Nuo šiol Šakiuose dar viena ritualines paslaugas teikianti įmonė

laidotuviu namai tyla
Nuotr. Naujuosius laidojimo namus „Tyla“, linkėdamas, kad jie būtų paguodos ir ramybės vieta, pašventino Šakių klebonas Antanas Matusevičius.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Ketvirtadienį Šakiuose duris oficialiai atvėrė naujai įrengti laidojimo namai „Tyla“. Nors verslo pradžia šiek tiek baugina, tačiau įstaigos vadovė Laura Kazlauskienė nusiteikusi gana ryžtingai ir tikisi nenuvilti savo klientų. Planų ateičiai taip pat netrūksta, tad viliasi, kad didžiulės investicijos į verslą pasiteisins.

Ryžosi po svarstymų

L. Kazlauskienė atvira: tiek ji, tiek jos vyras Tadas ne vienerius metus darbavosi užsienyje. Gimus vaikams moteris liko čia, o vyras svečion šalin važinėja iki šiol. Pašnekovė juokauja, kad ir jį visam laikui norėtų parsivilioti į gimtąjį miestą, kartu čia įleisti šaknis, tad šeima vis pasvarstydavo, o kokia gi veikla galėtų užsiimti.

„Garsiai pagalvojome apie vaikų žaidimų kambarį – atsirado vaikų žaidimų kambarys, svarstėme ir apie kavinę, bet jų yra, o vis į tarpus vyrui sakydavau, kad reikia laidotuvių namų. Jis netikėjo, nes esu jautri, galėčiau būti už raudotoją, bet po svarstymų ryžomės“, – apie idėją imtis gana specifinės veiklos pasakoja L. Kazlauskienė.

Tiesa, nors visa reali įmonės veikla guls ant jos kaip vadovės pečių, tačiau oficialiai įmonė registruota vyro vardu. Pasak L. Kazlauskienės, tai šeimos verslas, talkins vyro mama Laima Kazlauskienė, o ateityje, jei veikla bus sėkminga, neatmetamos ir įmonės plėtros galimybės. Šiuo metu įstaigoje – septyni darbuotojai.

Siūlo galimybę rinktis

Tik pasukus Islandijos gatvės pusėn akis patraukia tamsus pastato fasadas su kryžiumi pastato centre – būtent čia ir yra naujieji laidojimo namai „Tyla“. Tiesa, to paties pastato kairėje pusėje įsikūrusi ir kita ritualines paslaugas teikianti įmonė – UAB „Šakių buitis“, tačiau „Tylos“ su šia įstaiga niekas nesieja, nors ir L. Kazlauskienė pripažįsta išgirstanti tokių klausimų. Tad realiai Šakiuose tai trečioji laidojimo paslaugas teikianti įmonė.

Laidojimo namuose „Tyla“ įrengtos dvi modernios šarvojimo salės. Skaičiuojama, kad mažesnėje gali susėsti apie 30 žmonių, didesnėje – apie 50. Prie kiekvienos salės artimųjų poreikiams įrengtos mini virtuvėlės. Patalpos šiuolaikiškos, jaukios ir šviesios, o visu dizainu rūpinosi pati Laura. Artimiausiu metu salėse bus sumontuota ir įranga skaidrėms rodyti, nes pastebima tendencija, kad kai kurių šermenų metu artimieji nori stebėti velionio gyvenimo akimirkas.

„Tai nėra konkurencija, bet norisi pasiūlyti galimybę žmonėms rinktis. Norėjosi moderniau, naujau“, – sako L. Kazlauskienė, pridūrusi, kad pavasarį laukia ir aplinkos tvarkymo darbai, planuojama įrengti pasisėdėjimo vietą.

Tiesa, patalpas atidarymo metu šventinusiam Šakių klebonui vicedekanui Antanui Matusevičiui užkliuvo, kad ant modernaus akmeninio kryžiaus nėra mūkelės (nukryžiuoto Kristaus figūros), pagal mūsų tikėjimą, pasak dvasininko, tai būtina.

Nors kai kurių detalių dar trūksta, pavyzdžiui, kol kas nepristatytas kūnams laikyti reikalingas šaldytuvas, laidojimo reikmenų parduotuvėje nesumontuotos durys, kurios skirs erdvę į dvi dalis, tačiau tai netrukdo pradėti veiklą.

Nemanė, kad bus taip sunku

L. Kazlauskienė atvira – tik pradėję plėtoti idėją Šakiuose kurti naujus laidojimo namus nemanė, kad reikės tiek investicijų ir bus tiek įvairiausių reikalų, reikalavimų.

„Labai sunku“, – atsidusdama į klausimą, ar buvo sunku įgyvendinti užsibrėžtus tikslus, atsako Laura.

Tuo labiau, kad didžiąją dalį darbų darė patys, naktimis čia plušo vyras, o ir Laura su anyta ir kitur važinėjo, domėjosi, įvairius kursus lankė.

Kol kas nemažai paslaugų įstaiga pirks. Pati „Tyla“ neturi giesmininkų, bet turi kontaktus ir žino, kur kreiptis, floristikos paslaugas taip pat pirks. Kol įmonė neturi tanatopraktiko (specialisto, paruošiančio kūnus), bus bendradarbiaujama su ligonine, tačiau speciali patalpa mirusiems paruošti įrengta, planuojama įsigyti ir reikiamą įrangą, numatytas ir šią paslaugą teiksiantis žmogus.

O kaip su kainomis? Pasak vieno iš įmonės darbuotojo Kornelijaus Nyderio, planuojama įvesti tam tikrus siūlymų paketus ir žmogus pagal turimą biudžetą galės pasirinkti tinkamiausią variantą.

„Stengsimės pasirūpinti viskuo – ir reikiamų dokumentų sutvarkymu, ir žvakėmis, ir gėlėmis bei kitais rūpesčiais, kad netekties valanda žmogui būtų kuo lengvesnė“, – sako įmonės darbuotojai, pabrėžiantys, kad rinktis tikrai bus iš ko.

Pavyzdžiui, klientai, kurie rinksis kremavimo paslaugą, gali rinktis ir ne įprastą, bet būtent tam pritaikytą kartono karstą. Nes kiti, kaip sako L. Kazlauskienė, net nežino, kad yra tokia galimybė. Moteris svarsto, gal velioniui patiko ne baltos, o kitos spalvos gėlės, tad kodėl ir per šermenis nepasiūlyti įvairesnių, šiuolaikiškesnių sprendimų.

Laimino ir linkėjo ramybės

Pasak Šakių klebono A. Matusevičiaus, kiekvienas iš mūsų kažkada turėsime atsisveikinti su šiuo pasauliu, tad svarbu namai, kuriuose bus šarvojami mirę mūsų broliai ir seserys. Čia ateis jų artimieji atsisveikinti, patylėti, pamąstyti, pasimelsti, vienas kitą paremti, užuojautos žodį pasakyti.

„Mirtis, galima sakyti, visus mus paliečianti tikrovė. Nuo to niekur negalime pabėgti, todėl palaiminti labai svarbu. Mes visi laiminame, ne tik kunigas“, – sakė dvasininkas, raginęs melstis, kad šie namai būtų paguodos ir ramybės vieta, kad čia žmonės susitiktų su Dievu, su pačiu savimi ir vienas su kitu bei būtų atviros širdys anapusybei bei Dievo malonei. Laimindamas jis linkėjo, kad ši vieta tarnautų kaip susitikimo su Viešpačiu vieta, kaip tylos ir ramybės oazė nuo pasaulio skubėjimo.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.