Vieno euro mokestis už verslo liudijimą lygu drambliuko svajonėms?

batsiuve
Nuotr. Trisdešimt metų batsiuve dirbanti Teresė Dovydaitienė kalbėjo, kad vieno euro mokestis palengvintų ir taip didelę mokesčių naštą.


Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Savivaldybės taryba patvirtino individualios veiklos, kuria galima verstis turint verslo liudijimą, fiksuotą pajamų mokestį 2018-iems metams. Tvirtinant šį mokestį kiekvienais metais kyla daug diskusijų – ar nereikėtų jo sumažinti, skirti daugiau lengvatų, kad žmonės būtų labiau suinteresuoti verstis individualia veikla, atsakingiau mokėti mokesčius. Šįkart plačiai buvo svarstoma, ar nereikėtų vertimosi tam tikromis veiklomis kainos sumažinti iki simbolinio vieno euro mokesčio.

75 proc. – su lengvatomis

Kiekvienų metų pabaigoje tvirtinamas mokestis už vertimąsi individualia veikla jau kuris laikas mūsų savivaldybėje nekinta, o už veiklą, vykdomą neribojant teritorijos, nuo praėjusių metų tenka pakloti 684 eurus. Tiesa, savivaldybės taryba savo nuožiūra tam tikroms veikloms mokestį gali sumažinti. Pavyzdžiui, skirtingai nei 2017 m., ateinantiems metams iki 400 eurų (buvo 500 eurų per metus) sumažintas pajamų mokesčio dydis, besiverčiantiems kirpyklų, kosmetikos kabinetų ir salonų, soliariumų veikla, taip pat patvirtintas 10 proc. didesnis lengvatų dydis neįgaliems asmenims, kuriems nustatytas 30–40 proc. ir 45–55 proc. darbingumo lygis.

Savivaldybės Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė prieš savivaldybės tarybos posėdį vykusiuose komitetų posėdžiuose pasakojo, jog apskritai net 75 proc. verslo liudijimų įsigyjami taikant tam tikras lengvatas. Kadangi kol kas informacija apie 2016 m. įsigytus verslo liudijimus nėra pateikta, galima atkreipti dėmesį į 2015 m. duomenis: buvo įsigyta 660 verslo liudijimų, iš jų 459 su lengvatomis. Tiesa, už verslo liudijimus mokantys asmenys sumoka apie 50 tūkst. eurų, o lengvatų pritaikoma už 45 tūkst. eurų.

„Žinome, kad įsigijusius verslo liudijimą labiausiai smaugia Valstybinio socialinio draudimo įmokos (96 eurai per mėnesį) ir privalomas sveikatos draudimas – 9 proc. nuo minimalios mėnesinės algos. Kad ir kaip bebūtų, tai viena didžiausių šešėlinių veiklų, paslaugoms žmonės verslo liudijimus dažniausiai įsigyja penkioms dienoms, o prekybai, pavyzdžiui, vienai dienai. Mokesčių šie žmonės nemoka tiek, kiek sumoka kiti verslo subjektai“, – pastebėjo E. Grigaitienė.

Siūlo 1 euro mokestį

Finansų ir rajono plėtros komitete savivaldybės tarybos narė, verslininkė Raminta Jakelaitienė prisiminė „Investuok Šakiuose“ forumą, kuriame dalyvavęs Kauno rajono meras Valerijus Makūnas kalbėjo, kad „ne visada du kart du yra keturi“. R. Jakelaitienė taip pat palygino Kauno rajone ir Šakiuose besiverčiančių individualia veikla asmenų skaičius, kurie žymiai skiriasi, deja, ne mūsų naudai.

„Taip pat Kauno rajone labai daug veiklos rūšių, kurios apmokestintos vienu euru. Klausimas, ar mums nereikėtų pasekti jų pavyzdžiu ir žmonėms sudaryti tokias pat sąlygas. V. Makūnas minėjo, kad verslo liudijimų naudotojai vėliau tampa įmonių, verslo subjektų savininkai. Reikia žmonėms sudaryti sąlygas. Paskleistume žinią, kad žmonės pagaliau turi galimybę įsigyti pigesnius verslo liudijimus, o mes skatiname verslą“, – kalbėjo R. Jakelaitienė.

