Nuo žemdirbių nenusisuks

Finansų ir rajono plėtros komiteto posėdyje mero pavaduotojas Bernardinas Petras Vainius kėlė klausimą, kaip taikyti ūkininkams, nukentėjusiems praeitais metais nuo liūčių, žemės mokesčio lengvatas arba visai atleisti nuo tokios naštos.

Praėjusiais metais į savivaldybės Žemės ūkio skyrių su prašymais kreipėsi derlių praradę 137 žemdirbiai. Pasak mero pavaduotojo, vieniems yra žuvę 88 proc. derliaus, kitiems – tik vienas proc., dar kitiems – pusė derliaus ir pan.
 
„Kokiu principu būtų siūloma sumažinti žemės mokestį, ar galbūt visiškai anuliuoti jį metams laiko? Ar šimtu procentų sumažinti, ar dalį, ar dar kažkaip? Ūkininkams, kuriems žuvo 88 proc. pasėlių, tai jau stiprus smūgis, tiems, kuriems žuvo 30–50 proc. derliaus, irgi yra šioks toks nuostolis...“ – svarstė B. P. Vainius.

Komiteto nariams iškilo klausimas, už kuriuos metus ūkininkams būtų taikomos žemės mokesčio lengvatos, o komiteto narė Aušrelė Pukinskienė teiravosi, ar mokestis bus sumažintas žemės savininkui, ar dirbančiam žemę žemdirbiui.

„Faktiškai patirtos išlaidos gali būti kompensuojamos, kitos savivaldybės tą jau daro. Mūsų savivaldybė to nedaro. Aš čia ryšio tarp žemės mokesčio mažinimo ir patirtų nuostolių nematau“ – teigė A. Pukinskienė.

Susirinkusieji pripažino, kad taikomos lengvatos rajono ūkininkams – tai solidarumo ženklas.

Posėdyje dalyvavęs komiteto narys Arūnas Tarnauskas pabrėžė, kad svarbiausia, jog lengvata pasiektų deklaruojantį žemę ir ją dirbantį asmenį, o ne žemės savininką.

Prieita prie išvados, kad būtų patikslinti duomenys, kas teikė prašymus dėl patirtų nuostolių, ar deklaruojantis žemę asmuo ir yra savininkas, ar žemę tik nuomoja. Kol kas galutinio atsakymo susirinkusieji nepriėmė, kaip bus skaičiuojamas žemės mokestis ūkininkams, patyrusiems nuostolius dėl liūčių.

Pasak B. P. Vainiaus, yra siūlomos tokios žemės mokesčio lengvatos: daugiau nei 50 proc. nuostolio patyrusiems – atleisti nuo žemės mokesčio, nuo 30 iki 50 proc. patyrusiems žalą – sumažinti 50 proc., nuo 10 iki 30 proc. – sumažinti 20 proc. ir pan.

Rajono meras Edgaras Pilypaitis priminė, kad Europos Komisijos skirta 9 mln. eurų parama nukentėjusiems nuo liūčių Lietuvos ūkininkams bus skiriama ne už praėjusius metus, kuomet nesibaigiančios liūtys sunaikino tūkstančius hektarų Lietuvos ūkininkų derliaus, bet... už šių metų pasėlius.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.