Piktnaudžiavimas ar normali praktika?

rauckis ukio komitete
UAB „Šakių šilumos tinklai“ direktorių Raimondą Rauckį Ūkio ir verslo komiteto nariai prie sienos rėmė dėl tarnybinio automobilio tvarkos. Nors direktorius tikino, jog įmonėje yra daug rimtesnių problemų, kurias būtina spręsti, politikai sakė – svarbu viskas. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Nors jau ne kartą viešumon keltas UAB „Šakių šilumos tinklai“ direktoriaus Raimondo Rauckio tarnybinio automobilio naudojimo klausimas, dar kartą jis gvildentas ir antradienį vykusiame Ūkio ir verslo komiteto posėdyje. Komiteto nariai mano, kad tvarka ydinga bei atvertas kelias piktnaudžiavimui. Direktorius šiuo klausimu kitokios nuomonės.

Ne paslaptis, kad Kaune gyvenantis bendrovės vadovas R. Rauckis į namus važinėja tarnybiniu transportu, o kuras jam kompensuojamas, numatytas ir nuomos mokestis, kurį vadovas susimoka. Bendrovėje dirba dar vienas kaunietis, kuris eina pirkimų vadybininko pareigas, tik jis darbo reikalais važinėja savo transportu, o kuras irgi kompensuojamas. Tačiau tai nepatinka kai kuriems tarybos nariams. Nors R. Rauckis tik įkėlęs koją į įmonę sako iškart šiuos reikalus susitvarkęs ir viską reglamentavęs, pasirašęs sutartį, informavęs savivaldybės administraciją, bet Ūkio ir verslo komiteto nariai Romas Pukinskas, Vilhelm Haase, Arūnas Varankevičius sako, kad ne dokumentuose esmė, kurie, ir jų nuomone, tvarkingi, bet pačioje tvarkoje. Jie įsitikinę, kad tvarka ydinga, atveria kelią piktnaudžiavimui ir apskritai tai įvardija net kaip galimą privilegiją, nes kitur tokių dalykų esą nėra. Esmė, kad tvarkoje numatyta, jog tarnybiniu transportu galima naudotis asmeniniais tikslais, ne darbo metu ar švenčių dienomis. Kuro norma – 350 litrų, o nuomos mokestis – 19 eurų už mėnesį. Ar su tokia kuro norma, kiekvieną darbo dieną važinėjant iš Kauno į darbą Šakiuose, dar galima važinėti ir asmeniniais tikslais, kitas klausimas... Beje, keltas klausimas, gal ta kuro norma ir didesnė galėtų būti...

R. Rauckis sako privačiame sektoriuje dirbęs 16 metų ir ten dėl naudojimosi tarnybiniu transportu nebuvę jokių problemų ir net minimalių nuomos mokesčių, tačiau tarybos nariai atkerta, jog skirtingų sektorių nėra ko lyginti. Be to, ir numatytą tvarką „Šakių šilumos tinkluose“ direktorius irgi radęs, o ne pats sukūręs.

„Jūs naudojatės tais įstatymais, už kuriuos Kasparavičius buvo atleistas. Jūs atėjęs privalėjote peržiūrėti automobilių naudojimo tvarką. Jūs pasinaudojote esama ydinga tvarka ir naudojatės toliau“, – įsitikinęs Ūkio ir verslo komiteto pirmininkas V. Haase.

Tačiau R. Rauckis klausė, nejau jis pats turi tą mokestį nusistatyti ir prašė nurodyti rekomendacijas, ką konkrečiai toje tvarkoje reikėtų pakeisti, nes žadėjo inicijuoti tvarkos peržiūrą ir sudaryti komisiją tam klausimui spręsti. Be to, priminė, kad vadovaujant ankstesniam įmonės vadovui buvo nuvažiuota 20 tūkst. km daugiau nei nurodyta apskaitoje, tad kodėl anksčiau niekam situacija įmonėje nerūpėjo taip, kaip dabar. Beje, kadangi įmonė dirba nuostolingai, R. Rauckis prie algos negauna 15 proc. kintamosios dalies, tad kėlė retorinį klausimą, kaip jam jaustis. Komiteto nariai buvo kategoriški – emocijomis čia vadovautis nereikia ir rėžė: „jei jau ėjot į darbą, žinojot, kokiom sąlygom ateinat“... Tad, suprask, skųstis nėra ko.

V. Haase teiravosi, ar jei ir daugiau žmonių važinėtų dirbti iš Kauno, jiems būtų kompensuojamas transportas, tačiau neištvėręs R. Rauckis patikino: mielai darbintų žmones tik iš Šakių, gal tada ir dėl transporto problemų nebūtų, tačiau jų čia tiesiog nėra.

„Duokit man tų žmonių. Man dabar darbininkų trūksta, ieškom su žiburiu, nerandam. Ką man daryt? Kaip man įmonę ant kojų pastatyt, jei aš neturiu žmonių?“ – piktinosi ir klausė tarybos narių bendrovės direktorius.

„Pasakysiu atvirai – dėl jūsų reikalų visai nesijaudinu, nes abu katilai bėga. Vienas savaitgalį prakiuro, kitą užkūrėm vakar – šiandien prakiuro. Ant tiek viskas nugyventa ir nustekenta... Yra žymiai rimtesnių dalykų. Žymiai. Ir ūkis taip užleistas...“ – komiteto nariams bandė aiškinti ir įmonės vaizdą piešti R. Rauckis, bet buvo patikintas, kad visi dalykai rimti.

„Šakių šilumos tinklų“ direktorius, kalbėdamas apie automobilių parką, sakė, kad reikia jį keisti, ieškoti racionalesnių sprendimų, nes „buvo pripirkta džipų, su kuriais nieko negalima... Tai mes atidavėm mašinas darbininkams, kad turėtų su kuo važinėti, nes jie išvis neturėjo su kuo važinėti į objektą <...> Pasiėmę įrankius su karučiu po Šakius važinėdavo“, – pasakojo bendrovės direktorius.

Visgi galiausiai Ūkio ir verslo komiteto nariai nutarė siūlyti savivaldybės administracijai inicijuoti auditą dėl to, ar efektyviai naudojamas savivaldybės turtasir piniginiai ištekliai UAB „Šakių šilumos tinklai“.

Savivaldybės administracijos direktorius Dainius Grincevičius jau anksčiau yra sakęs, kad problemos dėl tarnybinio transporto naudojimo nemato, nes viskas yra reglamentuota, o tvarka (nuoma bei kuro limitas) dar 2017 m. rudenį nustatyta buvusio įmonės direktoriaus. Tad kaip ši tvarka keisis ar nesikeis po komiteto posėdžio metu išsakytų pastabų, parodys laikas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.