Kūryba – tikrasis verslo variklis

mesos guru
Nuotr. UAB „Mėsos guru“ bendrasavininkai Žydrūnas Naujokaitis (kairėje) ir Martinas Eimutis neatmeta galimybės ateityje klientams pasiūlyti ne tik jautienos gaminių, bet ir ėrienos bei ekologiškos kiaulienos.


Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Kai prieš gerus metus rašėme apie „Mėsos guru“, įmonės direktorius Žydrūnas Naujokaitis ir jo kolega, bendraakcininkas Martinas Eimutis su jauduliu laukė patvirtinimo iš Vilniaus kredito unijos dėl paskolos suteikimo, kuri reikštų patalpų įrengimą ir reikiamos įrangos įsigijimą. Šiuo metu tai, apie ką buvo svajota prieš metus, jau išsipildė – praėjusią savaitę gautas Maisto ir veterinarijos tarnybos patvirtinimas, įsigyta visa reikiama įranga. O kas toliau? Verslininkų užmojai dideli.

Darbai įsibėgėjo

Tiesiai iš tiekėjų rankų įsigyta, Marijampolės apskrityje užaugintų mėsinių galvijų jautiena prekiaujanti UAB „Mėsos guru“ gyvuoja jau daugiau nei dvejus metus. Prieš metus laiko įsigijus Giedručių kaime esančias patalpas prasidėjo tikras darbų įkarštis. Cecho įrengimas užtruko apie keturis mėnesius, dar du mėnesius teko skirti biurokratiniams dalykams, dokumentacijos sutvarkymui. Vadinasi, tereikėjo pusės metų, kad įmonė galėtų pradėti pilnai funkcionuoti. Nuo pačios pradžios – idėjos subrandinimo – praėjo dveji metai ir trys mėnesiai. Tikriausiai kiekvienas nuosavą verslą turintis žmogus supras, kad tai yra gana greitai pasiektas rezultatas. Esą Ž. Naujokaičiui bei M. Eimučiui ne vienas aplinkinis sakė, pečiais gūžčiojo, kad per tokį trumpą laiką užsibrėžtų tikslų pasiekti nepavyks. Tačiau pavyko. Ir šiuo metu verslas sėkmingai plėtojamas.

„Į šias patalpas atvežama žaliava, kabinama ant vadinamojo oro kelio. Štai čia yra šaldytuvas ir brandinimo kamera, iš šios patalpos žaliava vėlgi oro keliu keliauja į gamybines patalpas, kur ir prasideda visas veiksmas“, – su cechu supažindino Ž. Naujokaitis ir M. Eimutis.

Svarbiausia, kad, įsigijus patalpas, jas įrengus, įsigijus įrangą ir gavus visus leidimus, „Mėsos guru“ paslaugos nebereikia pirkti iš „Samsono“ – jautiena apdorojama nuosavame ceche.

Šiuo metu „Mėsos guru“ užsiima šviežios ir brandintos mėsos paruošimu bei prekyba, tačiau kitais metais planuoja pirkėjus nustebinti perdirbtais produktais – vyniotiniais, paštetu, sultiniu.

„Ir šiuo metu galime pasiūlyti šių produktų, tačiau mūsų užsakymu jų gamybą vykdo kitos įmonės. Iš viso turime 40 produktų, kuriais prekiaujame, ceche paruošiama didžioji dauguma. Nuo šiol galime pasiūlyti naujienų – vadinamąjį tomahauką (mėsa su šonkauliu) „T-bone“ (pjausnys su T formos kaulu, iš kurios kepami vieni populiariausių kepsnių)“, – kalbėjo „Mėsos guru“ savininkai.

Vienas labiausiai perkamų produktų – didkepsniai. M. Eimutis kalbėjo, kad kainos klausimas, savaime suprantama, visada figūravo ir figūruos, tačiau reikėtų pagalvoti, su kuo tą kainą lyginame.

„Pavyzdžiui, jeigu kalbame apie prekybos centruose parduodamą karvieną ir jautieną. Yra reglamentavimo spraga, nes nuo vienerių metų pardavėjas neprivalo nurodyti gyvulio amžiaus. Vadinasi, 15 metų senumo karvė yra ta pati jautiena kaip ir štai šiame šaldytuve laikoma pusantrų metų veislinio galvijo mėsa. Kita vertus, palyginus su specializuotomis parduotuvėmis, kurios parduoda jautieną, mūsų siūloma kaina yra mažesnė“, – pasakojo M. Eimutis.

