Maro grėsmė padalijo rajono seniūnijas į zonas

Nuo rugpjūčio 8 d. keturios Šakių savivaldybės seniūnijos Europos Komisijos sprendimu kovojant su afrikiniu kiaulių maru yra įtrauktos į vadinamą trečiąją zoną. Kiaulių laikytojams šioje zonoje taikomi tam tikri reikalavimai, kurių iki šiol jie laikytis neprivalėjo.

Kiaulių ūkyje Prūselių kaime atsiradus afrikinio kiaulių maro užkratui, pasikeitė ir mūsų rajone ligi šiol kiaulių augintojams taikyti apribojimai. Keturios seniūnijos – Šakių, Gelgaudiškio, Kidulių ir Plokščių – pateko į trečią zoną. Paprastai trečioji zona nustatoma tose vietose, kur afrikinis kiaulių maras būna nustatytas šernams ir kiaulėms. Mūsų rajone atsitiko taip, kad maro užkratas pirmiausia atsirado kiaulių ūkyje. Minėtose seniūnijose nuo šiol taikomi apribojimai prekybai gyvomis kiaulėmis, jų perkėlimui į kitas laikymo vietas ar vežimui į skerdyklas. Taikomi ribojimai kiaulienos ir jos produktų eksportui. Kiauliena ženklinama kitokios formos – apvaliu veterinarinio sveikumo ženklu, reiškiančiu, kad produkcija yra saugi, kokybiška ir ją galima parduoti Lietuvos parduotuvėse, turgavietėse ir pan.
 
Taip pat pasikeitė reikalavimai šių seniūnijų kiaulių laikytojams, kurie parduoda paršelius kitiems kiaulių laikytojams. Jie privalo 15 dienų prieš parduodami paršelius padaryti afrikinio kiaulių maro tyrimus (mėginius paima privatus veterinarijos gydytojas, tyrimus apsimoka pats kiaulių laikytojas) ir tik gavę neigiamų atsakymų protokolą kartu su veterinarijos pažymėjimu, gyvūnų gabenimo važtaraščiu ir suženklintomis kiaulėmis gali parduoti paršelius.

Tačiau perkant ar parduodant kiaules visose zonose privalo būti veterinarijos pažymėjimas, gyvūnų gabenimo važtaraštis ir kiaulės ženklinamos vienu ausų įsagu ausyje.

Patekus į kurią nors apsauginę zoną keičiasi reikalavimai visiems, kurie susiję su kiaulių auginimu, skerdimu, realizavimu. Šakių seniūnijai patekus į trečią zoną tam tikri ribojimai grėsė ir mūsų mieste įsikūrusios įmonės „Samsonas“ filialui. Tačiau įmonė yra gavusi reikiamus leidimus, pagal kuriuos ji gali Šakių filiale ir toliau skersti kiaules tiek iš trečios zonos, tiek iš kitų zonų. Į įmonę atvežamoms skersti kiaulėms iš stambiųjų kiaulių kompleksų, kuriuose dėl kiaulių maro daroma nuolatinė pasyvioji ir aktyvioji stebėsena, kad nepatektų užkrėsta kiauliena į skerdyklas. Tiesa, užkrėsta afrikiniu kiaulių maru mėsa žmogui nėra pavojinga, tačiau per ją plinta maro užkratas, kuris yra pražūtingas kiaulėms, dėl to užkrėstų kiaulių ar šernų mėsa arba gaišenos yra labai kruopščiai naikinamos.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.