Bitininkai ne vien medų suka

bitininkai
Nuotr. Gausiai susirinkę bitininkai kai kuriuos reikalus aptarė ir prie bitininkystės reikmenimis nuklotų stalų, taip pat galėjo pasikonsultuoti apie bičių gydymą.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusį savaitgalį Šakiuose surengtame rajono bitininkų draugijos susirinkime bitininkai aptarė praėjusių metų veiklą, kurią pristatė jau vienerius metus draugijai vadovaujantis Kęstutis Ūsas. Aptarti šių metų planai, norintys galėjo įsigyti bitininkavimo įrangos.

Aktyvūs metai

Pasak draugijos pirmininko K. Ūso, organizacija šiuo metu vienija 65 narius. Šeštadienio susirinkime draugiją papildė šeši nauji nariai. Kęstutis prisipažino, kad pradėjus vadovauti draugijai teko pradėti beveik nuo nulio, ypač buvo daug painiavos dokumentuose, kuriuos perdavė ankstesnė draugijos pirmininkė.

„Praeitais metais sėkmingai dalyvavom respublikinėje bitininkų šventėje, kur laimėjom konkurse „Buvo gera gaspadinė“ trečią vietą. Vasarą suorganizavom „Lauko dieną“ pas bičiulį Joną Kaune, manau, kas dalyvavo, pasisėmė geros patirties. Šarūnas Vaičiūnas, Emilis Ūsas ir Paulius Dovidaitis dalyvavo jaunųjų bitininkų varžybose. Suorganizavom seminarą apie bičių ligas, kurį vedė Sigitas Uselis“, – apie nuveiktus darbus pasakojo draugijos pirmininkas ir kvietė bitininkus toliau draugijai skirti 2 proc. pajamų mokesčio.

Planai ir lūkesčiai

Bitininkas Vytenis Vaičiūnas susirinkusius informavo, kad iki vasario 5 d. galima teikti paraišką pagal paramos priemonę „Techninė pagalba bitininkams ir jų grupėms“. Pagal šią priemonę galima suorganizuoti mokymus savivaldybės mastu. Jis pridūrė, kad Lietuvos bitininkų sąjunga šiemet organizuos mokymus pradedantiems bitininkams.

Taip pat susirinkusiems buvo priminta, kad paskelbtas kvietimas teikti paraiškas pagal paramos Lietuvos bitininkystės sektoriui 2017–2019 m. programą pagal šias priemones: „Avilių transportavimo į ganyklas racionalizavimas“, „Bitininkystės produktų kokybės gerinimas, siekiant didinti jų vertę rinkoje“ ir „Bičių šeimų atnaujinimas“. Paraiškos bus priimamos iki vasario 5 d. Bitininkai buvo kviečiami pildyti paraiškas pagal paramos priemonę „Kova su avilių kenkėjais ir bičių ligomis, ypač varoze“. Visi, pageidaujantys gauti paramą pagal šią priemonę, turės žinoti bičių šeimų skaičių, kurį bitininkas deklaravo Ūkinių gyvūnų registre iki 2017 m. spalio 31 dienos.

K. Ūsas pabrėžė, kad dar reikia koreguoti draugijos įstatus, juos pagaliau patvirtinti ir įregistruoti. Todėl įstatai buvo papildyti svarbiais punktais. Šiuo metu draugijoje yra trys valdybos nariai : K. Ūsas, Gailina Šniokaitienė ir Tautvydas Vaičiūnas. Buvo nuspręsta valdybą papildyti dar dviem nariais. Diskutuota ir dėl draugijos nario pažymėjimo reikalingumo bei kitais klausimais.

K. Ūsas pasidalino gražia idėja, kuriai pritarė ir kiti bitininkai, – vienam 16-mečiui jaunuoliui, norinčiam pradėti bitininkauti, padovanoti bičių šeimą. Jis taip pat priminė, kad visą informaciją apie Šakių rajono bitininkų draugijos veiklą galima rasti „Facebook“ paskyroje. Šiais metais bitininkai siūlė surengti rajono bitininkų šventę.

„Anksčiau susirinkdavom pas vieną rajono bitininką, susipažindavom su to krašto įžymiomis vietomis, pabendraudavom. Jei kiti bičiuliai pritartų, tokį dalyką galėtume atgaudyti“, – sakė bitininkas Jonas Gvildys.

Susirinkę rajono bitininkai galėjo įsigyti bitininkystės reikmenų iš UAB Wilara arba pasikeisti  vašką į vaškuoles.

Dovana Lietuvai

Bitininkas Jonas Gvildys iš Gelgaudiškio sen. Pajotijo kaimo, pasakojo, kad minint Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį paruošė dovaną, kurią sudaro liepinė statinaitė medaus, žvakė-patranka ir kiaunės kailis. Jo žodžiais, dovana skirta Lietuvai nusipelniusiems žmonėms ar garbingiems draugams, bičiuliams.

„Tai bitininko, miškininko senjoro bei medžiotojo darbas Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui. Dovanos paruošime dalyvavo keletas pažįstamų, draugų, giminių. Šauniausiai padirbėjo stalius Pranas Bataitis iš Skaistakaimio kaimo (Gelgaudiškio sen.), kuris ne tik prisiminė pasakojimus apie liepinės gamybą, bet aktyviai dalyvavo gaminant pirmąsias liepines. Tai stalius auksarankis. Visada pasiruošęs padėti bityno (Dabitų kaime) kaimynas Vidmantas Pavalkis“, – pasakojo 70 bičių šeimų prižiūrintis J. Gvildys. Pasak jo, viduramžiais ypač buvo vertinamas vaškas. Tai viena vertingiausių miško prekių. Daugiausiai vaško buvo sunaudojama pabūklų liejimo formoms gaminti. Vien Kaune lydymo krosnyse vaško buvo išlydoma 1500 tonų per metus.

Bitė sakrali

Užkalbintas Bliuviškiuose (Griškabūdžio sen.) gyvenantis menininkas Audrius Kaukas turi 10 bičių šeimų, bitininkauja apie trejus metus.

„Pasigaminom su broliu Gediminu gražų avilį. Tuomet iš kelmo išdrožiau kitą avilį, kol viena bičių šeima atspietė. Tas kelmas bitėms patinka, ypač medžio kvapas. Šiandien pats gaminuosi avilius, kurie su bitelėmis stovi kieme prie tvenkinio. Manau, kad gyventi kaime ir bičių nelaikyti – nuodėmė. Taigi jos veltui neša tikrą auksą. Bitės – tai angelai, medumi mus maitina“, – pasakojo A. Kaukas.

Jo senelis bitininkas nuo vaikystės jį vedžiojosi po bitynus. Nuo vaikystės bitučių  gyvenimą iš arti stebintis Audrius atviravo, kad yra joms alergiškas.

„Bitininkauju ir visada šalia turiu adrenalino. Bet vis tiek bičių laikymas man – sakralus užsiėmimas“, – samprotavo A. Kaukas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.