Gausus obuolių derlius – žemos supirkimo kainos

obuoliai supirkimas
Nuotr. Laimutė Navikauskienė supirktuvėje laukia didelio kiekio obuolių, nes jie šiemet užderėjo labai gausiai.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Šiais metais soduose užderėjo geras obuolių derlius, tačiau gyventojai į supirkimo punktus neskuba – šiemet kainos už krituolius tokios mažos, kad žmonės vaisius geriau verčia į griovį, negu veža parduoti.

Ankstyvo ir gausaus obuolių derliaus gyventojai neskuba rinkti ir vežti į supirkimo punktus.

Tokios situacijos priežastis – palyginus su pernai metais drastiškai sumažėjusios šių vaisių supirkimo kainos. Šiemet už kilogramą obuolių mokama vos po tris euro centus, kai pernai už tokį pat kiekį supirkėjai siūlė net iki dešimt centų.

Dviejuose mūsų rajono supirkimo punktuose, įsikūrusiuose Šakiuose ir Lukšiuose, obuoliai jau superkami, deja, abiejų punktų darbuotojai dideliu klientų skaičiumi pasidžiaugti negali.

Kaip pasakoja obuolių supirkimu ir sulčių spaudimu ne vienerius metus besiverčiantys lukšiečiai Arūnas ir Laimutė Navikauskai, obuolių supirkimo verslas artėja prie kritinės ribos, nes jeigu kas ir parduoda krituolius, tai būna tik vyresnio amžiaus žmonės, kurie brangina kiekvieną papildomą centą, nori nuo gausaus obuolių derliaus išvalyti sodus bei yra įpratę prie tokio pragyvenimo šaltinio. Jaunimo šitoks būdas užsidirbti pinigų jau nežavi – nusipirkę senas sodybas jie skuba išpjauti obelis, nekreipdami dėmesio, kokios veislės ir skonio būna jų vaisiai. O šįmet dėl kritusių kainų net pastovūs supirktuvės klientai neskuba. Žmonių nevilioja ir tai, kad supirkėjai patys gali atvykti obuolių, sveria juos elektroninėmis svarstyklėmis ir naudoja savo didmaišius, nepaimdami kliento maišų.

Šeimą maitinantį verslą gelbsti tai, kad žmonės užsuka ne tik parduoti obuolių, bet ir sulčių išsispausti. Klientai turi galimybę rinktis – tiesiog susipilti paruoštas sultis ar gauti supakuotas į tetrapakus. Taip pat lukšiečiai siūlo sulčių mėgėjams pasirinkti gerų obuolių sultims iš jau supirktų, tik likusieji vaisiai išvežami į Vilkaviškyje įsikūrusią UAB „Vaiskona“.

Kalbėdama apie šių metų obuolių derlių ir supirkimo kainas, L. Navikauskienė sako nesuprantanti, kodėl žmonės taip skeptiškai nusiteikę prieš obuolių pardavimą, juk bet kokiu atveju iš to galima uždirbti papildomai, kad ir nedidelę sumą. Juolab kad tereikia tik paskambinti ir pranešti, kur atvykti supirkėjams. Tačiau obuolių derlius dar tik pradėtas doroti, todėl ir apie jo rezultatus kalbėti ankstoka. Kol kas šeimyna remontuoja sulčių spaudimo prietaisus ir mano, kad pirmieji sultis spausiantys klientai šiemet pasirodys anksčiau. Gali būti, kad dėl mažų supirkimo kainų gyventojai nenorės parduoti obuolių, o spaus iš jų daugiau sulčių.

Tris centus už kilogramą siūlo ir Šakiuose įsikūrusios įmonės UAB „Vaiskona“ supirkimo punkto padalinys, obuolius superkantis jau apie dvidešimt metų. Čia šiuo metu taip pat daugiau klientų, norinčių išsispausti sulčių, o ne parduoti atliekamus obuolius. Kaip sako Šakių obuolių supirkimo punkto vadovas Rytis Sakalauskas, šią vasarą obuolių supirkimas vyksta vangiai, tai, ko gero, lemia kritusi kaina, nes pernai jie klientams galėjo pasiūlyti iki 10 centų už kilogramą obuolių.

„Vadinasi, pardavęs toną obuolių jau turėjai kišenėje 100 eurų, o esant geram derliui tiek galima pririnkti greitai ir nuo poros obelų. Žmogui buvo didelis pelnas“, – aiškina R. Sakalauskas.

Bet vadovas, kaip ir lukšiečiai verslininkai, tikisi, kad artėjant rudeniui obuolių galės supirkti daugiau. UAB „Vaiskona“ padalinys taip pat atvažiuoja pasiimti obuolių į namus. Kadangi supirktuvė įsikūrusi pačiame rajono centre, tai į ją patogu užsukti apsipirkti atvykusiems rajono gyventojams. Be to, neretai pasitaiko, kad klientai po vieną maišiuką obuolių užsimetę ant dviračio atveža į supirktuvę.

„O kodėl gi ne? Pardavei obuolių maišą – turi eurą kišenėje. Turėk ir neturėk“, – sako R. Sakalauskas.

Obuolių supirkimo kainos galėjo sumažėti todėl, kad jų sulčių koncentratą gaminanti UAB „Vaiskona“ didžiąją savo produkcijos dalį eksportuoja į Europos Sąjungos šalis, o visoje Europoje krito šio produkto kainos. Taip atsitiko dėl Rusijai pritaikytų sankcijų, nes ES šalys beveik 40 proc. perdirbto koncentrato veždavo į Rusiją. Todėl kol kas sunku prognozuoti, kokios obuolių supirkimo kainos bus ateityje. Tačiau abiejų rajono punktų obuolių supirkėjai tikisi, kad gyventojai, užuot vertę obuolius į griovius, šiukšlinę aplinką ar tiesiog leidžiantys jiems supūti, vaisius parduos, nes taip naudingiau ir pardavėjams, ir supirkėjams.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.