Išmestos padangos gali brangiai kainuoti

padangu montavimas
Nuotr. Nuo balandžio 1 d. vairuotojai gali keisti automobilių žiemines padangas, nors autoservisų darbuotojai anšlago nesulaukė. Aplinkosaugininkams didžiausia problema ne keičiamos, o nelegaliai išmestos automobilių padangos.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Nuo balandžio 1 d. vairuotojai gali keisti automobilių žiemines padangas, taip pat greičiau važiuoti automagistralėse bei greitkeliuose. Kol kas miesto autoservisų darbuotojai sako – padangų keitimo bumo nėra.

Praeitą savaitę kalbinti autoserviso „Padangų centras“ darbuotojai sako, kad kol kas didelio norinčių pasikeisti padangas skaičiaus nesulaukė, o didžiausias klientų srautas būna savaitgalį arba į darbo pabaigą.

Policijos pareigūnai ragina neskubėti keisti padangų – pastaraisiais metais buvę atvejų, kai pasnigo balandį ir net gegužę, o slidi kelio danga spėjo sukelti nesklandumų. Su dygliuotomis padangomis galima važinėti tik iki balandžio 10 d., tačiau, užsibuvus žiemiškiems orams, Susisiekimo ministerija įprastai šį terminą pratęsia, o su vasarinėmis padangomis galima važiuoti jau nuo balandžio 1 d.

Su padangų keitimu prasideda ir kitos problemos – nelegaliai išmestos nereikalingos naudotos automobilių padangos. Kaip sako Kazlų Rūdos aplinkos apsaugos inspekcijos vyriausiasis inspektorius Kęstutis Lopeta, seniūnijose vis dar dažnas atvejis, kai gyventojai panaudotas padangas išmeta šalia bendrųjų atliekų konteinerių arba sukrauna į juos, tačiau atliekų vežėjai jų neveža, nes jiems tokių atliekų imti negalima. Tada išmestos padangos tampa inspektorių ir seniūnų galvos skausmu. Anot inspektoriaus, gyventojams ir patiems galima lengvai ir nemokamai atsikratyti senomis padangomis – jie turi teisę jas priduoti į parduotuvę, kur padangos pirktos, palikti autoservise, jeigu čia perka ir persimontuoja naujas padangas, taip pat nuvežti į atliekų tvarkymo aikšteles (Šakiuose – Sodų g. 5) ir čia bus priimtas vienas padangų komplektas nemokamai, tačiau vis dar daug žmonių nesivargina to daryti, o tiesiog išmeta jas bet kur. Pasak K. Lopetos, tris kartus jau gautas Lekėčių seniūno Ričardo Krikštolaičio prašymas, kad aplinkosaugininkai padėtų išsiaiškinti atvejį, kai kauniečiai vis atsikrato nelegaliomis šiukšlėmis ir padangomis pačiame miestelio centre. Pažeidėjus išaiškinti padėjo vaizdo stebėjimo kamera ir jie buvo sugauti bei gavo įspėjimą susirinkti savo atliekas, nes kitaip grės baudos.

Praėjusį mėnesį inspektoriai gavo pranešimą ir apie Gelgaudiškio seniūnijoje vienai moteriai  priklausančioje teritorijoje prie fermų sandėliuojamas senas padangas ir kitas antrines atliekas. Informacijai pasitvirtinus ir radus didelį kiekį atliekų, inspektoriai davė įspėjimą susitvarkyti nelegalias atliekas iki gegužės 1 d., kitaip savininkei gresia nemenka bauda.

Jeigu pažeidėjas išmeta iki vieno kubo padangų, tada jam gresia įspėjimas ar bauda iki  90 eurų (priklauso nuo to, ar jau baustas buvo prieš tai, ir kt. veiksnių), o jeigu atsikratytų atliekų kiekis didesnis, automatiškai didėja ir baudos dydis. Jeigu sučiumpamas aplinkos teršėjas, kuris padangas išmetė parke ar kitoje saugomoje teritorijoje, už vieną kubą padangų atliekų gali tekti susimokėti ir iki 140 eurų, o jeigu kiekis didesnis – dar daugiau.

Aplinkosaugininkai primena, kad į aplinką patekusios senos padangos suyra tik per 120–140 metų, o jas perdirbant ar panaudojant energijai taupomi gamtos ir gamybos ištekliai. Perdirbtų padangų guma tinka sporto aikštynų ir žaidimų aikštelių dangai, automobilių statymo apsauginiams kuoleliams ir kitiems gaminiams.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.