Ankstyvųjų bulvių derlius augintojų nedžiugina

bulves
Nuotr. Ankstyvųjų bulvių derlius šįmet augintojų nedžiugina – netgi ir laistytuose plotuose bulvės žymiai mažesnės negu pernai.

Rita PLAUŠINAITYTĖ  - ŠERKŠNIENĖ 
  
Jau kuris laikas ūkininkai kasa ir parduoda ankstyvąsias bulves. Tačiau jų derlius ir kainos toli gražu nedžiugina. Pasak augintojų, šįmet bulvės perpus mažesnės nei pernai, o supirkimo kainos, atsižvelgiant į auginimo sąlygas, galėtų būti ir geresnės.
 
Šakių seniūnijoje ūkininkaujantys smulkieji ūkininkai augina vos po kelis hektarus ankstyvųjų bulvių, bet sako, kad dideliu derliumi pasigirti negali. Ūkininkai Povilas ir Mantas Janušaičiai bulves sodino itin anksti ir augino jas apdengę specialia plėvele. Tačiau ir tai ankstyvųjų bulvių derliui didelės įtakos nepadarė, mat bulvės vis tiek užaugo mažesnės nei pernai. Iš po krūmo byra, galima sakyti, vidutinio dydžio bulvės. Galbūt jaunieji ūkininkai didesnių nuostolių nepatiria dėl to, kad bulves realizuoja čia pat, vietiniame miesto turguje. Praėjusią savaitę turguje šviežios bulvės kainavo 80 centų. Vos pradėjus prekiauti šių metų derliumi, kaina siekė net iki 1,30 euro, tačiau už tokią kainą buvo parduodamos tik pačios pirmosios bulvės, vėliau jų kaina nuolat krito.

Dar mažesnėmis supirkimo kainomis savo bulves parduoda ūkininkai ir ūkiai, produkciją parduodantys didmeninėje prekyboje. Šiuo metu už šviežių bulvių kilogramą prekybininkai siūlo vos po 12–15 centų, o parduotuvėse įvairių akcijų metu bulvių kaina už kilogramą tesiekia vos 55 centus. Tiesa, ne visada prekybos centruose nusipirkti siūloma vietos ūkininkų arba apskritai Lietuvoje užaugintų bulvių.

Ankstyvųjų bulvių auginimo sąlygos šįmet buvo itin sudėtingos. Tą patvirtina ūkininkas iš Sintautų Juozapas Juška sakydamas, kad sausros metu stengėsi netgi laistyti bulvių laukus, tačiau ir tai nedavė itin džiugaus rezultato. Palyginus su pernai metų derliumi, bulvės vis tiek mažesnės.

Dvi laistymo sistemas turi ir savo bulvių laukuose naudojo Kudirkos Naumiesčio UAB „Šaka“, kuri iš viso savo ūkyje augina net 130 ha bulvių, iš jų ankstyvųjų bulvių yra 15 ha. Tačiau, kaip sakė bendrovės vadovas Juozas Pukelis, laistyti jie galėjo tik tuos bulvienojus, kurie yra netoli vandens telkinių, ir su viena laistymo įranga galima palieti iki 30 ha žemės ploto. Kaip aiškina J. Pukelis, užsitęsus sausrai pasidarė problema ir pats vandens gavimas, mat vandens telkiniuose ėmė drastiškai jo mažėti. Kalbant apie ankstyvųjų bulvių derlių vadovas sakė, kad nėra ko lyginti su pernai metais – bulvės daug mažesnės ir po keru didelių bulvių tėra vos kelios.

Kad sausra turėjo įtakos ne tik bulvių derliui, bet ir visoms kultūroms bei miško gėrybėms, pirkėjai turbūt labiausiai pajunta atėję pirkti. Nepaguodžia ir tai, kad praėjusią savaitę iškrito šiek tiek kritulių – daugumos daržovių ir uogų kainos vis tiek kandžiojasi. Šakių turguje dar iki liepos 4 d. nebuvo matyti pardavinėjant grybų, miško aviečių, o mėlynių litras kainavo 5 eurus. Tačiau ir pardavinėjančių šias miško karalienes mieste nėra apstu. Jeigu praėjusiais metais mėlynių galėjome nusipirkti visose pagrindinėse miesto prekyvietėse, gatvėse, prie pagrindinių miesto prekybos centrų, tai šįmet gatvėje galima matyti vos vieną kitą pardavėją, o turguje radome tik vieną prekeivį su mėlynėmis, kurias, sakė, skynė gan pelkingoje vietovėje. Mėlynėmis prekiaujantys pardavėjai sako, kad šįmet uogos yra itin mažos, o ir pačių uogų ant krūmo nedaug. Praėjusią savaitę negausiai iškritęs lietus vargu ar pagelbės šių metų mėlynių derliui.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.