs, kad yra toks poreikis, mat pirminis profesinis rengimas užtrunka metus ar pusantrų.

„Išgirdau problemą ir pasistengsime, pavyzdžiui, per Darbo biržą, suaugusių mokymus organizuoti“, – komentavo vadovas.

Jau minėtame „Investuok Šakiuose“ forume medinių namelių gamybą Šakiuose vykdančios UAB „Nemira“ vadovas Paulius Boreika garsiai kalbėjo, kad įmonei po dvejų metų reikės 50-ties stalių, kaip bus sprendžiama problema, iš kur reikės gauti šių specialistų? Šią P. Boreikos mintį verslo pusryčiuose priminė Šakių verslo informacijos centro direktorė Daiva Palukaitienė.

V. J. Šalaševičius neslėpė, kad su staliais problema yra ir MPRC, mat šiais metais mokslus baigė paskutinioji stalių grupė. Direktorius mano, kad ši specialybė tapo nebepopuliari dėl masinės plastikinių langų ir durų gamybos, nes sumažėjo medienos gaminių poreikis.

UAB „Gulbelė“ direktorius bei Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų Šakių atstovybės vadovas Arūnas Tarnauskas kreipėsi į V. J. Šalaševičių ir M. Jurgilienę bei pasiūlė jiems rajono verslo bendruomenę, kaip ir prieš kelerius metus, pakviesti į svečius, nes „kai daugiau bendro supratimo, lengviau rasti tam tikrus sprendimus“.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.