Vilius Vaivada: „Tai ir darbas, ir hobis“

vaivada
Nuotr. Vilius Vaivada atskleidžia, kad dažnas klientas nori ne tik tvarkingos barzdos, bet naudoja ir  specialius aliejus, kremus, losjonus, šampūnus bei įvairius aksesuarus.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Šakietis Vilius Vaivada, kaip pats tikina, gyvena tarp Šakių ir Kauno. Nors tai turėjo būti laikina, bet, kaip sakoma, nieko nėra ilgaamžiškesnio už laikinumą. Su profesionaliu plaukų ir barzdos stilistu kalbamės apie jo profesiją ir tai, kad ir Lietuvoje barzdaskutys anokia naujiena. O stilinga, sutvarkyta barzda yra tiesiog gero stiliaus tonas.

Turi savo braižą

V. Vaivada pasakoja, kad baigęs mokyklą įstojo į Aleksandro Stulginskio universitetą, dar kitaip vadinamąją „žemkę“, bestudijuodamas įgijo ir plataus profilio kirpėjo specialybę. Geodezininku taip ir nedirbo, o štai kirpėjo bei barzdaskučio veikla užsiima penkerius metus. Pripažįsta visada buvęs „šiek tiek prie meno“, o apie dabartinę veiklą sako, kad tai ir darbas, ir hobis viename.

„Vakarų šalyse barzdų mados tendencija po truputį blėsta, bet Lietuvoje jos patiria aukso amžių, nors mes, lietuviai, ir neturime gilių barzdaskučių tradicijų, tačiau visi stebime italų, anglų, bei amerikiečių diktuojamas madas. O savo įgūdžius geriname tarptautiniuose sąskrydžiuose, seminaruose bei konkursuose“, – pasakoja meistras.

 Visgi V. Vaivada sako turintis savo stilių bei jam prijaučiančių klientų ratą.

„Aš su barzdomis esu linkęs į natūralumą. Pradėję auginti barzdas vyrai nori ryškaus, įrėminto, „turkiško“ stiliaus, bet susidūrę su kasdiene barzdos priežiūra, formos išlaikymu, daugelis sugrįžta prie natūralesnės išvaizdos“, – sako specialistas, tarp kurio klientų ir tokie žmonės kaip Paulius Jankūnas, Tom Walkup, Brock Motum.

Klientų, kaip ir darbo, daug – tenka dirbti po 12 valandų, šventiniu laikotarpiu rekordas buvo, kad net iki vidurnakčio. Įprastai, pasak meistro, per dieną aptarnauja maždaug 15 žmonių, o vienas klientas, priklausomai, kokie jo pageidavimai, salone gali užtrukti nuo pusvalandžio iki pusantros valandos.

vaivada2
Nuotr. Ypač tarp jaunesnių klientų populiaru plaukų skutinėjimas. Čia Viliaus ranka taip pat įgudusi, kaip ir tvarkant barzdą.


Kitaip nei moterų salone

„Pas mus viskas kitaip nei moterų grožio salone. Visai kita atmosfera. Būna, ateina anksčiau, ar kavytė, viskiukas, alutis, pasisėdėjimas“, – barzdaskučių salono subtilybes atskleidžia stilistas.

Beje, jis kartu su keletu kolegų kaip tik šiuo metu Kauno senamiestyje įsirenginėja savo saloną, kuris vadinsis „Rūsys barbershop“, ir viliasi, kad per mėnesį pavyks įgyvendinti užsibrėžtus tikslus. Beje, nežinantiems galima paminėti, kad komanda apskritai garsėja įdomiais projektais, o 2017m. Karklėje jie surengė neeilinį eksperimentą – barzdaskučių saloną po atviru dangumi – ir keitė festivalio dalyvių įvaizdį. Štai švęsdami salono gimtadienį jie nuskuto ir paties V. Vaivados metus augintą barzdą.

Visgi vien įsirengti saloną nepakanka, nes, anot Viliaus, problema, jog mūsų šalyje nedaug šios srities meistrų. Nelabai yra ir kas ruošia, tad lietuvaičiai dažniausiai mokosi vieni iš kitų ir per praktiką.

„Yra ir Vilniuje ruošia, bet savotiškas tvarkymo stilius. Ne visiems ir tinka, ir patinka. Be to, jei anglai – vienaip, italai kitaip moko“, – patirtimi dalijasi stilistas

Priklauso nuo poreikių

Visgi kyla klausimas: ar vyrui turėti tvarkingą barzdą yra prabangos reikalas? Pasak V. Vaivados, vėlgi priklauso nuo to, kiek žmogus nusiteikęs į tai investuoti. Pasak jo, dažniausiai klientai grįžta kas dvi savaites ar mėnesį, priklausomai, kiek preciziškai atrodančios barzdos ar šukuosenos nori.

Jis atskleidžia, kad paslaugų paketas pas barzdaskutį gali svyruoti nuo 20 iki 50 eurų, neskaičiuojant priemonių. Mat dažniausiai klientai užsikrėtę šia mada pradeda naudoti specialius aliejus, kremus, losjonus, šampūnus bei įvairius aksesuarus, tad ir kainos gerokai išauga. Tačiau mada, stilius ir kokybė kainuoja, tad norintys atrodyti gerai net nedvejodami praveria pinigines. Štai ir Vilius pasakoja apie barzdos modeliavimą karštais rankšluosčiais ar ausų plaukų šalinimą ugnimi. Pavyzdžiui, kalbėdamas apie karštų rankšluosčių procedūrą jis ją palygina su relaksacija, SPA ar mini pirtimi. Per šią procedūrą, kaip atskleidžia Vilius, dauguma klientų ir užmiega.

vaivada3
Nuotr. Vilius Vaivada – dažnas įvairių seminarų dalyvis. Tiesa, ne tas, kuris mokosi, bet tas, kuris moko, – šalyje apskritai nedaug šios srities meistrų.

Dirba ir Šakiuose

Tiesa, jau kuris laikas vieną kartą per savaitę V. Vaivada darbuojasi ir Šakiuose. Tačiau veiklą gimtajame mieste vadina daugiau simbolišku gestu ir ateity galvoja, kad nuolatinė darbo vieta liks Kaune. Žinoma, kaip juokauja pašnekovas, ne vienam į Kauną pas jį vykusiam šakiečiui patogu, kad meistras dirba ir čia. Be to, tarp pažįstamų atsirado tokių, kurie nori šio subtilaus meno pas Vilių pasimokyti. O pamokyti jis ir gali, ir geba – yra vedęs ne vienus mokymus, specialius seminarus. Vienas paskutinių – Kauno Žalgirio arenoje vykęs seminaras, pritraukęs daugiau nei 300 dalyvių.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.