Ūkininkai dideliais derliais šįmet nesigiria

grudai eiles
Nuotr. Nors ūkininkai sako, kad prie elevatorių kol kas didelių eilių nėra, po pietų prie Bridžių elevatoriaus jiems tenka palaukti kelias valandas.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Šių metų rugiapjūtė pačiame įkarštyje – dabar kombainai intensyviai burzgia žieminių kviečių laukuose. Žemdirbiai skuba tvarkyti laukus, kol tą leidžia permainingi orai. Dėl ilgą laiką rajoną alinusios sausros, o rudeninį pasėlius skandinusio lietaus šįmet javų derlius, palyginus jį su pernai metų, yra menkesnis ir prastesnės kokybės.

Nepalankios gamtos sąlygos lėmė tai, kad kai kurių rajono ūkių derlius bus mažesnis. Imdami žieminių kviečių derlių Sintautų seniūnijos smulkieji ūkininkai sako pastebintys, kad kai kuriuose plotuose neprikulia netgi 5 t/ha. Maža to, pasak ūkininkų, šįmet pačių grūdų kokybė žymiai prastesnė negu pernai – juose trūksta glitimo, todėl į elevatorius pristatoma daugiau antros, trečios klasės grūdų, o pirmos ir ekstra klasės kviečių prikuliama žymiai mažiau. Prie Bridžių elevatoriaus eilėje stoviniavę Girėnų kaimo ūkininkai sakė, kad nors iš hektaro žieminių kviečių prikulia nemažai, bet pati grūdų kokybė yra prasta.

Gerais derliais nesigiria ir Slavikų seniūnijoje ūkininkaujantys žemdirbiai. Smulkieji ūkininkai bėdoja, kad galimai dėl oro sąlygų iš žieminių kviečių plotų vidutiniškai prikūlė tik 3–4 t/ha. Apie 300 ha dirbanti smulkaus ūkio savininkė sakė, kad dėl gamtos išdaigų šį pavasarį reikėjo atsėti net 90 proc. žieminio pasėlio. Kaip teigia ūkininkė, kadangi pavasario ir vasaros pradžioje oro sąlygos naujiems pasėliams suvešėti taip pat buvo nepalankios, tai ir iš vasarinių javų, kuriuos kuls po poros savaičių, didelio derliaus nesitiki. Dėl sausros vasarinių javų varpos liko nesubrendusios. Įvardyti savo pavardės nenorėjusi žemdirbė sako, kad jų krašto žemdirbiai šiukštu negali lygintis su kitais rajono ūkiais, mat jų dirbamos žemės našumo balai yra vos virš 40-ies, todėl jie ir labai derlingais metais daug tonų iš hektaro neprikuldavo.

Nors didelės vėtros ir aplenkė mūsų rajoną, tačiau po alinusios sausros praūžę smarkūs lietūs taip pat pridarė bėdos – išguldė kai kurių ūkininkų javus.

Apie tai, kad javų derlius mažesni negu pernai, kalba ir elevatoriuose plušantys specialistai. UAB „Linas agro“ Pietų Lietuvos padalinio vadovas Giedrius Bakas sako jau dabar pastebintis, kad derliaus prikuliama apie 20 proc. mažiau negu pernai. Anot padalinio vadovo, žieminių rapsų šįmet žemdirbiai prikūlė vidutiniškai 2–4 t/ha, o dabar į elevatorių atvežamų žieminių kviečių derlius yra maždaug 5–8 t/ha, bet didžioji jo dalis patenka į antrą klasę. Anot G. Bako, derliui įtakos turėjo daugelis veiksnių, ne tik sausra ar pasėlius merkęs ruduo, bet ir veislių pasirinkimas ir kt.

Galbūt ūkininkams paguos tai, jog pastaruoju metu kyla javų supirkimo kainos. Tačiau šis veiksnys palankus tik tiems žemdirbiams, kurie su supirkėjais nėra sudarę išankstinių sutarčių.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.