Išmaniosios technologijos mieste – ne prabanga, o būtinybė

rimkevicius eugenijus
Nuotr. UAB „Technologinių paslaugų sprendimai“ direktorius Eugenijus Rimkevičius šakiečiams pristatė išmaniųjų vaizdo technologijų naujoves, kurios šiandien jau nėra brangios.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Kovo 18 d. Šakių savivaldybėje lankėsi UAB „Technologinių paslaugų sprendimai“ direktorius Eugenijus Rimkevičius, kuris šakiečiams pristatė išmaniųjų vaizdo stebėjimo technologijų naujoves. Svečias sako, kad modernios, netgi mašinų numerius atpažįstančios vaizdo stebėjimo kameros šiandien nėra prabanga – priešingai, įrengtos kartu su transporto priemonių greičio matavimo sistema gali netgi papildyti savivaldybės biudžetą.

Susitikime dalyvavęs rajono policijos komisariato viršininkas Aušrys Kvederevičius taip pat sako, jog šiuolaikinės išmaniosios stebėjimo sistemos paskatintų visuomenę ne tik drausmingiau elgtis, bet ir sutaupytų žmogiškuosius resursus aiškinantis tam tikrus nusikaltimus. Komisariato viršininkas kaip pavyzdį mini prieš pusantrų metų Marijampolės apskrityje įvykdytą itin sunkų nusikaltimą, kai vienas kameros milisekundės fragmentas padėjo išaiškinti nusikaltimą, kas atrodė policijos pareigūnams bus neįmanoma.

„Tąkart pakelėje buvo rastas nušauto pusamžio vyro kūnas su kryželiu ant kaklo. Pareigūnai įdėjo labai daug darbo tikrindami teritoriją aplinkui ir taip pat bandydami nustatyti asmens tapatybę. Atrodė, kad bus beviltiška šią bylą išaiškinti, tačiau  teritorijoje vaizdo kamerų buvo užfiksuotas baltos spalvos automobilis. Vėliau, pareigūnams atlikus masines vaizdo kamerų peržiūras, taip pat gavus duomenis ir iš kitų juridinių asmenų vaizdo įrašų, šis atvejis buvo išaiškintas, o pati pirminė to vaizdo kameros fragmento užuomazga ir buvo raktas į kriminalinio įvykio atomazgą“, – aiškina vaizdo kamerų svarbą A. Kvederevičius.

Policijos komisariato viršininkas sako, kad būtent dėl šios priežasties, kai vaizdo stebėjimo kameros padeda išaiškinti net ir sunkiausius nusikaltimus, policija dabar kviečia juridinius ir fizinius asmenis registruoti savo turimas stebėjimo kameras į bendrą sistemą, kad reikalui esant pareigūnai galėtų kreiptis pagalbos ir paprašyti tam tikro laikotarpio vaizdo įrašų.

Kaip sako modernias šiuolaikines technologijas išreklamuoti į savivaldybę atvažiavęs E. Rimkevičius, šiandien ta sistema tokia unikali, kad ją tereikia įdiegti, o vėliau prie bazės bus galima prijungti ir kitas privačių ar juridinių asmenų turimas vaizdo kameras. Taip pat naujausios vaizdo kameros taupo žmonių laiką, nes jos pačios gali identifikuoti, atpažinti automatiškai ir atsiųsti žinutę į jūsų pageidaujamą įrenginį (mobilųjį telefoną, kompiuterį ir t.t.). Technologijos, kurias reklamavo E. Rimkevičius, šiuo metu yra įdiegtos Vilniuje, Klaipėdoje ir Kėdainiuose. Šiuolaikinės vaizdo stebėjimo sistemos leidžia atpažinti ir automobilių numerius, asmenis pagal veidą, identifikuoti žmonių sambūrius, nustatyti įvykius pagal garsą, identifikuoti gaisrus. Pasak „Technologinių paslaugų sprendimai“ direktoriaus, prie išmaniųjų sistemų pagal kliento poreikius galima prijungti įvairių funkcijų, tačiau miestui bene labiausiai aktualu transporto priemonių greičio matavimo sistema, kuri leidžia nustatyti automobilių greitį. Įsirengus šią sistemą kartu su vaizdo kameromis, anot E. Rimkevičiaus, galima susigrąžinti į biudžetą nemenkas pinigų sumas už viršytą leistiną greitį ir taip savivaldybei atsipirktų vaizdo sistemos išlaikymo išlaidos. Kaip pavyzdį direktorius mini Kėdainių savivaldybę, kur dėl prie kameros integruoto vienintelio Lietuvoje kol kas išmanaus, naujosios kartos greičio matuoklio per devynis mėnesius buvo nustatyti 5 tūkst. 874 pažeidimai, o baudos išieškotos iš 4 tūkst. 394 pažeidėjų. Tai yra pažeidimai, kur greitis buvo viršytas daugiau kaip 20 km per valandą, o vidutinis baudos dydis 60 eurų, į savivaldybės biudžetą sugrąžinta 120 tūkst. eurų. Anot direktoriaus, tiems, kurie baiminasi didžiulių naujos kartos vaizdo stebėjimo kamerų išlaikymo kaštų, Kėdainių pavyzdys įrodo, kad turint vidutiniškai 4 tūkst. eurų, skirtų kas mėnesį padengti išlaikymo išlaidoms, į biudžetą būtų surenkama suma nuo 6 tūkst. eurų.

„Šie naujos kartos greičio matuokliai išskirtiniai yra tuo, kad viename aparate yra ir greičio matuoklis, ir vaizdo kamera, ir nuotraukos darymas, ir numerio atpažinimas, ir šviesoforo kontrolė – atlieka įvairias funkcijas, o vaizdas yra spalvotas, kurį fiksuoja kamera. Taip pat aparatūra yra maitinama įkraunamais elementais, todėl nėra aktualus ir energijos šaltinis. Kameros ypatingos tuo, kad jos gali apsišviesti tam tikrą atstumą pačios, todėl nėra aktualu ir centrinis miesto apšvietimas“, – taip apibūdina naujos kartos greičio matuoklius ir vaizdo stebėjimo kameras E. Rimkevičius.

Susitikime dalyvavę savivaldybės atstovai – vicemeras Bernardinas Petras Vainius ir administracijos direktorius Dainius Grincevičius – naujos kartos kamerų įdiegimo klausimu konkrečios rajono pozicijos neišsakė, nes pirmiausia tam reikia turėti tam tikrus finansinius resursus. Kad miestui pasitarnautų šios naujos kartos technologijos, pritarė visi susirinkime dalyvavę valdžios atstovai. Tarybos narys Martinas Eimutis sako, kad šiuo klausimu reikia garsiai kalbėtis, nes prieš keletą metų ir dabar mieste esamos paprastos vaizdo stebėjimo sistemos buvo prabanga, o šiandien, technologijoms žengiant į priekį, taip pat gausėjant jų pasiūlai, viskas tampa realybe ir už visai mažus kaštus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.