Užtikrina prasmingą užimtumą šimtams šalies vaikų

viktoras gurgzdys
Nuotr. „Devbridge LT“ vadovas liepalotiškis Viktoras Gurgždys, inicijavęs vienintelės Lietuvoje nemokamos akademijos „Sourcery for kids“ įkūrimą, skatina vaikus regionuose drąsiau siekti savo tikslų ir svajonių įgyvendinimo.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Jungtinėse Amerikos Valstijose veikiančios informacinių technologijų bendrovės „Devbridge Group“ viceprezidentas ir „Devbridge LT“ vadovas Viktoras Gurgždys yra gimęs ir augęs Liepalotuose. Jis nepamiršta savo krašto – Šakiai buvo vienas iš pirmųjų miestų, kur 7–12 metų vaikams atsirado galimybė mokytis kūrybinių technologijų „Sourcery for kids“ akademijoje.

Ateities vizijoje buvo dvi profesijos

Paklaustas, kokią ateities viziją vaikystėje turėjo „Devbridge Group“ viceprezidentas, šis prisipažino, kad, dar besimokydamas Liepalotų pagrindinėje mokykloje, jis svajojo apie dvi visiškai viena su kita nesusijusias profesijas – programuotojo ir karininko. Kad daugiau sužinotų apie karių gyvenimą, jis besimokydamas antroje Šakių „Žiburio“ gimnazijos klasėje net įstojo į Lietuvos šaulių sąjungą. Savaitę pagyvenęs Karo akademijoje, dalyvavęs gausybėje varžybų ir kitų renginių suprato, kad ši profesija – ne jam. Tad tik trečioje gimnazijos klasėje liepalotiškis galutinai apsisprendė studijuoti programų sistemų inžineriją Kauno technologijos universiteto Informatikos fakultete.

Nuo programuotojo iki viceprezidento

Pasak mūsų kraštiečio, po antro kurso jis pradėjo dirbti tai vienoje, tai kitoje įmonėje programuotoju. Taip ir patirties įgijo, ir pabaigė bakalauro bei magistro studijas. 2011m. jis įsidarbino naujai Kaune įsikūrusiame „Devbridge“ padalinyje programuotoju, o 2014 m. ir pats pradėjo vadovauti šiai kampanijai Toronte, Čikagoje, Londone ir Lietuvoje. Kaune ir Vilniuje įsikūrusiuose ofisuose šiuo metu dirba 370 darbuotojų.

„Mes kuriame programinės įrangos projektus didelėms organizacijoms. Kadangi mūsų darbas yra daugiau kūrybinis ir įvairūs projektai įgyvendinami komandomis, jos tarpusavyje susitaria, kaip ir kada dirbs. Todėl nėra griežtai nustatytų darbo valandų, – pasakojo „Devbridge LT“ vadovas. – Iš kitos pusės, kada darbuotojai nori ateiti į darbą vėliau, įmonei ganėtinai naudinga, nes pagrindiniai mūsų klientai yra Šiaurės Amerikoje ir Kanadoje, kur laiko skirtumas 7–9 val. Todėl darbuojantis kuo ilgau vakare, turime daugiau laiko bendrauti su kolegomis ir mūsų klientais iš kitos Atlanto pusės. Kai Čikagoje 8 val. ryto, tai pas mus, Lietuvoje, 4 val. vakaro.“

Studentus moko programavimo

V. Gurgždys pasakojo, kad sėkmingai dirbanti įmonė 2014 m. pradėjo grąžinti indėlį Lietuvai – mokyti studentus programavimo. Jis pripažino, kad didžioji dauguma darbdavių šiandien nori darbuotojų ir su mokslais, ir su patirtimi, tačiau universitetai patirties neduoda, todėl jų įmonė šią problemą sprendžia per studentų akademiją. Čia jiems išdėstoma intensyvi 3–4 mėn. programa ir galimybė čia pat vietoje atlikti praktiką, o geriausiems studentams ir įsidarbinti kompanijoje.

