Susitikimas gyventojų nesudomino

nemuno bustas gyventojai
Nuotr. UAB „Nemuno būstas“ pastatų administravimo vadybininkui Andriui Valaičiui (kairėje) buvo sunku rasti bendrą kalbą su gyventojais.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusią savaitę Draugystės tako 3 (Šakių mieste) namo gyventojai buvo pakviesti į susirinkimą su pastatą administruojančios bendrovės „Nemuno būstas“ pastatų administravimo vadybininku Andriumi Valaičiu. Aiškėja, kad ne visi gyventojai ir suprato, kaip pasirinko naująjį administratorių, tačiau susitikimo metu kalbėta ne tik apie namo administratorių, bet tartasi dėl langų keitimo, renovacijos.

Bruko per prievartą

Negausiai susirinkę namo gyventojai (name yra 45 butai) pirmiausiai gūžčiojo pečiais, nes nežino, kas namo bendrijos pirmininkas. Šiuo metu atsakingas vienas namo gyventojas, jei prasidėtų renovacija. Be to, namo gyventojai pasakojo, kad į „Nemuno būstą“ (anksčiau, kaip ir kitus daugiabučius, šį namą administravo UAB „Šakių komunalinis ūkis“ – red. past.) perėjo prašymus užpildę ne susirinkimo metu, o lankantis įmonės atstovams.

„Jau taip įkyriai lindo, šnekėjo, eidami per butus, tai senesnis žmogus pasirašė, o dar ir neskaitė, kas ten buvo parašyta sutartyje. Po naujų metų po 5–6 kartus ėjo įmonės atstovai“, – pasakojo gyventojai.

Dėl šių gyventojų pastabų UAB „Nemuno būstas“ pastatų administravimo vadybininkė Aušra Valinskytė raštu atsakė, kad, į pirmąjį informacinį susirinkimą susirinkus mažam gyventojų skaičiui, buvo sušauktas antrasis susirinkimas.

„Jame gyventojų dauguma pasisakė už administratoriaus keitimą, todėl po susirinkimo buvo perklausti ir likę namo gyventojai, nes mes siekiame, ne tik kad dauguma pritartų, bet kad be išimties visi namo gyventojai būtų supažindinti“, – aiškino A. Valinskytė.

Kiti gyventojai svarstė, ar gali sutartį su „Nemuno būstu“ nutraukti.

„Nemuno būsto“ atstovas A. Valaitis paaiškino, kad namo gyventojai išeiti iš įmonės gali bet kada.

„Galite pas komunalinį grįžti, kurti jungtinę veiklą. Viską sprendžia namo gyventojų dauguma“, – sakė įmonės atstovas.

„Konkuruojantis valdiškas administratorius („Šakių komunalinis ūkis“ – red. past.), kuris negeba dirbti efektyviai, todėl Šakių rajono gyventojams taiko nepagrįstai didelius įkainius ir, mano nuomone, ne visiškai gražiai konkuruoja. Kad pereitų namas kitam administratoriui, turi sutikti ir pasirašyti daugiau nei pusė namo butų savininkų. Kiekvienu atveju taip ir yra. Gyventojai turi teisę rinktis ir tai yra puiku“, – papildė A. Valinskytė.

Keisti langus, ar ne

Šio daugiabučio namo laiptinių langai prasti: kai kurie kiauri, kiti visai užkalti, todėl sunku juos išvalyti, kiti gali ir iškristi.

Pastato administratorius siūlė visą laiptinių langų pakeitimo sumą dengti arba iš jau sukauptų privalomųjų lėšų, arba laiptinių langų pakeitimo sumą dengti per pusę – vieną pusę iš sukauptų privalomųjų lėšų, kitą pusę – skaičiuojant kiekvienam butui pagal kvadratūrą.

 Administratorius teigė, kad nebūtų užmūrytas nė vienas laiptinės langas, kaip galvojo gyventojai. Taigi jis siūlė apsispręsti  – ar keisti laiptinių langus dabar, ar laukti renovacijos.

„Mes siūlome įvairius namo gerinimo variantus, o gyventojai patys priima sprendimus“, – sakė „Nemuno būsto“ atstovas A. Valaitis.

Gyventojai susiskirstė į dvi barikadų puses: vieni buvo už, kiti prieš laiptinių langų keitimą.

Susirinkę gyventojai kėlė dar vieną klausimą: jei dabar keistų langus, ar jie gali rinktis, kas langus gamins. Pasak kalbėjusių, „Nemuno būsto“ siūloma langų kaina labai didelė. A. Valaitis paminėjo, kad gali kainuoti apie penkis tūkstančius eurų, tačiau, jo žodžiais, jei gyventojai nenori, įmonė per prievartą nebruks.

Eis į renovaciją, ar ne

Renovacijos klausimas gyventojams bene svarbiausias. Kaip paaiškino „Nemuno būsto“ atstovas, per dvi savaites Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) praneš, ar Draugystės tako 3 numeriu pažymėtas namas pateks į planuojamų atnaujinti daugiabučių sąrašą. Gyventojai kažkodėl reiškė nuomonę, kad namas į renovuojamų pastatų sąrašą nepateks.

„Pirmiausiai mes norėtume pamatyti visą renovacijos eigą, ar vyks etapais, ar darbai kartu“, – kalbėjo namo gyventojai.

Jie aiškino, kad pirmiausia reikia pakeisti namo duris, stogą, nes ant galvos bėga vanduo.

Kadangi kvorumo susirinkime nebuvo, tai rimtų sprendimų nebuvo priimta. Bus šaukiamas dar vienas susirinkimas. Bendrovės „Nemuno būstas“ atstovas A. Valaitis siūlė laukti atsakymo, ar pastatas bus renovuojamas.

Kaip paaiškino „Nemuno būsto“ atstovai, šio namo investicinis projektas yra galiojantis, bet esą daugiau nei trejus metus yra uždelstas jo vykdymas dėl vienokių ar kitokių buvusio administratoriaus neveiklumo priežasčių.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.