Kalėdinės eglaitės jau keliauja į šakiečių namus

kaledines eglutes
Nuotr. Vieni šakiečiai labiau linkę rinktis tradicinę lietuvišką eglaitę, kiti svarsto, gal verta nusipirkti kiek brangesnį, bet ilgai žaliuojantį ir ypač išvaizdų kėnį.

Didžiosios metų šventės – artėjančios šv. Kalėdos ir Naujieji metai – neįsivaizduojamos be tradicinės kalėdinės eglaitės. Kaip įprasta, nuo gruodžio pradžios rajono prekyvietėse prasideda kalėdinė prekyba.
 
Šiemet ir vėl visoje Lietuvoje miškininkai organizuoja tradicinę kalėdinę akciją „Parsinešk Kalėdas į savo namus“. Kaip sakė Šakių miškų urėdijos vyriausiasis miškininkas Simonas Šilingas, šakiečiams urėdijos darbuotojai nemokamai dalins eglių šakas. Gruodžio 18–19 dienomis numatyta prekyba eglaitėmis Kudirkos Naumiestyje ir Šakiuose. Detalesnė informacija gyventojams bus pateikta rajono spaudoje. Pasak S. Šilingo, šakiečiai galės nusipirkti įvairaus dydžio eglaičių – nuo pusės iki dviejų metrų aukščio. Žaliaskarių kainos turėtų būti panašios kaip ir pernai, be to, žemesnės negu pas kitus prekybininkus. Kasmet prieš šventes rajono miškininkai šakiečiams parduoda apie 100 eglaičių. Na, o itin taupūs šakiečiai, sumanę su kirviu rankose pasidairyti po mišką ir nusikirsti eglaitę savavališkai, gali patirti daug didesnių nuostolių. Prieššventiniu laikotarpiu miškuose budės sustiprintos girininkijų darbuotojų pajėgos, vyks reidai.

Graži ir prabangi, bet brangi

„Geriausia rinktis daniškas eglaites, dar kitaip vadinamus kėnius, kurie į Lietuvą atkeliauja iš Danijos“, – toks populiariausias „Draugo“ kalbintų prekybininkų patarimas šakiečiams.

Pasak jurbarkiečio Rimo Keršulio, prekiaujančio Šakiuose ne tik kėniais, bet ir eglaitėmis, anksčiau šakiečiai važiuodavo į Jurbarką pirkti kėnių, o dabar augalininkystės ūkio „Vitalijos augalai“ šeimininkas nusprendė daniškų eglaičių pats atgabenti į Šakius. Už itin gražiai suformuotus kėnius, priklausomai nuo jų aukščio, vyras prašo nuo 15 iki 20 eurų. Pirkėjai gali pasirinkti ir pigesnį variantą, pirkdami sidabrinę eglaitę, kurios kaina bus šiek tiek mažesnė – nuo 10 iki 18 eurų. Vazonuose parduodamos eglės pasitarnaus ne tik kaip šventinė puošmena, bet kitais metais gali papuošti ir sodybos aplinką. Visgi reikia nepamiršti, kad ne visada ir ne visiems pavyksta per žiemą išsaugoti vazonuose augančias eglaites.

Dirbtinė, eglaitė ar šakelė

Prekybininkų vardijami pagrindiniai kėnių privalumai – neaštrūs ir nebyrantys spygliai, visžalis augalas, puikiai galintis namuose įmerktas į vandenį išsilaikyti iki pat pavasario. Tačiau kambaryje turėtų būti ne aukštesnė kaip 25 laipsnių šiluma. Kaip sako gėlių krautuvėlės „Gėlės Jums“ savininkė šakietė Kristina Geršvaltaitienė, sakais kvepiantys kėniai auginami specialiuose Danijos ūkiuose ir yra itin populiarūs, tačiau tikrai nepigūs. Tiek eglaitė iš lietuviško miško, tiek daniškasis kėnis, pasak pašnekovės, namams suteiks jaukumo ir paskleis tikrą kalėdinę nuotaiką bei natūralų miško bei sakų kvapą. Paprastai vieni žmonės renkasi gyvus žaliaskarius augalus, kiti linkę pirkti dirbtines eglaites. Praktiškiems ir norintiems sutaupyti pinigų bei laiko dirbtinė eglė – tikrai geras pasirinkimas.

„Tie, kurių šeimose auga mažamečiai vaikai, paprastai linkę puošti gyvas miško eglaites, o vyresnio amžiaus žmonės neretai puošia tik eglės ar pušies šaką. Tai yra labai puikus pasirinkimas, nes tokiu būdu tausojamas miškas“, – pastebėjo K. Geršvaltaitienė.

Neseniai iš floristikos seminaro grįžusi verslininkė pasidalijo mintimis ir apie kalėdinių eglaičių puošybos madas.

„Šiemet rekomenduojami kalėdiniai elementai turėtų būti pastelinių spalvų, ypač populiarios šventinių dekoracijų ir žaisliukų spalvos yra rausva ir žalsva. Puošiant kalėdines eglutes ar gaminant adventinius vainikus, madingiausi sendinto sidabro ir aukso atspalviai. Visada kalėdinė eglaitė atrodys gražiai, jei ją papuošite džiovintais vaisias, uogomis bei kitomis natūraliomis gamtinėmis medžiagomis. Vėl į madą sugrįžta stikliniai žaisliukai“, – sakė K. Geršvaltaitienė.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.