Pagal karvių skaičių rajonas neatsilieka

Šalyje nuosekliai mažėja karvių – mūsų rajone taip pat jau retas atvejis, kai galima pamatyti laukuose besiganančias juodmarges. Tačiau, kaip rodo Ūkinių gyvūnų registro duomenys, Šakių rajonas pagal karvių skaičių yra trečioje vietoje.

Daugiausia karvių auginama Šilalės rajono savivaldybėje, kur 1 tūkst. 443 pieno tiekėjai gegužės 1 d. vidutiniškai turėjo 14 tūkst. 288 karves. Šilutės rajone 882 pieno tiekėjai augino 10 tūkst. 414 karvių. Trečioje vietoje pagal karvių skaičių (10 tūkst. 240 karvių) yra Šakių rajone, kuriame pieną tiekia 529 gamintojai. Anot savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo reikalų skyriaus vedėjos Irenos Žemaitienės, nuo 2012 m. galvijų ir karvių skaičius rajone mažėja, bet pieninių karvių skaičius drastiškai nesikeičia, nes gyvulininkystės ūkiai stambėja. Didžiąją daugumą Šakių rajono galvijų laiko devynios stambios rajono bendrovės. Pagal savivaldybės turimus duomenis, Šakių rajone 2018 m. pabaigoje buvo 22 tūkst. 19 vienetų galvijų, iš jų – 10 tūkst. 849  karvės.
 
Šakių rajone labai stiprus pieno ūkis. Primilžiai iš karvių nuolat auga. Pagal Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenis, primilžis 2018 m. buvo 7 tūkst. 420 kg iš karvės. Šakių rajono pieno gamintojai pernai pardavė 76 tūkst. 600 t pieno. Pagal parduoto pieno kiekį ir primilžį iš vienos karvės rajonas yra antras šalyje.

Anot vedėjos, per penkerius pastaruosius metus rajone pieno gamintojų skaičius sumažėjo apie 38 proc. Nuo 2015m. mažėja ir parduodamo pieno kiekis. Smulkūs pieno gamintojai atsisako pieno gamybos. Tiesa, stambiuose pieno ūkiuose  primilžiai iš vienos karvės ir parduodamo pieno kiekis didėja.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar prisiimti atsakomybę atsistatydinant yra tinkamas sprendimas?

klausimelis 04 12Danutė iš Paluobių:

Atsistatydinti – lengviausias kelias. Nemanau, kad toks požiūris yra teisingas. Geriau, kad ministrai patys išspręstų susidariusias problemas, nes iki jų kadencijos pabaigos liko labai mažai laiko. 

klausimelis 04 12 2

Vytautas iš Lepšių:

Nelabai. Jei prisidirbi, tai turi pats ir ištaisyt, išsisrėbt tą košę, o ne trauktis. Nors kas žino, kodėl taip nutinka. Gal ministrai nesusikalba su Vyriausybe.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.