Prekyba išaugo dvigubai

Šiuo metu didžiausią dalį produkcijos iš „Mėsos guru“ įsigyja fiziniai asmenys. Kas gi yra šių jaunų verslininkų klientai? M. Eimutis ir Ž. Naujokaitis pasakojo, kad didžioji dalis mėsos parduodama išvažiuojamosios prekybos metu, kuomet įmonės darbuotojai jautiena prekiauja Kaune ir Vilniuje esančiuose ūkininkų turgeliuose. Tiesa, iš pirmųjų 3–4 taškų prekyba išaugo į 7–8, o visai netrukus jautiena bus parduodama ir Klaipėdoje. Šiuo metu per savaitę įmonė parduoda apie 400 kg jautienos.

„Iš tikrųjų jautieną perka šios mėsos mėgėjai, ypač grilinimo fanatikai, yra ir tokių, kurie pabando, patinka, ateina vėl, papasakoja savo draugams, taip ir plečiasi klientų ratas. Kita vertus, reikia pripažinti, kad mūsų klientai – mokesni žmonės. Smagiausia, kai įsigiję kokybišką produktą žmonės pagiria, ateina įsigyti vėl ir vėl. O reklama vyksta tiesiog iš lūpų į lūpas. Labai smagu, kad žmonės vis dar apsipirkinėja turguose, ypač kauniečiai. Būtent Kaune savo produkcijos parduodame daugiau, tačiau Vilnius su pardavimais taip pat sparčiai vejasi“, – pasakojo įmonės direktorius.

Tiek M. Eimutis, tiek Ž. Naujokaitis pasidžiaugė, kad per metus laiko produkcijos apyvarta išaugo dvigubai. Plečiasi ir darbuotojų ratas – be Ž. Naujokaičio ir M. Eimučio, įmonėje dirba dvi pardavėjos, buhalterė, o šią savaitę darbą pradės mėsininkas. Planuojama, kad per pusę metų bus įdarbinti dar vienas arba du žmonės.

Paklausus apie ateities planus, įmonės savininkai pasakojo, kad bus kuriama reklamos strategija, taip stiprinant prekės ženklą. Ar galima tikėtis, kad „Mėsos guru“ vėliau pasiūlys ne tik jautienos? Kodėl gi ne, M. Eimutis kalbėjo, kad numatoma prekyba ėriena, ekologine kiauliena.

Nebijoti rizikuoti

Prieš imantis verslo, brandinant idėją ir prieš ją realizuojant, antras pagal svarbą faktorius – piniginiai kaštai. M. Eimutis pasakojo, jog numatyta sąmata „Mėsos guru“ verslui, kiek gi lėšų pakaks patalpų, įrangos, automobilių ir kitų būtiniausių dalykų įsigijimui, viršijo 30 proc. numatytos sumos. Sklypas ir patalpos – 22 tūkst. eurų, įranga, patalpų remontas atsiėjo dar 25–26 tūkst. eurų. Savaime suprantama, be gautos paskolos verslininkai savo planų įgyvendinti, ko gero, būtų negalėję, arba ne per tokį trumpą laiką.

Gana dažnai karštuoju diskusijų tašku tampa pasvarstymai, o kaipgi pritraukti verslininkų į mūsų kraštą, kaip paskatinti jaunus žmones pasilikti gyventi Šakiuose ir čia taip pat įgyvendinti seniai galvose besisukančias verslo idėjas. Ž. Naujokaitis ir M. Eimutis sako, kad labai svarbu nebijoti rizikuoti, eiti, bandyti, suklupus atsistoti ir vėl siekti savo tikslo.

„Kol dirbau valstybinėje įmonėje, kiekvienas sekmadienis man tapdavo tikra kančia, nes žinodavau, kad po sekmadienio ateis tas nelemtas pirmadienis ir vėl teks keliauti į darbą. O, pavyzdžiui, dabar, atsikėlus šeštą valandą ryto, galvoje jau sukasi įvairiausios mintys, atsiranda entuziazmas. Galų gale net ne pinigai svarbiausi, kūryba – štai kas yra tikrasis variklis. Mąstai, galvoji, dėlioji ir realizuoji save. Nuostabus jausmas“, – mintimis pasidalijo M. Eimutis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.