Mugių dalyviai nepatenkinti mokesčiais

muge mokesciai
Nuotr. Rajono pensininkai ir neįgalieji norėtų vykstančiose rajono mugėse dalyvauti nemokamai arba už simbolinį vieno euro mokestį. Šiuo klausimu jie jau nuo praeitų metų mina savivaldybės slenksčius.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Jau pirmas šių metų ketvirtis eina į pabaigą, o tenka sugrįžti į praėjusius metus. Problema ta, kad rajono pensininkų prašymo, adresuoto savivaldybės vadovams ir tarybos nariams, niekas neišgirsta, o gal nenori išgirsti. Rajono pensininkai ir neįgalieji prašo rajone vykstančiose mugėse, kuriose jie prekiauja savo rankų darbo gaminiais, leisti dalyvauti nemokamai arba už simbolinį vieno euro mokestį.

Kreipėsi pernai

Dar praeitų metų gruodžio 7 d. į rajono merą, administracijos direktorių bei tarybos narius rajono pensininkų ir neįgaliųjų vardu kreipėsi 15 asmenų su prašymu sudaryti galimybę vykstančiose rajono mugėse dalyvauti nemokamai arba už simbolinį vieno euro mokestį. Parašus žmonės surinko dalyvaudami Zanavykų muziejaus organizuojamoje Kalėdinėje rankų darbo gaminių mugėje.

Gruodžio pabaigoje besikreipiantys gavo atsakymą iš rajono administracijos direktoriaus Dainiaus Grincevičiaus. Atsakyme pensininkams paaiškinta, kad yra nustatytos vietos, kuriose galima prekiauti, primenamas ir rinkliavos dydis – 10 kv. m vienai dienai – du eurai (1 kv.m – 0,20 euro). Rašte taip pat teigiama, kad rajono savivaldybės taryba turi teisę atskiriems vietinės rinkliavos mokėtojams sumažinti vietinės rinkliavos dydį arba iš viso nuo jo atleisti.

„Tačiau 2017 m. rajono savivaldybės biudžetas jau nekoreguojamas“, – teigiama rašte ir siūloma pensininkams ir neįgaliesiems dėl nuolaidų mokesčiui taikymo kreiptis į savivaldybės tarybą, formuojant 2018 m. rajono savivaldybės biudžetą.

Kreipėsi dar kartą

Rajono pensininkai rankų nenuleido ir šių metų kovo 18 d. su tuo pačiu prašymu kreipėsi į tarybos narius, teigdami, kad suteiktą lengvatą mugėse dalyvauti nemokamai jie pavadintų „Idėja Lietuvai šimtmečio proga“.

„Lietuvoje žvejai-mėgėjai, parodę pensininko pažymėjimą, žuveles gaudo nemokamai, išsikepa ir valgo“, – juokavo Serena Pečiūnaitienė, viena po prašymu pasirašiusių, vis su raštais į savivaldybę kulniuojanti.

Apie pensininkų prašymą ir mero poziciją šiuo klausimu garsiai prabilta paskutinio tarybos posėdžio metu. Rajono meras Edgaras Pilypaitis pripažino, kad Ūkio skyriaus parengtas raštas suklaidino besikreipiančius pensininkus ir iš esmės neatsakė į klausimus, neatsižvelgė į pageidavimus. Mat 2017 m. gruodžio 28 d. rašte minimos savivaldybės tarybos tvarkos ir rinkliavos dydžiai yra skirti turgaus prekeiviams.

Tarybos posėdžio metu meras svarstė, kad galbūt rajone vykstančių mugių metu masinės gamybos ar kiniškų prekių platintojams mokestis galėtų būti vienoks, tautodailės produktais prekiaujantiems – kitoks, o vietinius gamintojus ar rankdarbiais prekiaujančius galima nuo mokesčio atleisti arba taikyti dar trečią tarifą.

