Gelgaudiškio dvaras – į privačių nuomininkų rankas

aldoniai
Nuotr. Gelgaudiškio dvarą 50-čiai metų išsinuomojo verslininkai Mindaugas ir Giedrė Aldoniai. Jie viliasi, kad verslą perims ir tęs sūnus Vytautas ir dukra Aurelija.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Penktadienį, vasario 15-ąją, Gelgaudiškio dvaras pradėjo naują etapą. Savivaldybės tarybos posėdžio metu penkiems susilaikius, aštuoniolikai balsavus už buvo pritarta Gelgaudiškio dvaro sodybos nuomos sutarčiai. Po posėdžio dvare oficialiai pasirašyta ir pati sutartis, pagal kurią dvarą 50-čiai metų išsinuomoja verslininkai iš Alytaus – Giedrė ir Mindaugas Aldoniai.

Devintasis kartas nemelavo, mat iki tol skelbti aštuoni konkursai buvo nesėkmingi, nuomininko dvarui rasti vis nesisekė, o 2,5 mln. sankcijų suma savivaldybei grėsė vis labiau. Beje, net ir radus nuomininką dėl ne visų pasiektų rodiklių savivaldybei teks patuštinti piniginę, tačiau neabejojama, kad suma bus gerokai mažesnė. Beje, iš opozicijos būta svarstymų, gal geriau net visą baudą mokėti, jei šis nuomininkas esą „bile koks“, tačiau administracijos vadovai taip nemano.

Kalbant apie konkursą, nuomos sąlygos gerokai palengvintos, tai yra privaloma investuoti suma iki 300 tūkst. eurų sumažinta tik gruodį (nuomininkas šiuos pinigus privalo investuoti per trejus metus, pradžioje suma siekė 700 tūkst., vėliau 500 tūkst. eurų). Jei iki 300 tūkst. būtų sumažinta anksčiau, neabejoja verslininkas bei tarybos narys Arūnas Tarnauskas, ko gero, net būtume galėję rinktis iš kelių potencialių nuomininkų, o šiuo metu opozicija mano, kad taryba yra įsprausta į kampą.

„Jei jūs būtumėt šioj stalo pusėj, sakytumėt lygiai tą patį“, – įsitikinęs tarybos narys Laurynas Suodaitis, argumentuodamas, kodėl opozicijoje esantys tarybos nariai vienas po kito kėlė su įvairiausiais sutarties punktais susijusius klausimus.

Komitetų posėdžiuose taip pat netrūko diskusijų, gana aštriai, emocionaliai Gelgaudiškio dvaro sodybos nuomos klausimas aptarinėtas Finansų ir rajono plėtros komitete.

Štai tarybos narė Aušrelė Pukinskienė sausį tarybos posėdžio metu tvirtintą sutarties projektą vadino visiškai nemokšišku darbu ir sakė – „ačiū Dievui, kad spauda nematė“ (projektas nebuvo viešai skelbiamas). Tiesa, kritiką atliktam darbui ji išrėžė ir prie sutarties dirbusiam advokatų bendrijos „Greenlex“ advokatui Stasiui Zelenekui. Be to, tai, kas buvo patvirtinta sausį ir kas vasarį, skiriasi kaip diena ir naktis. Mat per tą mėnesį faktiškai gimė nauja sutartis, prie kurios, kaip sakė Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjas Arvydas Šlėderis, dirbta ne tik dienomis, bet ir naktimis, tačiau opozicijoje esantiems tarybos nariams būtent tai ir kliuvo, kad sutartis derinta kone iki paskutinės minutės, o paskutiniai taisymai pristatyti tik tarybos posėdžio metu. Būtent todėl tarybos posėdžio metu buvo paprašyta 15 min. pertraukos, tačiau tai buvo per trumpas laikas susipažinti su norima medžiaga.

„Mes nei galutinio sutarties varianto matėm, nežinom, už ką balsuojam“, – sakė Tautvydas Šukys.

