Nepašalinus pažeidimų naikinama licencija

jasulaitis
Nuotr. Du dešimtmečius Kudirkos Naumiesčio parapijos socialinės pagalbos centrui vadovaujantis Šakių dekanas kanauninkas Donatas Jasulaitis nesutinka su departamento sprendimu ir teisybės žada ieškoti teisme.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Socialinių paslaugų priežiūros departamentas gruodžio pradžioje priėmė sprendimą – nuo sausio 10 d. panaikinti Kudirkos Naumiesčio parapijos socialinės pagalbos centro, kuriam jau du dešimtmečius vadovauja Šakių dekanas kanauninkas Donatas Jasulaitis, licenciją. Mat po keleto įstaigoje atliktų patikrinimų nebuvo ištaisyti čia rasti pažeidimai.

Pažeidimus nustatė po gautų skundų

Kudirkos Naumiesčio parapijos socialinės pagalbos centro vertinimas buvo pradėtas 2017 m. spalio mėnesį, po keleto gautų skundų iš bendruomenės, kad galimai vienu iš įstaigos adresų yra nelegaliai teikiama socialinė paslauga. Kaip informavo Socialinių paslaugų priežiūros departamento Įstaigų priežiūros skyriaus vedėjo patarėja Kristina Grigaitienė, iš tiesų informacija pasitvirtino – nebuvo gauta licencija individualiame name įkurtiems grupiniams globos namams, kur gali gyventi iki 10 žmonių, tačiau tuomet centras nedelsiant įsipareigojo imtis priemonių, susitvarkė ir netrukus licencija jiems buvo išduota.

Pasak departamento atstovės, kitokia padėtis buvo su Kudirkos Naumiesčio parapijos socialinės pagalbos centru. Čia rastus pažeidimus būtų galima suskirstyti į dvi grupes: vieni iš jų yra susiję su realia grėsme žmogaus sveikatai, gyvybei ir saugumui, kiti – daugiau techniniai, galbūt net gana smulkūs.

Prie pažeidimų, susijusių su realia grėsme žmogaus sveikatai, gyvybei ir saugumui, Įstaigų priežiūros skyriaus vedėjo patarėja priskyrė faktą, kad vienu iš adresų seneliai, tarp jų ir neįgalūs, naktimis yra paliekami vieni, be jokios priežiūros. Socialinė globa yra traktuojama kaip paslaugos tipas, kur žmogui reikalinga nuolatinė specialistų priežiūra, tad, jos teigimu, turėtų būti prisiimta atsakomybė, jei kažkas atsitiktų.

„Įdomus sprendimas įstaigoje buvo priimtas, susijęs su žmogaus orumo užtikrinimu. Vietoj to, kad jokių šlapinimosi ir tuštinimosi sutrikimų neturinti gyventoja būtų palydėta iki higienos patalpų, motyvuojant tuo, kad jų darbuotojams trūksta laiko, jai buvo uždėtos sauskelnės“, – stebėjosi K. Grigaitienė.

Ji įvardijo ir kitą rastą pažeidimą, keliantį realią grėsmę žmogaus sveikatai, gyvybei ir saugumui – globos namuose dirba slaugytoja, neturinti nei atitinkamo išsilavinimo, nei licencijos verstis sveikatos priežiūros paslaugomis, o tai yra didelis pažeidimas, nes ji išduoda seneliams medikamentus, leidžia vaistus.

Pažeidimų nurodytu laiku nepašalino

„Centro licencija buvo sustabdyta balandžio 13d. su teise teikti paslaugas, absurdas, kad įstaiga per metus laiko negalėjo ištaisyti rastų trūkumų – susitvarkyti tualetus, virtuvėles, užtikrinti gyventojų privatumą“, – komentavo K. Grigaitienė.

Departamento atstovė įsitikinusi, kad per tiek laiko buvo galima pašalinti visus pažeidimus, net susirasti ir įdarbinti žmones (socialinį darbuotoją, jo padėjėją, vyriausiąjį socialinį darbuotoją, užimtumo specialistą), kurių trūksta. Negavus informacijos apie pažeidimų pašalinimą, laikoma, kad pažeidimai buvo nepašalinti, todėl ir buvo priimtas sprendimas – panaikinti licenciją.

