Kraštiečiai parodoje „Ką pasėsi...“

ka pasesi
Nuotr. Tris dienas VDU Žemės ūkio akademijoje vykusioje 24-ojoje tarptautinėje žemės ūkio parodoje „Ką pasėsi... 2019“ stendus su naujovėmis pristatė ir mūsų rajono įmonės.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Balandžio 4–6 dienomis palankus parodai oras į VDU Žemės ūkio akademijoje vykstančią tarptautinę žemės ūkio parodą „Ką pasėsi... 2019“ traukė tūkstančius lietuvių ir svečių iš užsienio. Produkciją čia jau daug metų pristato ir mūsų rajono įmonės, tad praėjusį penktadienį kraštiečius aplankėme ir mes.

Paroda „Ką pasėsi...“ vyksta jau 24-ąjį kartą. Net ir Akademijos miestelio prieigose vykstantys kelio remonto darbai lankytojų neatbaidė, šie automobilius net už kilometro pasilikę pėsčiomis ėjo. Ūkininkai dairėsi į brangią žemės ūkio techniką, o didžioji dalis lankytojų pirko sodo ir daržo gėrybes.

Aidėjo pjūklų garsai

Ne vienas stabtelėjo išgirdę aidinčius pjūklų garsus: parodoje „Ką pasėsi...“ vyko trečiasis tarptautinis drožybos grandininiais pjūklais čempionatas „Plieno bebrai 2019“. Čempionato steigėjas ir organizatorius – drožėjų grandininiais pjūklais klubas „Steel Beavers“ (lietuviškai – „Plieno bebrai“), įkurtas drožybos meistro Raimondo Uždravio bei Andriaus Vosyliaus iniciatyva. Čempionate susirungė geriausi medžio drožybos meistrai iš įvairių pasaulio valstybių: iš Lietuvos, Japonijos, Rusijos, Ukrainos, JAV, Kanados, Jungtinės Karalystės, Airijos, Ispanijos ir kitų. Pakalbintas mūsų kraštietis R. Uždravis pasakojo, kad per tris dienas jie turėjo sukurti po medžio skulptūrą iki trijų metrų aukščio.

„Kasdien vyksta greitojo pjovimo parodomasis šou, dalyviai po nedidelį kūrinį turėjo išdrožti per valandą. O šeštadienį skulptūros bus parduodamos aukcione“, – pasakojo mūsų kraštietis. Po trijų dienų darbo pasimatė ir darbai – besiiriantis vikingas valtyje, nukryžiuotas Kristus, mitologinės būtybės, gyvūnai ir paukščiai. Iš viso čempionate gimė 22 medžio skulptūros. Čempionato nugalėtoju buvo pripažintas Japonų medžio skulptorius Takao Hayashi, kuris savo skulptūroje pavaizdavo besiruošiantį skristi gandrą su kūdikiu snape ir jį palydinčius kitus žvėris.

„Manau, kad rengti čempionatą parodoje „Ką pasėsi...“ buvo geras pasirinkimas, nes tai, ką darome, pamatys išties daug žmonių. Lietuvoje nėra daug drožėjų pjūklais, bet kasmet į čempionatą atvyksta geriausi pasaulio meistrai, tai reiškia, kad mes tapome pasaulinės klasės tarptautiniu medžio drožybos renginiu“, – sakė R. Uždravis.

Siūlė naujausią techniką

Pirmajame paviljone įsikūrusi mūsiškė UAB „Audrokesta“ įspūdingame stende pristato vokiečių firmos „Horsch“ produkciją: salėse visa demonstruojama technika patogiai išdėstyta, ją galima ne tik apžiūrėti, bet ir sulaukti vadybininkų konsultacijų. Bendrovės „Audrokesta“ direktorius Audrius Mockaitis pasakojo, kad žemdirbiams siūlo žemės dirbimo ir sėjos techniką bei visą gamą savaeigių ir prikabinamų purkštuvų. Pasak direktoriaus, prekės ženklo „Horsch“ žemės ūkio technika Lietuvoje jie prekiauja bene vieninteliai. Įmonė stengiasi pristatyti naujausias jų atstovaujamų gamintojų mašinas, tačiau, pasak A. Mockaičio, pačią naujausią techniką kompanijos „Horsch“ pristatys Hanoveryje, didžiausioje pasaulyje žemės ūkio parodoje.

„Pagrindinė naujovė rinkoje šiuo metu yra prikabinamas „Horsch“ purkštuvas „Leeb AX“, kuris skirtas mažesniems plotams, rezervuaro talpa – keturi tūkstančiai litrų. Šis purkštuvas pagal kainą ir savo techninius parametrus pritaikytas mažesniems ūkiams, pavyzdžiui, iki 150 ha, – pasakoja A. Mockaitis ir priduria: – Mano nuomone, ši paroda yra daugiau bendravimas, dėmesio parodymas savo klientams. Kadangi paroda „Ką pasėsi...“ yra didžiausia paroda Baltijos šalyse, mūsų siūloma produkcija po truputėlį domisi estai, latviai. Be to, atvažiuoja gamintojų atstovai, tai aptariame rinkos tendencijas, čia yra galimybė pabendrauti ir su kitų įmonių atstovais.“

Anot A. Mockaičio, jie diskutavo apie žemės ūkio specialistų stygių, kadangi informacinės sistemos vis labiau įsigali žemės ūkio technikoje, reikalingi specialistai, kurie būtų įvaldę naujausias žemės ūkio mašinas, inžinieriai, kurie mokėtų jas remontuoti, ir pan.

Lankytojų mėgstamas ir lauko stendas „Dojus agro“. Kalbiname ir įmonių grupės „Dojus“ savininką ir valdybos pirmininką, kraštietį Praną Dailidę. Priminsime, kad dar 2016 m. ir Šakių r. duris atvėrė naujasis „Dojus agro“ regioninis prekybos ir techninės priežiūros centras. Pasak P. Dailidės, jie parodoje „Ką pasėsi...“ dalyvauja nuo pat pradžių, tad pastebi, kad šiais metais atsirado daugiau gamintojų, kurie informacines technologijas įdiegia ne tik žemės ūkio technikoje, bet, pavyzdžiui, sandėlio valdyme ir kitur. Pašnekovas prisipažino, kad „Dojus“ plečiasi miško technikos rinkoje – nuo šiol vieninteliai Lietuvoje prekiaus „Komatsu“ technika.

Didžiulėje parodos erdvėje – 15 ha plote – visuomenė galėjo susipažinti su žemės ūkio technika, taip pat su tautodailininkų, kaimo amatininkų, sodininkų, gėlininkų, maisto produktų ir kitų gamintojų produkcija. Parodoje sutiktas įmonės UAB „Šaka“ vadovas Juozas Pukelis buvo atviras: „Stengiuosi neatsilikti nuo laiko.“ Pašnekovas tvirtino, kad ūkyje kol kas pakanka turimos technikos, bet norėtų įsigyti naują sėjamąją, atnaujinti volus. Mūsų kraštietį taip pat domina modernūs grūdų bokštai ir kita.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.