Būtent dėl informacijos stygiaus ir dėl to, kad nebuvo pateikti atsakymai į rūpimus klausimus, teigiamai sakė negalintis balsuoti Mindaugas Tarnauskas. Jam bene labiausiai rūpėjo, ar nuomininkas bus finansiškai pajėgus įgyvendinti reikalavimus, kokia yra lėšų kilmė, ar jos yra sąskaitoje, ar bus imama paskola ir pan.

Apskritai labiausiai kliuvo punktai, susiję su nuomininko atsakomybe, įsipareigojimais, nes, lyginant pirminį sutarties projektą su sutartimi, daugiau saugiklių esą ne savivaldybės naudai.  Be to, dvaras išnuomojamas su nemažu sąrašu defektų, kuriuos reikės pašalinti. Kol kas neaišku, ar rangovas nusiteikęs juos likviduoti, tad ši atsakomybė gultų ant savivaldybės pečių.

Nemažai kalbėta ir apie prievolę saugoti paveldą. A. Tarnauskas įsitikinęs: jeigu pagal sutartį tai nenumatoma, atsakyti gali tekti savivaldybei. Administracijos vadovai aiškino, kad nuomininkas su Kultūros paveldo departamentu turės pasirašyti naują sutartį ir paveldą saugoti privalės, tačiau tarybos narys pasigedo šių prievolių aprašymo sutartyje.

Diskusijoms nerimstant tarybos posėdžio metu žodį tarė ir gelgaudiškietė, tarybos bei bendruomenės centro narė Valda Ugenskienė, pripažinusi, kad tai rūpimas ir aštrus klausimas. Nors tarybos posėdžio metu nutrauktos panaudos sutartys tiek su Gelgaudiškio kultūros centru, tiek su Gelgaudiškio bendruomenės centru „Atgaiva“, kurie išties daug jėgų bei darbo atidavė puoselėdami dvarą, tačiau V. Ugenskienė ragino rizikuoti, nes niekada visko negali žinoti, o šiuo metu, įsitikinusi ji, ši sutartis yra labai reikalinga.

Tad penkiems susilaikius (M. Tarnauskui, A. Pukinskienei, R. Kaunui, L. Suodaičiui ir Tautvydui Šukiui), aštuoniolikai balsavus už, sutarčiai buvo pritarta.

Netrukus po posėdžio dvare įvyko ir oficialus jos pasirašymas. Savivaldybės vardu sutartį pasirašė administracijos direktorius Dainius Grincevičius, nuomininko vardu parašą dėjo „Sunny LT“ vadovas Mindaugas Aldonis, kartu su žmona Giedre turintys viešbutį ir restoraną  „Dzūkijos dvaras“ bei pramogų parką „Tarzanija“.

Verslininkai po sutarties pasirašymo sakė, kad nors viziją dėl dvaro turi, tačiau kol ji galutinai nesudėliota, viešai transliuoti nenori. Jie atviri – pastaruoju metu gyveno tik sutartimi bei jos derinimu, tad reikia laiko viską sudėlioti į lentynėles.

„Kalbos kalboms, mes norėsime įrodyti darbais ir bendradarbiauti su krašto visuomene. Tikiu, padarysime daug gražių darbų“, – sakė M. Aldonis.

Verslininkas pripažino girdėjęs kalbų esą čia jie su šeima tvoromis apsitvers, tačiau jis ramino, kad taip nebus.

„Tikrai nežadam gyventi kaip šeima, norinti privatumo“, – sakė verslininkas, patikinęs, kad prieš nuomojant dvarą buvo tartasi su vaikais Vytautu ir Aurelija ir, tik  jiems pažadėjus po mokslų nerti į šeimos verslą, priėmė šį sprendimą.Alytuje verslininkai turi naują dvarą ir jame kuria visiškai naują jo istoriją, o Gelgaudiškio dvare istoriją turės saugoti ir tęsti.

„Tai vienas didesnių ir gražesnių objektų ir Lietuvos prasme, turintis ir gražią istoriją. Matome viziją ir perspektyvą, kad čia galime padaryti kažką gražaus“, – apie apsisprendimą tapti nuomininkais sakė G. Aldonienė.

Nuomininkas dvare turėtų vykdyti maitinimo, apgyvendinimo bei aktyvaus turizmo organizavimo paslaugas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.