Siūlymą išklausiusi E. Grigaitienė priminė, kad prieš kelerius metus savivaldybė taip pat buvo nustačiusi labai mažus, 12 litų mokesčius už metus, tačiau žmonių, norinčių dirbti pagal individualią veiklą, nepadaugėjo.

„Su viskuo sutikčiau. Bet žinot, tai yra savivaldybės biudžeto lėšos“, – pridūrė vedėja.

Vicemeras Bernardinas Petras Vainius svarstė, ar Šakiai gali lygintis su Kauno rajonu, kurio biudžetas yra kur kas didesnis nei mūsų rajono. Vicemeras taip pat sudvejojo, ar sumažinus verslo liudijimo mokestį atpigs jas teikiančių asmenų paslaugos. Pavyzdžiui, kirpėjų.

Liko pamąstymu ateičiai

Prie šio klausimo priėjus savivaldybės tarybos posėdyje R. Jakelaitienė siūlė jį atidėti ir svarstyti tik plačiau išdiskutavus. Deja, to padaryti buvo neįmanoma, mat duomenis apie verslo liudijimų kainas Valstybinei mokesčių inspekcijai savivaldybė pateikti turi lapkričio pirmomis dienomis.

„Labai gaila, kad taip yra. Vis dar manau, kad mūsų rajone labai stokojama paskatų verslumui skatinti“, – kalbėjo R. Jakelaitienė.

Savivaldybės tarybos narys, verslininkas Arūnas Tarnauskas taip pat apgailestavo, jog dėl laiko stokos neįmanoma pakeisti verslo liudijimų kainos.

„Kita vertus, patentas nelygus patentui. Šiandien batsiuvio neturime, nes jis paprasčiausiai nepaneša mokestinės naštos. Todėl jis likviduoja veiklą ir mes apskritai neturime šios paslaugos. Tai gal mes turėtume primokėti ir dar jo pensiniu draudimu pasirūpinti, kad tik tokia paslauga išvis būtų. Kitos veiklos gal ir iškreipia darbo rinką, nes ir už minimalią algą dirbdamas žmogus sumoka gerokai daugiau pinigų negu mokėdami pagal patentą, netgi nesinaudodami lengvata“, – komentavo A. Tarnauskas.

Vis tik viena avalynės taisykla Šakiuose dar veikia, kurioje trisdešimt metų darbuojasi Teresė Dovydaitienė. Deja, jei anksčiau batų taisykla būdavo atidaryta kiekvieną darbo dieną nuo ankstyvo ryto iki pat vakaro ir šeštadieniais iki pietų, tai dabar nebedirba savaitgaliais, o šiokiomis dienomis tik iki 13 val. Pagal verslo liudijimą dirbanti moteris sakė, jog tokių drastiškų priemonių teko imtis dėl didelių mokesčių.

„Be abejo, jei už verslo liudijimą reikėtų mokėti tik vieną eurą, būtų lengvesnis išsilaikymas ir žmonėms būtų lengviau. O kas dabar belieka, viską mažinti, trumpinti darbo laiką, tuoj išvis mieste jokių paslaugų nebeliks. O žmonių, kuriems reikia taisyti batus, tikrai nemažėja, net vakarais būna skambina“, – kalbėjo T. Dovydaitienė.

Praėjusią savaitę Laisvosios rinkos institutas, remdamasis 2016 m. duomenimis, pateikė savivaldybių indeksą, kuriame tarp 54 mažųjų savivaldybių Šakiai yra 47–49 (kartu su Anykščių r. ir Raseinių r. sav.). Vertinant mūsų savivaldybę vienas iš neigiamų rodiklių buvo gana aukšta vidutinė verslo liudijimų kaina, kuri siekė 184 eurus (kitose mažosiose savivaldybėse vidutinė kaina tesiekė 117 eurų).

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.