„Kai mūsų departamento specialistai kreipėsi į įstaigą dėl informacijos apie pažeidimų pašalinimo pateikimą, buvo nurodytas motyvas, kad jie tokiais dalykais neturi kada užsiimti. Ir šiaip nebuvo linkę labai bendradarbiauti, nes kai buvo prašoma įstaigos vadovo pateikti tam tikrus dokumentus, jis sakydavo, kad čia mes norime savo moterišką smalsumą patenkinti“, – neslėpė Įstaigų priežiūros skyriaus vedėjo patarėja, patikinusi, kad specialiai ėjo į kontaktą, įstaigai asmeniškai buvo organizuoti 4 val. mokymai, kaip pašalinti nustatytus pažeidimus.

Suveikė žmogiškasis faktorius

D. Jasulaitis kalbėjo priešingai – tai Socialinių paslaugų priežiūros departamento specialistai nebuvo linkę komunikuoti: „Jie nieko nekalba, nieko nesako, vaikščioja tyliai, daro viską paslapčiomis, fotografuoja, nepriima jokių paaiškinimų. Skambini, klausi, kas dar būtų reikalinga atsiųsti, ir gauni atsakymą: „mes nieko nekalbame, išvadas gausite“ arba „mes atvažiavome ne konsultuot, o konstatuot.“

Būtent todėl šį departamentą D. Jasulaitis pavadino viena iš paslaptingiausių tarnybų, likusių mūsų patikrų sistemoje. Jo įsitikinimu, šiais demokratijos laikais visos tikrinančios organizacijos turi būti pagalbininkės įstaigai ir joje dirbantiems žmonėms, todėl departamentas, kaip valstybinė įstaiga, negali būti toks šališkas ir taip dirbti.

„Įsivaizduokite tarnybą, kuri pati tikrina, pati priima sprendimą ir pati nesiklausia nieko kito, nes viskas vienose rankose, – kalbėjo senelių globos namų vadovas, nesutinkantis su departamento sprendimu panaikinti centro licenciją. – Globos įstaiga turi teisę departamento sprendimus skųsti administracine tvarka, kad būtų ištirta, ar priimant sprendimą nebuvo padaryta klaidų. Mes tai ir ketiname daryti.“

Dekano manymu, prie tokios situacijos prieita dėl nesusikalbėjimo, nes suveikė žmogiškasis faktorius – susimaišė emocijos, ambicijos, buvo ir šiek tiek intrigos. Jis įsitikinęs, kad pažeidimai tikrai nėra tokie dideli, jog reikėtų stabdyti licencijos galiojimą. Juo labiau, kad nuo šio sprendimo priklauso daugiau nei 60-ties čia gyvenančių senelių likimas.

„Žmonės – ne daiktai, jų paėmęs bet kur nepadėsi“, – kalbėjo D. Jasulaitis.

Tikisi, kad įstaiga licenciją susitvarkys

Apie susiklosčiusią situaciją nemažai kalbėta ir tarybos bei komitetų posėdžių metu. Socialinės paramos skyriaus vedėjai Leonorai Pocevičiūtei teko atsakyti į tarybos narių klausimus.

„Visus trūkumus jie ištaisė. Aš pati skaičiau juos. Jie nėra esminiai, kad sukeltų žmonių nepriežiūrą. Visa esmė tame, kad dviem dienom pavėlavo nusiųsti dokumentus“, – paaiškino L. Pocevičiūtė, primindama, kad įstaiga nėra pavaldi savivaldybei, jos steigėja – Kudirkos Naumiesčio parapija. Pasak mero Edgaro Pilypaičio, savivaldybė su ja pasirašiusi sutartį dėl paslaugų teikimo, tačiau jei kyla sunkumų, padėti niekada neatsisako. Paskutiniame savivaldybės tarybos posėdyje buvo priimtas sprendimas skirti 3 tūkst. eurų paramą dėl susprogusio šildymo katilo. Meras vylėsi, kad visi darbai bus padaryti ir licencija bus gauta – esą taip jį patikino pats kanauninkas.

Ar nekils problemų?

Beje, būtent VšĮ „Kudirkos Naumiesčio parapijos socialinės pagalbos centras“ yra savivaldybės atrinktas dalyvauti europiniame projekte „Socialinių paslaugų infrastruktūros plėtra Šakių rajone“. Tame pačiame projekte anksčiau laimę nesėkmingai bandė  Voniškių bendruomenės centras, VšĮ „Namai visiems“. Tad ar paraišką teikiant nelicencijuotai įstaigai nekils problemų ir trečiąkart? D. Jasulaitis aiškina, kad licencijos netekimas ir projektas visiškai nesusiję, nes naujam objektui reikės naujos licencijos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.