„Nei taryba, nei mes negalime organizatoriams nurodyti, kokiomis sąlygomis jie organizuoja renginius. Aišku, tokiu atveju jie yra pasakę – neorganizuotų visai. Toliau yra teisė pasirinkti, ar aš organizuoju renginį, už kurį man kažkas sumoka, ar aš organizuoju renginį iš resursų, kuriuos gaunu iš dalyvių. Numatyti visiems visiškai vienodą modelį  yra neįmanoma“, – svarstė meras.

Į pensininkų prašymą atsakydamas raštu (kovo 21 d.) meras taip pat teigia, kad mugių organizatorių asmeniškai paprašė ir dar kartą paprašys atsižvelgti į pensininkų pageidavimus ir ateityje taikyti diferencijuotą dalyvio mokestį arba, esant galimybei, visai jo netaikyti.

„Džiaugiamės Jūsų entuziazmu ir kūrybiškumu, kad savo sukurtus rankdarbius pasiūlote kaip alternatyvą masinės gamybos produkcijai. Užtikriname, kad savivaldybės rengiamuose renginiuose sudarysime palankias sąlygas mūsų savivaldybės pensininkams“, – teigiama rašte.

Ar nesavivaliauja?

Praėjusią savaitę vykusio rajono Neįgaliųjų reikalų koordinacinės tarybos posėdžio metu šitas klausimas taip pat buvo iškeltas. Susirinkę svarstė, kad jie palaiko savo organizacijų narius ir į savivaldybės administraciją kreipsis protokoliniu paklausimu.

„Aš galiu garantuoti, kad Zanavykų muziejus organizuodamas mugę nemoka už jokias paslaugas „Žiburio“ gimnazijai, nežinau, kodėl renkami tie pinigai, kur tie pinigai nueina ir kur panaudojami, tai ne mano kompetencija aiškintis“, – kalbėjo sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Šakių viltis“ pirmininkė Roma Dėdynienė.

Jos žodžiais, už dvi dienas mugėje prekiaujantiems praeitais metais reikėjo susimokėti po septynis eurus. Pirmininkės nuomone, prekiaujantys savo rankų darbo gaminiais pensininkai ar dienos centrų darbuotojai sunkiai surenka tą prašomą mokestį.

„Tai kur motyvacija toliau tiems vaikams ką nors daryti. Jei kiek surenki, tiek sumoki. Man viena pensinio amžiaus moteris skundėsi, kad per mugę uždirba devynis eurus, o sumoka septynis“, – pasakojo R. Dėdynienė.

Zanavykų muziejaus direktorė Rima Vasaitienė teigė, kad lig šiol jokių nusiskundimų, kad kaina per didelė, neturėjo. Anaiptol, anot jos, amatininkai, atvykstantys į mugę iš Marijampolės, Jurbarko, Vilkaviškio, stebisi, kad kaina, palyginus su kitais rajonais, labai maža.

„Muziejaus organizuojamai Kalėdinei mugei ir kitiems renginiams bei veiklai savivaldybės biudžetas lėšų neskiria. Tad įvairius renginius, šventes, popietes ir pan. organizuojame iš projektinių, spec. ar rėmėjų lėšų. Muziejus iš tokių renginių lėšų neuždirba, bet pasidengia išlaidas: gaminami plakatai, kvietimai, skrajutės. Taip pat visi mugės dalyviai vaišinami kava, arbata, sausainiais“, – kalbėjo direktorė. Muziejaus direktorė patikino, kad yra pasitvirtinę muziejaus lankymo, edukacinių užsiėmimų ir renginio organizavimo bei kitas kainas. Kalėdinę mugę muziejus priskiria prie renginio organizavimo.

„Nors muziejaus nuostatuose nėra mugių organizavimo funkcijos, tačiau šakiečiai ir rajono gyventojai mugių pageidauja. Mugę organizuojame Šakiuose, kad žmonėms būtų patogiau “, – teigė R. Vasaitienė.

Jos žodžiais, neįgaliesiems galėtų sumažinti kainą tik tuo atveju, jei kitiems jis būtų padidintas.

„Organizuodami mugę visada atsižvelgiame į žmogaus pageidavimus, norus ir tikrai nėra tiesa, kad visi moka mokestį už mugę, įskaitant ir neįgaliuosius, – tikino R. Vasaitienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.