Rajone dėl sausros paskelbta ekstremali situacija

sausra2
Nuotr. Kai kurie ūkininkai savivaldybei pateikė ir vaizdinę medžiagą, kaip atrodo sausros nuniokoti žemės plotai.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Birželio 18 d. Šakių rajono savivaldybė dėl stichinės sausros paskelbė ekstremalią situaciją. Tą pačią dieną savivaldybės administracijos direktoriaus sprendimu taip pat buvo apribotas lankymasis miškuose.

Į neeilinį posėdį susirinkusi savivaldybės Ekstremalių situacijų komisija svarstė, kaip reaguoti į situaciją rajone, kuri susiklostė dėl per ilgai užsitęsusios sausros. Žemės ūkio ir kaimo reikalų skyriaus vedėja Irena Žemaitienė sakė, kad savivaldybė pastarosiomis dienomis ėmė gauti stambių rajono ūkininkų ir bendrovių prašymus skelbti stichinę padėti dėl užsitęsusio sausros periodo, nes sausra ūkiuose daro neištaisytiną žalą šių metų derliui. Ūkininkai kreipiasi dėl išdžiūvusių pasėlių, žiemkenčių ir gelstančių vasarinių kultūrų, kurios nespėjo subręsti iki galo, ir išdžiūvusių pievų, kurių šįmet jau bus neįmanoma šienauti. Anot vedėjos, prašymus savivaldybei pateikė daržovių augintojai iš Kriūkų seniūnijos Martynas ir Antanas Laukaičiai, ūkininkai Sigitas ir Arūnas Kazlauskai, Rokas Braziulis, Adomas Lekavičius iš Sudargo seniūnijos, ūkininkai Antanas ir Juozas Matijošaičiai, bendrovė „Auga“. Kai kurie ūkininkai atsiuntė savivaldybei netgi vizualinę medžiagą, kaip atrodo žemės plotai, kuriuos nuniokojo sausra. Anot I. Žemaitienės, nukentėjusių nuo sausros ūkių rajone yra daug, tačiau ne visi ūkininkai kreipiasi į savivaldybę. Pasak specialistės, ekstremalios situacijos paskelbimas rajone atveria galimybes prašyti kompensacijos dėl ūkininkų patiriamų nuostolių.

Sausra niokoja ne tik žemės ūkį, kone didesnę grėsmę ji kelia miškams. Pasak komisijos nario Miškų urėdijos padalinio atstovo Simono Šilingo, nuo antradienio pusėje rajono miškų yra pasiekta penkta (aukščiausia) gaisringumo klasė. Kauno rajonas jau senokai uždraudęs lankymąsi miškuose, nors ten tik ketvirtos klasės gaisringumas. Tačiau, anot miškininko, šiuo metų laiku kyla grėsmė dėl žmonių veiklos miškuose, nes, kaip žinia, prasidėjo mėlynių sezonas. Gaisro tikimybė dėl šios priežasties yra labai didelė.

Stichinės sausros paskelbimas rajone privers reaguoti į situaciją ir privačių miškų savininkus. Pasak Ekstremalių situacijų komisijos narių, nepaskelbus stichinės sausros rajone, privačių miškų savininkams neprivalu paisyti savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymo dėl draudimo lankytis miškuose, nes jis galioja tik valstybiniam miškui. Ekstremalios situacijos rajone paskelbimas atkreips visų miškų savininkų dėmesį į fizinių asmenų lankymosi miškuose ribojimą.  

Stichinę sausrą galima skelbti, jeigu Hidrometeorologijos tarnyba nustato, kad sausasis periodas regione trunka ilgiau negu 30 dienų. Kada bus atšaukta rajone ekstremali situacija, priklausys nuo tam tikro iškrintančių kritulių kiekio.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.