Ko nerasi prekybos centruose, gali rasti mugėje

muge kaledine
Nuotr. Bitininkas Romas Vaitkevičius siūlė saldžių medaus dovanų ir tvirtino, kad medus – pirmas vaistas peršalus.


Gruodžio 13–14 dienomis Šakiuose vėl šurmuliavo Zanavykų muziejaus rengiama Kalėdinė rankų darbo gaminių mugė, kurioje apie pusšimtis prekiautojų siūlė įsigyti rankdarbių, kalėdinių dekoracijų, saldumynų ir daug kitokių gaminių.
 
Tradiciškai mugė buvo surengta senajame gimnazijos pastate. Pasak Zanavykų muziejaus specialistės etnografijai Vidos Endriukaitytės, per dvi dienas 43 rankdarbių ir šventinių aksesuarų kūrėjai ir kiti prekybininkai iš Vilniaus, Kauno, Jurbarko, Vilkaviškio ir mūsų rajono siūlė mugės lankytojams įsigyti prekių šventiniam stalui bei, žinoma, dovanų artimiesiems. Specialistė pasakojo, kad šiųmetėje mugėje būta ir naujų prekiautojų, pavyzdžiui, ypač greit buvo išpirkti vienos griškabūdietės kepti duonos tortai.

Kaip kasmet, rajono bitininkai siūlė įsigyti medaus ir jo produktų: štai naumiestietis bitininkas Romas Vaitkevičius siūlė įsigyti jau supakuotą kalėdinę dovaną – medaus indelį ir vaškinę žvakę. Netrūko ir medžio dirbinių: jau pirmą mugės dieną kone per valandą buvo išgraibstytos Slavikų pagrindinė mokyklos mokinių pagamintos lesyklėlės, kėdutės. Viliojo ir kriūkiečio Dariaus Balčiūno iš uosio, ąžuolo ar guobos išdrožti mediniai dubenys.

Bene didžiausias buvo megztų kojinių pasirinkimas. Vilkaviškietė mezgėja Ona Grygelaitienė į mugę atvažiavo autobusu ir sako, kad Šakiuose jau turi savo pirkėjus, nes kojines mezga tik iš kokybiškos vilnos.

Gausus mugėje buvo ir Advento vainikų pasirinkimas. Gelgaudiškietė Lina siūlė ant durų pakabinamų vainikų bei skirtų pasidėti ant šventinio stalo. Ji pasakojo, kad vainiko pagrindą ji daro iš šieno ir apipina samanomis ir miško gėrybėmis, surinktomis Gelgaudiškio miške: dekoruoja eglių kankorėžiais, ąžuolo gilėmis, džiovintomis lauko ar darželio gėlėmis.

„Rinkti medžiagas pradedu vasarą, nes vainiko gamyba – ilgas procesas. Samanas renku nuo akmens, jis skleidžia gerą energiją. Advento vainikus komponuoju iš ramesnių spalvų, vėliau jį galima papuošti kalėdiniais motyvais“, – pasakojo gelgaudiškietė.

 Nuolatiniai mugės dalyviai, rajono neįgaliųjų organizacijų nariai, mugės lankytojams siūlė pačių surinktų vaistažolių, pagamintų raktų pakabukų, kalėdinių žaisliukų.

Nors prekiautojai tikėjosi gausesnio mugės lankytojų skaičiaus, šie galėjo ir dėl kainų pasiderėti: pusės litro medaus indelis kainavo 4,5 euro, vilnonės kojinės nuo 3 iki 10 eurų, Advento vainikas iki 15 eurų, veltas ar nertas šalikėlis – 20 eurų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.