Ar tikrai bus sumedžiota daugiau vilkų?

liepuonis gintautas
Nuotr. Šakių medžiotojų ir žvejų draugijos medžioklės žinovas Gintautas Liepuonis sako, kad šįmet bus leidžiama sumedžioti daugiau vilkų, bet sezono pradžioje galima sumedžioti tą patį skaičių, kaip ir anksčiau.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Spalio 20 d. įsigaliojo aplinkos ministro Kęstučio Navicko įsakymas „Dėl vilkų sumedžiojimo per 2018–2019 m. medžioklės sezoną limito patvirtinimo“. Įstatymo pirmame punkte ministras tvirtina 110 vilkų sumedžiojimo per 2018–2019 m. medžioklės sezoną limitą, tačiau iš pradžių, kaip ir ankstesniais metais, bus leista sumedžioti 60 vilkų.

„Sprendimas dėl likusių 50 vilkų sumedžiojimo bus peržiūrimas vilkų medžioklės sezono eigoje, atsižvelgus į nustatyto vilkų sumedžiojimo limito panaudojimo greitį ir kitus naujus vilkų populiacijos stebėsenos duomenis“, – skelbiama ministro įsakyme.

Šakių medžiotojų ir žvejų draugijos medžioklės žinovas Gintautas Liepuonis sako, kad kol valdžia apsisprendė dėl galimo sumedžioti vilkų skaičiaus, pirmojo varominės medžioklės savaitgalio medžioklė praėjo be vilkų medžioklės, nes įsakymas įsigaliojo tik spalio 20 d. Pagal Medžioklės Lietuvos Respublikos teritorijoje taisykles vilkų medžioklės sezonas prasideda spalio 15 d. ir tęsiasi iki balandžio 1 d. (išnaudojus sumedžiojimo limitą, sezonas užbaigiamas anksčiau).

„Jeigu Lietuvoje greitai būtų išeikvota vilkų medžioklės kvota (60 vilkų), tai bus peržiūrėta, ar dar leisti papildomai sumedžioti 50 vilkų“, – naujoves apie vilkų medžioklę aiškina G. Liepuonis.

Paklaustas, ar mūsų rajone vilkų daroma žala yra didelė problema, medžioklės žinovas sako, kad šįmet buvo kokie trys atvejai, o tai, palyginus su praėjusiais metais, nėra daug. Bet kituose rajonuose vilkai išpjauna ir ištisas bandas. Kad vilkų populiacija yra didesnė negu lig šiol buvo oficialiai teigiama, rodo medžiotojų prie laukinių gyvūnų šėryklų įrengtos kameros, kurios užfiksuoja ten vis dažniau besisukiojančius vilkus. Tad  visos medžiotojų draugijos jau seniai prašo padidinti vilkų medžioklės limitą, nes vilkai pridaro žalos ne tik gyventojams, bet ir daro didelę įtaką laukinės faunos populiacijai.

„Suaugusių vilkų gaujai yra vieni niekai sumedžioti ir tokius didelius gyvūnus kaip elnias ar briedis, tad, smarkiai gausėjant vilkų skaičiui, gali kilti grėsmė kitų gyvūnų likimui“, – sako G. Liepuonis.

Mūsų šalyje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, vilkas priskirtinas saugomoms rūšims, bet dėl didelės šių žvėrių pridaromos žalos Lietuvai padaryta išimtis – juos leidžiama medžioti. Vilkų medžioklė mūsų šalyje yra ribojama nustačius jos laiką ir leidžiamų sumedžioti žvėrių skaičių. Tad, norint keisti sumedžiojamų vilkų skaičių, teko keisti ir Vilko apsaugos plano taisykles. Plano pakeitimus rengusi darbo grupė siūlo intensyviau ir objektyviau atlikti vilkų populiacijos stebėseną. Apskritai šita grupė mano, kad jeigu norima išsaugoti vilkų rūšį, žmogus ir vilkas turi gyventi santarvėje. Daug metų gyvavusi vilkų medžioklės praktika rodo, kad, vos paskelbus sezoną, vilkų limitas būdavo netrukus išeikvotas. Beje, patiems medžiotojams šiandien jau nėra toks didelis garbės reikalas sumedžioti vilką, nes tai jau nebėra labai retas trofėjus. Kaip sako G. Liepuonis, prieš dešimt metų jų buvo žymiai mažiau ir sumedžioti vilką buvo didžiausia kiekvieno medžiotojo svajonė. Mūsų rajone pernai buvo sumedžioti du vilkai. Vieną vilką sumedžiojo Sintautų medžiotojų būrelio narys Tautvydas Mažeika, o kitą – Gotlybiškių būrelio narys Jonas Pranaitis. Užpernai buvo rajone nušautas tik vienas vilkas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.