Šiukšlių karai: Aplinkos ministerijos posėdyje – kalbos apie poveikį teismui?

bagusinskas Dmitrijus Radlinskas
D. Radlinsko nuotr.: Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro vadovas Algirdas Bagušinskas siekia, kad teismas greičiau išnagrinėtų skundą ir panaikintų pritaikytas laikinąsias apsaugos priemones, nes šiukšlių rūšiavimo ir apdorojimo problema tik aštrėja.


Krizė Marijampolėje, kai dėl kilusio ginčo šiukšlių rūšiavimo ir apdorojimo gamykla sustabdė savo veiklą, o atliekos ėmė kauptis šimtais tonų, darosi vis aštresnė.
 
Dėl susidariusios situacijos praėjusią savaitę į Aplinkos ministerijos surengtą posėdį atvykęs Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro (MAATC) vadovas Algirdas Bagušinskas svarstė apie galimybę susitarti, jog teismas sparčiau ir operatyviau išnagrinėtų ginčą.

Kova dėl gamyklos

Į keblią padėtį Marijampolė ir aplinkiniai miestai pateko spalio pradžioje, kai Marijampolės mechaninio rūšiavimo ir atliekų apdirbimo (MBA) gamykla nustojo veikti. Jos veikla buvo nutraukta dėl ginčo, kilusio tarp MAATC ir gamyklos operatoriaus – bendrovės „Neg Recycling“.

MAATC apkaltino „Neg Recycling“, kad pastaroji nevykdo savo įsipareigojimų, kaupia atliekas, kurias turėtų pašalinti, dėl to aikštelėje susikaupė apie 6–7 tūkst. tonų šiukšlių. O „Neg Recycling“ teigia, kad įsipareigojimus vykdo, bet MAATC tiesiog siekia perimti MBA gamyklą į savo rankas.

„Mūsų vertinimas toks, kad atliekų tvarkymo centras piktnaudžiauja esama padėtimi ir tiesiog dirbtinai kuria tokią situaciją, kad galėtų apkaltinti mus nevykdant savo įsipareigojimų ir tokiu būdu nutrauktų su mumis sutartį, tai tiesiog daroma kryptingai“, – po posėdžio Alfa.lt sakė „Neg Recycling“ direktorius M. Venskus.

Jo teigimu, būtent MAATC pagal sutartį turi pasirūpinti, kur realizuoti išrūšiuotas ir deginti tinkamas atliekas, kurios dabar kaupiasi nevaldomai.

Kol MAATC ir „Neg Recycling“ laužia rankas dėl pergalės, situacija – tarsi įšaldyta: šiukšlės kaupiasi, jų nėra kam tvarkyti. MAATC bandė forsuoti šią situaciją, mėgindamas nutraukti sutartį su „Neg Recycling“ ir perimti MBA gamyklą į savo rankas, tačiau Kauno apygardos teismas lapkričio pradžioje uždraudė tai padaryti. Pastarasis sprendimas apskųstas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Posėdyje – kalbos apie teisėjus

Marijampolei skęstant šiukšlėse, dėl susidariusios krizinės situacijos praėjusią savaitę Aplinkos ministerijoje buvo surengtas posėdis. Jame neapsieita be įdomybių – Alfa.lt duomenimis, MAATC vadovas A. Bagušinskas esą kalbėjęs, kad kitą savaitę eisiantis pas Lietuvos apeliacinio teismo pirmininką ir kalbėsiantis dėl palankaus sprendimo, kuris leistų greičiau atsikratyti dabartiniu operatoriumi.

Kad posėdžio metu būta kalbų apie teismus, patvirtino šiame posėdyje dalyvavęs MAATC valdybos narys iš Kazlų Rūdos, vyriausiasis specialistas-ekologas Juozas Vitukynas. Tačiau jis sakė, kad MAATC vadovas kalbėjo ne apie tarimąsi dėl bylos baigties, o tik apie ėjimą į teismą. Paklaustas apie veiksmų planą, A. Bagušinskas atsakė, kad yra sutartas susitikimas su Apeliacinio teismo pirmininku, kurio metu bus tariamasi dėl paduoto skundo, kad teismas greičiau jį išnagrinėtų ir panaikintų pritaikytas laikinąsias apsaugos priemones.

Anot J. Vitukyno, posėdžio metu išsiskyrė Vilkaviškio ir Kazlų Rūdos savivaldybių pozicijos – ne visi nori ilgai ir nuobodžiai kariauti su šiukšlių perdirbimo operatoriumi. Kad išvengtų finansinių nuostolių, ieškota būdų atnaujinti gamyklos darbą.
„Mes siūlėme labai paprastai ir aiškiai viską išspręsti: per kelias dienas atgaivinti gamyklos darbą ir toliau spręsti teisinius ginčus“, – sakė J. Vitukynas.

A. Bagušinskas Alfa.lt teigė, kad posėdžio metu jis šnekėjo visai kitais klausimais, o apie galimą susitikimą su teismo pirmininku kalbėta, tačiau ne jo lūpomis.

„Aš nesakiau taip. Mano personalo specialistė kartu buvo, tai sakė, kad derina tokį susitikimą, kad būtų paspartintas procesas, o ne kokių palankių sprendimų priėmimas“, – teigė MAATC vadovas.

Dominykas Griežlė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.