„Laikui bėgant nusprendėme, kad reikėtų pradėti daryti kažką daugiau, nes rinkoje programuotojų skaičius ganėtinai ribotas. Prieš metus–dvejus susidomėjimas informatika ir programavimu buvo žymiai mažesnis nei dabar. Matydami šią problemą, nusprendėme didinti pačią šios specialybės aktualizaciją. Juo labiau, kad darbas įdomus, galima kurti, keliauti, o ir atlyginimas – vienas didžiausių. Todėl aplankę keletą mokyklų, pasikalbėję su Švietimo ministerijos atstovais, nutarėme, kad reikia pradėti dirbti su vaikais ir tą išnaudoti kaip platformą komunikacijai“, – pasakojo kraštietis.

Įkūrė „Sourcery for kids“ akademiją

Taip 2017 m. rugsėjį atsirado pirmoji ir kol kas vienintelė Lietuvoje nemokama kūrybinių technologijų akademija „Sourcery for kids“, pirmuosius mokytis programavimo pakvietusi vaikus iš Kauno ir Šakių. 2018 m. kovą prie iniciatyvos prisijungus Kazickų šeimos fondui, ši partnerystė atvėrė galimybę mokytis akademijoje vaikams iš Raseinių, Plungės ir Klaipėdos, o šiemet prie programos prisijungė Alytaus ir Pasvalio vaikai. Akademijoje jie atranda kūrybinių technologijų pasaulį, ugdo logiką, kūrybišką mąstymą ir lavina įgūdžius, reikalingus sėkmingam darbui tokiose technologijų industrijose kaip dizainas, 3D, animacija, virtuali realybė, žaidimų kūrimas.  

Tiek Kauno miestas, tiek Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė įvertino firmos veiklą mokant vaikus. Už šią iniciatyvą, užtikrinančią prasmingą užimtumą šimtams šalies vaikų, ji apdovanojo V. Gurgždį ordinu „Už nuopelnus Lietuvai“.

„Džiaugiamės, kad esame matomi, ypač tokių žmonių, kaip šalies vadovė. Toliau fokusuosimės į akademijos plėtimą ir savo tiesioginį darbą, kad galėtume uždirbti pinigų ir tęsti vaikų mokymą“, – kalbėjo kompanijos viceprezidentas, skatindamas vaikus regionuose drąsiau siekti savo tikslų ir svajonių įgyvendinimo.

Mėgsta dirbti daug ir gerai

Paklausus, kokia jo sėkmės paslaptis, šis atsakė labai trumpai – tai darbas.

V. Gurgždys neslėpė, kad jam labai daug davė šeima, padėjusi suformuoti charakterio savybes ir įgūdžius, kad ką pradėjo, tą turi pabaigti ir visada siekti daugiau.

„Aš mėgstu dirbti daug ir gerai. Tai mačiau savo šeimoje. Mano mama buvo Liepalotų pagrindinės mokyklos direktorė, giminėje buvo ir daugiau žmonių, kurie sukosi švietimo rate, tai visuomet mačiau, kiek daug ir atsakingai jie dirba, – atviravo V. Gurgždys. – Mūsų karta išsiskyrė alkanumu siekti kažko daugiau. Manau, kad ir dabartinė karta šią savybę dar tebeturi. Aišku, vaikams regionuose tai padaryti sunkiau, todėl mūsų akademijos nėra Vilniuje, nes čia prieiga  prie kūrybinių būrelių ir papildomų mokslų yra lengvesnė. Didžioji mūsų lokacijų dalis apgalvotai yra įkurta regionuose.“

„Devbridge Group“ viceprezidentas neatmetė galimybės, kad vaikai, šiandien besimokantys „Sourcery for kids“ akademijoje, ateityje galės darbuotis jo vadovaujamoje kompanijoje ir realizuoti save kūrybinėje aplinkoje.

 Vertybės – šeima ir sveikata

„Devbridge LT“ vadovo manymu, didžiausios jo gyvenimo vertybės – šeima ir sveikata. Du mažamečius vaikus auginantis liepalotiškis pripažino, kad jiems taip pat reikia skirti daug dėmesio ir laiko, jog užaugtų gerais ir dorais žmonėmis.

„Kad būtų galima produktyviai dirbti, ne mažiau svarbi ir sveikata. Todėl aš daug sportuoju prižiūrimas asmeninio trenerio. Kiekviena mano darbo diena prasideda 8 val. sporto salėje. Tik po to, pasisėmęs energijos, visą dieną galiu atsiduoti darbui, – pasakojo kraštietis, neslėpdamas, jog daugiau jokių hobių jis neturinti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.