Daržininkų antplūdžio parduotuvėse nėra, bet jų laukia naujienos

seklos
Lina POŠKEVIČIŪTĖ


Nors pavasaris ateiti neskuba, kai kuriems daržininkams ir daržininkams mėgėjams sėjos sezonas jau prasidėjo. Tačiau daugelis sėklų vis dar ieško. Pasižvalgius po sėklų parduotuves, prekybos centrus galima pasakyti, kad šiais metais sėklų gausa dar didesnė bei įvairesnė.

Užsukus į Algimanto Puidoko parduotuvę „Sodininkas“ Šakiuose, jos savininkas pasakoja, kad jau 15 metų užsiima sėklų prekyba. Šiuo metu, anot jo, kol saulės nėra, didelio pirkėjų antplūdžio taip pat nėra.

„Turime savo klientus, kurie kasmet ateina apsipirkti, o šiais metais turime pasiūlyti daugiau daržovių sėklų rūšių, ypač pomidorų kasmet atsiranda vis naujų rūšių“, – sako A. Puidokas ir priduria, kad jų gali pasiūlyti arti šimto rūšių.

A. Puidokas tvirtina, kad sėklų kainos šiais metais padidėjo nežymiai – vos keliais centais kai kurių veislių agurkų, pomidorų bei morkų. Čia dirbanti pardavėja Daiva daržininkams mėgėjams negaili patarimų bei pasiūlo naujovių. Anot jos, jau tinkamas metas sėti pomidorus, paprikas, perkamos salotos ir ridikai, skirti sėti į šiltnamius.

„Šiais metais siūlome naujų veislių pomidorų – ‘Kongo’, ‘Bendida’. Jau antri metai siūlome įsigyti mišinių – viename pakelyje kelių spalvų ridikų, morkų, burokų, salotų“, – apie naujoves pasakoja Daiva. Anot jos, klientai dažniausiai jau žino, kokių sėklų nori. Šiuo metu žmonės perka ir priemones vaismedžiams balinti, nors pašnekovai akcentuoja, kad balinti juos geriausiai rudenį. A. Puidokas sako, kad žmonės perka vejos, pašarinių žolių sėklas. Jis pastebi, kad, pereinant prie ekologinio ūkininkavimo, populiarėja natūralių trąšų paklausa.

Parduotuvėje „Žalia stotelė“ kiekvienas taip pat gali rasti norimų sodininkystės ir daržininkystės prekių. Apsilankius parduotuvėje pirkėjų netrūko, viena šakietė ieškojo pomidorų, kuriuos planuoja auginti balkone, sėklų. Pasak čia dirbančių pardavėjų, sėklas žmonės pradėjo pirkti dar vasario pabaigoje.

Pardavėja Rasa nestokoja žinių, mielai pataria lankytojams. Pasak pašnekovės, pirkėjai jau perka sėklines bulves vis dar populiarios šios veislės: ‘Laura’, ‘Vineta’, ‘Adora’, nauja – ‘Madeiros’ veislė, kuri apibūdinama kaip tirpstanti burnoje. Penki kilogramai sėklinių bulvių kainuoja iki penkių eurų. Rasa taip pat pamini, kad kasmet atsiranda naujų pomidorų veislių, štai ‘Red Zebra’ ne tik skani, bet ir labai dekoratyvi veislė – nokstant vaisiams ant jų esantys žali dryžiai virsta ryškiai geltonais. O kita nauja veislė – ‘Artisan Bluch Tiger’, šie nedideli pomidoriukai tinka salotoms, nepakeičiami puošiant patiekalus.

„Kai pažiūri žmonės televizijos laidą „Svajonių sodai“, ateina jau su konkrečiais pageidavimais įsigyti prekių“, – sako „Žalios stotelės“ pardavėjos.

Rasa pasakoja, kad turi pasiūlyti ir naujų gėlių sėklų – paprastasis saulenis, dumplūninė nikandra, šiais metais gauta ir žydrūnis meksinis, kuris sukraus rožinės spalvos žiedus.

„Šiais metais turime pasiūlyti žolės sėklų, skirtų katėms, kurias galima sėti tiesiog į vazoną. Turime ir druskės (sūrioji žolė), kuri kartais naudojama vietoj druskos, tinka patiekalams paskaninti, salotoms ruošti“, – apie naujoves pasakoja Rasa.

Anot jos, pirkėjai dairosi ir gėlių gumbelių. Jei kas nenori namuose auginti, pavyzdžiui, gėlių daigelių, parduotuvėje naujovė – šiuo metu galima įsigyti viržių, gvazdikų, petunijų, šalavijų ir kitų daigų, vieneto kaina svyruoja nuo 80 centų iki vieno euro.

Raidė, esanti sėklų pakelio dešinėje ir kairėje pusėje, nurodo sėklų pakelio kainą. Raidės prie sėklų pavadinimo rodo, kad tai yra, pavyzdžiui, hibridas, kad sėklos beicuotos ir kita, nuo to priklauso ir sėklų kainos.

Sėklų įsigyti siūlo ir prekybos centrai, čia kol kas didelio sujudimo prie sėklų lentynų nėra.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.