Kiaulių augintojai nepabūgo nei maro, nei vietinių gyventojų

kiaulynas
Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Po porą metų trukusių senų fermų rekonstrukcijos Rėžiūkų kaime (Sudargo sen.) pagaliau čia atvežti ir apgyvendinti pirmieji kiaulių komplekso paršeliai. Rugpjūčio 8 d. kooperatinė bendrovė „Rėžis“ pradėjo realiai vystyti kiaulininkystės veiklą – į naujai renovuotą kiaulių kompleksą atvežta 500 paršelių.

Dvejus metus penki susikooperavę verslininkai remontavo, perstatė, atnaujino, modernizavo senas kolūkio fermas Rėžiūkų kaime, kurios anksčiau priklausė ūkininkui Vidmantui Brazaičiui. Renovuotose fermose KB „Rėžis“ planuoja auginti 1 tūkst. 500 kiaulių. Prieš porą savaičių gavę visus leidimus iš atitinkamų institucijų, tarp kurių svarbiausia yra Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, kooperatininkai atvežė į kompleksą pirmuosius 500 paršelių, kuriuos nuo šiol čia prižiūri viena darbuotoja. Įkurti kiaulių kompleksą Rėžiūkų kaime kooperatyvui nebuvo lengva – aplinkinių kaimų gyventojai dar 2017 m. rudenį kreipėsi į savivaldybę prašydami rajono valdžios sustabdyti kiaulių komplekso įrengimą, motyvuodami, kad vos už poros šimtų metrų yra vandens gręžinys ir Jotijos hidrografinis draustinis. Be to, pasak aplinkinių kaimų gyventojų, jų niekas tada neinformavo apie kaimynystėje atsirasiantį kiaulyną, taip pat gyventojai baiminosi dėl nuolatinės smarvės, sklisiančios iš fermos. Tačiau kompleksas vis tiek buvo renovuotas – įrengta moderni, naujausius standartus atitinkanti ferma, dėl aplinkui siaučiančio afrikinio kiaulių maro grėsmės jai taikomi aukšto lygio biosaugos reikalavimai. Vienas iš kooperatyvo narių, UAB „Dainiai“ vadovas Kasparas Jurevičius sakė, kad iš pradžių fermų renovacijai jie tikėjosi paramos iš struktūrinių Europos Sąjungos fondų, tačiau, pradėję statybas, sužinojo, kad paramos jie negaus, nes neatitinka tam tikrų kriterijų.

„Tada reikėjo investuoti savo lėšas, nes remontus pradėjome ir trauktis nebuvo kur“, – sako K. Jurevičius.

Anot UAB „Dainiai“ vadovo, jis kiaulininkystės srityje kryptingai dirba jau 43-ejus metus ir, netgi aplinkui siaučiant kiaulių marui, verslininkas nebijo imtis iniciatyvos ir toliau plėsti bei vystyti šią gyvulininkystės šaką. Pasak K. Jurevičiaus, į Rėžiūkų kaimo kompleksą atvežti pirmieji paršeliai yra iš UAB „Dainiai“ komplekso, esančio Jurbarko rajone, o kai fermos veikla įsibėgės, planuojama čia atvežti auginti dar dukart tiek paršelių.

Kooperatyvo „Rėžis“ administracijos vadovas Andrius Kuzmickas sako, kad prieš porą savaičių į fermą atvežti paršeliai čia jaučiasi gerai, o pats kooperatyvas kol kas jokių nesklandumų nepatiria. Administracijos vadovas sako kol kas nesulaukęs nei iš aplinkinių gyventojų, nei iš seniūnijos nusiskundimų dėl fermos veiklos, kvapo ar dar ko nors. Beje, kooperatyve kol kas dirbanti vienintelė darbuotoja yra vietos gyventoja, o vėliau žadama fermoje įdarbinti dar porą žmonių. Kalbant apie aplinkinių gyventojų nuogąstavimus dėl kiaulyno smarvės, A. Kuzmickas sako nemanantis, jog gyventojai šiuo klausimu patirs didelį diskomfortą, nes tarp artimiausios gyvenvietės (Rociškių kaimo) ir fermos yra miškas, o vyraujantys vėjai yra šiaurės arba vakarų krypčių, jie fermos tvaiką pūs į priešingą nei gyvenvietė pusę. Kol kas administracijos vadovas nežino, kas norės kiaulių srutomis tręšti savo laukus, tačiau mano, kad tai bus vietiniai, aplinkiniai ūkininkai, o kol kas srutos bus talpinamos specialiai įrengtuose rezervuaruose, kurie yra sandarūs ir uždari. Pasak A. Kuzmicko, pati ferma yra rekonstruota pagal aukščiausius reikalavimus, o biosaugai čia skiriamas didelis dėmesys neatsitiktinai, juk rajono miškuose taip pat kelinti metai siaučia afrikinis kiaulių maras. Komplekso teritorija yra aptverta ir griežtai saugoma nuo pašalinių asmenų.

Apie tai, kad kompleksas jau veikia, vietiniai gyventojai sužinojo... iš kvapo. Esą apie tai, kada fermoje prasidės reali kiaulių auginimo veikla, jų niekas neinformavo, o smarvė jau sklinda aplinkinėje teritorijoje. Gyventojai sako, kad blogiausia bus tada, kai paršeliai užaugs, nes, kuo didesnės kiaulės, tuo daugiau nuo fermos sklis kvapas. Anot vietinių, kad naujos modernios įrangos fermoje sulaikys kiaulių smarvę, tėra tik mitas ir verslininkų pramanai, kuriais žmonės netiki. Žmonės netiki ir tuo, kad atitinkamos institucijos laiku prižiūrės ir tirs apylinkės orą, ar dėl kiaulių komplekso nepadidėjusi tarša. Kiek jiems yra žinoma, Jurbarke tarnybos reaguoja ir atvyksta daryti tyrimą ne tada, kai pajudinami srutų rezervuarai, o tada, kai jau kvapas būna išsisklaidęs. Todėl gyventojai mano, kad jiems teks susitaikyti su kiaulyno kvapais arba išsikelti kitur.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.