Spręsdami užimtumo klausimus stiprins ir partnerystę

bielozavicius
Nuotr. Užimtumo tarnybos Kauno klientų aptarnavimo departamento direktorius Tautvydas Bielozarevičius pažymėjo, kad ypač yra svarbus Užimtumo tarnybos, savivaldybės bei vietos verslininkų tvarus bendradarbiavimas.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusią savaitę rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis susitiko su Užimtumo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) Kauno klientų aptarnavimo departamento direktoriumi Tautvydu Bielozarevičiumi ir tarnybos Šakių skyriaus vedėja Aldona Stasiuliene. Susitikimo metu aptartos darbo rinkos tendencijos, pokyčiai ir ateities planai.

„Darbo rinka kaista. Laisvų darbo vietų daugėja. Užimtumo tarnybai tenka didžiulis iššūkis. Todėl mums reikalingi socialiniai partneriai, be jų Užimtumo tarnyba bejėgė. Čia svarbi savivaldybės parama, požiūris, palaikymas, bendradarbiavimas“, – pokalbį pradėjo Kauno klientų aptarnavimo departamento direktorius T. Bielozarevičius.

Svečias pasidžiaugė Šakių skyriaus darbu ir tvirtino, jog ieškoma optimalių sprendimų, nes situacija darbo rinkoje nuolat kinta.

Meras teiravosi svečio dėl beveik pusiau sumažintų lėšų viešųjų darbų programai. Anot mero, teritorijų priežiūros klausimas didžiąja dalimi buvo sprendžiamas per šią programą, o savivaldybė neturi tiek resursų, kad galėtų už viską sumokėti ir turėti nušienautas bei prižiūrėtas viešąsias teritorijas. Rajono vadovas prašė šią problemą perduoti SADM. T. Bielozarevičius patikino, kad klausimą dėl programos tobulinimo kels aukštesnėse institucijose.

Pasak svečio, baigę mokyklas abiturientai nežino, kokį kelią toliau rinktis, todėl jau mokykloje turėtų būti stiprinimas profesinis orientavimas. T. Bielozarevičius siūlė mokiniams ir jų tėvams daryti specialius renginius kaip Vakarų Europos šalyse, kurių metu tėtis ar mama pasakoja apie savo profesiją.  Esą taip būtų patraukiamas jaunimo dėmesys.

Šakių skyriaus vedėja A. Stasiulienė sakė, kad ji rajono verslininkams nuolat siūlo plačiau atverti duris absolventams, kad šie išsamiau susipažintų su rajone esančių įmonių veikla. Anksčiau ji inicijavo, kad įmonės pasiruoštų įmonės veiklą pristatančią medžiagą. Užimtumo tarnybos specialistai vyksta į mokyklas, kuriose, be kita ko, ir įmones gali reklamuoti. Jai pritarė T. Bielozarevičius, tvirtindamas, kad pretenduojantis į darbo vietą galėtų plačiau susipažinti su darbo modeliu, pamatytų, kaip darbo procesas organizuojamas, kaip verslas vertina jo atėjimą. Anot jo, šiandien kiekvienas darbuotojas yra vertybė. T. Bielozarevičius pabrėžė, kad darbuotojai visada turėtų būti pasirengę mokytis, persikvalifikuoti, nebijoti iššūkių ir pokyčių. Investuoti į darbuotoją, suteikti galimybę kelti kvalifikaciją turėtų ir darbdaviai.

„Šiandien mūsų rajone, kaip ir visoje Lietuvoje, trūksta darbo jėgos. Mes rengiame trumpalaikes ir ilgalaikes darbo priemones, kur esame numatę dengti pavėžėjimo ir kitas išlaidas. Dar yra rajone potencialo, kuris tikrai galėtų grįžti į darbo rinką. Todėl turime dirbti kartu, kad žmogus, tinkantis darbo rinkai, dirbtų, o ne socialines išmokas gautų“, – sakė A. Stasiulienė.

A. Stasiulienė kėlė klausimą dėl jaunimo užimtumo vasarą, anot jos, kai trūksta darbo jėgos, moksleiviai galėtų užpildyti laisvas darbo vietas, o darbdaviams būtų iš dalies kompensuojamas darbo užmokestis.

A. Stasiulienė informavo, kad šiemet startuos Vietinės užimtumo iniciatyvos projektai, kurių tikslas – naujų darbo vietų steigimas. Šiuos projektus bus galima įgyvendinti Griškabūdžio, Barzdų, Žvirgždaičių, Kudirkos Naumiesčio, Plokščių, Slavikų seniūnijose. O jauni žmonės iki 29-erių metų, pasinaudodami Savarankiško užimtumo rėmimo priemonėmis, galės pretenduoti į valstybės paramą savo verslo idėjų realizavimui.

A. Bielozaravičius pastebėjo, kad apie 70 proc. asmenų, besikreipiančių į Užimtumo tarnybą, yra 50 metų ir vyresni. Pasak jo, darbo rinkoje paklausūs jauni žmonės, o vyresni, nors ir turi visas galimybes, su jaunais žmonėmis negali konkuruoti. Todėl tokiems žmonėms reikėtų visų pagalbos, kad ir jie sėkmingai galėtų veikti darbo rinkoje.

Sausio 18 d. tarybos nariai pritarė Užimtumo tarnybos ir savivaldybės bendradarbiavimo sutarčiai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.