Auginti daržoves – ir relaksas, ir verslas

povilas daina
Nuotr. Povilo Janušaičio šeima mėgaujasi pačių užaugintomis daržovėmis ir kuria planus plėsti daržininkystę.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Povilas Janušaitis kartu su gyvenimo drauge Daina Žebrauskaite augina daržoves, jomis prekiauja turguje, kuria planus plėsti daržininkystę ir gyventi tik gimtinėje Šakiuose. Jauni žmonės nestokoja optimizmo, kuria ateities planus, tik sako, kad darbų gausybė, tad pritrūksta laiko.

Povilą ir Dainą sutikti galima Zanavykų turguje, jie visuomet pirkėjus pasitinka su šypsena veide ir gali pasiūlyti savo užaugintų daržovių, prekiauja ir atsivežtinėmis.

Apsilankius jų namuose Pyragių kaime (Šakių sen.), mus pasitikusi Daina aprodo šiltnamį, kuriame auginamos pirmosios pavasarinės daržovės – salotos, svogūnų laiškai, krapai, ridikai. Pasak moters, pastarieji jau seniai išparduoti. Ji siūlo auginti ledines (‘Iceberg‘) salotas, kurios, anot jos, yra traškios ir sultingos. Tik užauginti jas trunka ilgiau, apie du mėnesius. Šiltnamyje stiebiasi ir pomidorų, kurių derlių skins vėliau, daigai. Darbai šiltnamyje prasideda jau vasario mėnesį – sėjimas, daigų pikavimas, Povilas įrengęs šiltnamio šildymą. Visus darbus juodu nudirba dviese ir tik rankomis.

„Kai pagalvoji, kiek darbo reikia įdėti, kad užaugintum tą šimtą gramų salotų ar krapų, už kuriuos gauni 60, ar 90 centų. Grįžti iš turgaus ir eini ruoštis kitai dienai. Vaiką užmigdai, nubėgi, greitai prirauni ridikų, salotų. O dar reikia ravėti, prižiūrėti daigus. Laiko, aišku, pritrūksta“, – pasakoja D. Žebrauskaitė, sugebanti motinystę derinti su darbais.

Ji neslepia, kad jie prekiauja ir kitų Lietuvos daržovių augintojų produkcija, pasak pašnekovės, pirkėjas nori, kad ant vieno prekystalio rastų visų rūšių daržovių.

„Man maloniau daržoves pardavinėti, bendrauti su žmonėmis. O Povilui jas auginti – stebėti augimo procesą. Jam tarsi relaksas dirbti šiltnamyje“, – sako D. Žebrauskaitė.

Greta sodybos Pyragių kaime esančiuose laukuose jau žaliuoja kopūstų, brokolių, kalafiorų, česnakų daigai, žydi braškės. Daina sako, kad šiemet ypač nepalankios oro sąlygos, daigus tenka laistyti, esant šalnoms, juos uždengti. Šviežias braškes tikisi skinti birželio viduryje.

Moteris vedžioja po pradėtą kurti sodą, kur jau žydi trešnės, kriaušės, slyvos, ji tikisi, kad ir šių vaismedžių derlius greitai pasieks pirkėjus. D. Žebrauskaitė prisipažįsta, kad daržininkystė jai visiškai nauja patirtis, jos tėvai emigravę į užsienį, o ji savo šaknis nori įleisti čia.

Prie pokalbio prisijungia ir vėlyvą popietę iš turgaus sugrįžęs 28-erių Povilas. Smalsu, kaip jaunuolis susidomėjo daržininkyste. Mechaniko specialybę įgijęs P. Janušaitis sako, kad ūkininkauti tėvo ūkyje pradėjo nuo 19-os, tuomet šeima užsiėmė tik augalininkyste, o beveik prieš aštuonerius metus jis pabandė pasisodinti ankstyvųjų bulvių, vėliau pradėjo auginti ir daržoves. Vyriškis sako, kad stengiasi kuo anksčiau pavasarį savo užaugintas daržoves parduoti, kol daržovių kainos būna aukštos, nes vėliau ant prekybininkų stalų atsiranda atvežtinės daržovės.

Vykstame į bulvių lauką – kiek didesniame nei 2 ha plote bulvės pridengtos agroplėvele. Čia pasodintos ankstyvosios ‘Solist‘,‘Agila‘ veislės, šiemet pabandymui kitame lauke pasodino ‚El Mundo‘ bei kitas veisles. P. Janušaitis kone kasdieną apžiūri laukus, nuogąstauja, ar nebus vietomis daigus pakandusi šalna, dėl to sako, šiemet derlius bus vėlyvesnis. Šviežių bulvių derliaus pašnekovas tikisi sulaukti už mėnesio. Bulvėmis jie prekiauja ištisus metus.

Pašnekovas atvirauja, kad jo diena prasideda anksti, o baigiasi vėlai vakare, dažniausiai laistant braškes, todėl apie atostogas prie jūros tenka pamiršti, o per abiejų gimtadienių šventes pavasarį – sodinti bulves.

„Mes iš daržovių auginimo gyvenam. Tačiau turi mylėti tą augalą, rūpintis juo. Daržovių daigus tręšiam nebent paukščių mėšlu. Mes tik už kokybišką produkciją, todėl turime ir savo nuolatinius klientus“, – tvirtina P. Janušaitis.

Pasiteiravus, kokie šių jaunų daržininkų planai, pašnekovai neslepia, kad norėtų įkurti stacionarią ar mobilią prekybos vietą miesto centre, kadangi  nori plėsti daržininkystę, planuoja įsigyti daržovių sėjamąją. Atsisveikindami pašnekovai vienbalsiai tvirtina, kad daržininkystės pamokų išmoko gyvenimas, kaip sakoma, dviratis išrastas, reikia tik išmokti juo važiuoti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.